Zo heeft cybercriminaliteit in Overijssel zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld

Cybercriminaliteit bestaat al sinds technologie voor het eerst geïntroduceerd werd; criminelen gaan online te werk met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, om gevoelige gegevens van een persoon of een bedrijf te stelen of om geld mee te verdienen. Het gebeurt in iedere provincie, maar er zijn wel grote verschillen tussen de provincies en de gemeentes. Hoe heeft cybercriminaliteit zich in Overijssel de afgelopen vijf jaar ontwikkeld?

In dit artikel is gebruik gemaakt van data van de Nederlandse politie.

2015

In 2015 stond Overijssel op plek zes van de twaalf provincies in Nederland, met 131 geregistreerde cybermisdrijven. De meeste meldingen kwamen uit gemeente Zwolle (22), gevolgd door gemeente Hengelo (19) en gemeente Enschede (17).

2016

In 2016 stond Overijssel met 64 misdrijven op plek acht van de twaalf provincies. Dat is een daling van 51,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Gemeente Deventer stond op de eerste plek met 13 meldingen, gevolgd door gemeente Enschede met 12 meldingen en gemeente Zwolle met 8 meldingen.

In dit jaar kwamen resultaten van onderzoek van het Binnenlands Bestuur naar buiten, waaruit bleek dat vrijwel geen enkele gemeente in Nederland voldeed aan alle verplichte beveiligingsstandaarden via e-mail. Gemeente Zwolle voldeed in 2016 zelfs aan geen enkele eis, wat het makkelijker maakte voor cybercriminelen om phishingmails via en naar hun e-mailadres te sturen.

2017

In 2017 stond Overijssel op plek zes van de twaalf provincies, met 119 gemelde delicten. Dat is een stijging van 85,9 procent ten opzichte van 2016. Gemeente Deventer (31) stond dit jaar nogmaals op de eerste plek, gevolgd door gemeente Enschede (17), Hengelo (11), Zwolle (11) en Almelo (11).

In dit jaar werden bedrijven in Overijssel, waaronder bouwmaterialengroothandel Raab Karcher, getroffen door gijzelsoftware. De computerschermen van de medewerkers van vertoonden een zwart scherm met rode letters. Het bericht op hun schermen luidde dat belangrijke bestanden gecodeerd waren. De cybercriminelen vroegen per computer 300 dollar in Bitcoins om de computers weer vrij te geven.

2018

In 2018 stond Overijssel op de tiende plek in Nederland, met 105 cybermisdrijven. Dat is een daling van 11,8 procent ten opzichte van het vorige jaar. De meeste meldingen kwamen uit gemeente Deventer (22), gevolgd door Enschede (15), Hengelo (9) en Hof van Twente (9).

In dit jaar kreeg Oost-Nederland een kenniscentrum, genaamd Digital Trust Center Oost-Nederland, dat bedrijven helpt zich te beveiligen tegen cybercriminaliteit. Het Digital Trust Center brengt de risico’s voor bedrijven in kaart en helpt ze hun beveiliging te verbeteren.

2019

In 2019 stond Overijssel nogmaals op de tiende plek in Nederland, met 165 geregistreerde misdrijven. De meeste meldingen kwamen uit gemeente Enschede (30), gevolgd door Hengelo (26) en Zwolle (19).

2020

Het coronavirus gaat gepaard met een toename in het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten in Nederland. Waar in 2019 nog 4.715 misdrijven werden geregistreerd in Nederland, waren dat er in 2020 maar liefst 10.769. Overijssel zorgde voor 590 van die misdrijven, wat de provincie dat jaar op plek zes in Nederland zet. Van het totale aantal cybercrime-misdrijven in Overijssel (590) vonden de meeste plaats in gemeente Deventer (96), gevolgd door gemeente Zwolle (69) en gemeente Enschede (67).

In dit jaar was gemeente Hof van Twente slachtoffer geworden van een cyberaanval. Hackers wisten de gemeentelijke systemen binnen te dringen en de informatie op alle servers ontoegankelijk te maken voor ambtenaren. De gemeente leek daardoor veel persoonlijke informatie van inwoners kwijt te zijn.

Lees hier hoe deze hack kon gebeuren.

In mei 2020 werden er voor het eerst meer cybercrime-delicten dan woninginbraken geregistreerd bij de politie. Het feit dat mensen door Covid-19 zowel meer thuis zijn als meer online zijn, lijkt deze trend in de hand te werken. In Overijssel vonden er 69 fysieke inbraken plaats, tegenover 119 cybercrime-incidenten.

FOTOBRON: Digital Buggu via Pexels

Leave comment