Wouter Bont, als westerling trots op Pathmos: ‘Mensen steunen elkaar hier door dik en dun’. | Bekenden uit de wijk

Pathmos, een wijk die door bijna iedereen wordt gekenmerkt als een echte volkswijk. Een wijk met vele vooroordelen door mensen van buitenaf. Hoewel al deze vooroordelen spelen, is de verbondenheid in de wijk het meest kenmerkende, aldus de Pathmossers. Dat het voor mensen buiten de wijk een stap kan zijn om er te gaan wonen, komt dus vooral door de vooroordelen die leven. Wouter Bont, stichter van buurtkerk Hiernaast, is van oorsprong geen Pathmosser, maar is intussen al ruim elf jaar woonachtig in Pathmos.

Wouter, geboren en getogen in het westen van Nederland besloot om, samen met zijn gezin, te gaan verhuizen naar Enschede vanwege het geloof. ‘In Den Haag hadden wij ook een soort buurtkerk, maar we wilden iets compleet anders gaan doen, de boel op de kop gooien. Terwijl de mensen daar het zo wilden houden’. Dat Wouter in Pathmos terecht is gekomen is verrassend te noemen, gezien het feit dat dit aan de andere kant van het land is. Ook voor hemzelf was het best een stap: ‘Een kennis zei dat we in Enschede moesten kijken, maar we moesten er wel een paar over nadenken, omdat we nooit echt verder kwamen dan Zwolle of Ede.’

Intussen is Wouter dus al 11 jaar woonachtig in Pathmos en voelt hij zich helemaal thuis in de wijk. Maar wat maakt Pathmos nou zo mooi? ‘De architectuur van deze wijk is zo uniek en ontzettend mooi’. Echter is het niet alleen de architectuur die de wijk zo speciaal maakt, ‘Het is bijzonder om te zien hoe de mensen met elkaar begaan zijn, er zijn gewoon echt hechte vriendschappen tussen de mensen’. Hoe die vriendschappen eruitzien? ‘Als iemand wat geld tekortkomt, betaalt de buur het en de volgende keer betaalt de ander weer, ze staan altijd voor elkaar klaar’.

Hiernaast heeft al enkele jaren een belangrijke rol in Pathmos, maar waarom is Wouter hier mee gestart? ‘Er was een stel die ruimte zocht waar een atelier en huiskamer samen zouden komen en erachter komen dat ze waardevol en geliefd zijn’. Het was niet direct de bedoeling dat Hiernaast in Pathmos zou komen, maar vanwege de christelijke achtergrond gelooft Wouter dat het zo heeft moeten zijn. In het begin waren de reacties wisselend: ‘Er zijn altijd mensen in de wijk die er wat van vinden, helemaal als het met het geloof te maken heeft’. Gelukkig voor Wouter waren er voor de rest ook veel positieve reacties: ‘Hiernaast was een van de weinige ontmoetingsplekken, want de andere waren net gesloten’.

Dat Hiernaast de sociale cohesie in de wijk bevordert, staat volgens Wouter vast. ‘Het zal niet over de hele wijk zo voelen, maar ik weet zeker dat mensen elkaar ontmoet hebben en er vriendschappen zijn ontstaan tussen mensen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben’.