Wijkboa de Kempenaar blikt terug op samenscholingsverbod in de Kempenaar
LELYSTAD – Ruim een halfjaar na het invoeren van het samenscholingsverbod is het ook al maanden weer opgeheven. Is de rust inmiddels teruggekeerd in de Kempenaar? Wijkboa en senior boa in de Kempenaar, Edgar van Renswouw blikt terug op de hele situatie. “Hangen ze niet in oost, dan hangen ze wel in west.”
Van Renswouw komt aangelopen met een tas met wat taartdozen erin, het is namelijk zijn verjaardag. Na de felicitaties gaan we over op de orde van de dag: hoe zagen de afgelopen zes maanden eruit voor de boa’s in de Kempenaar en hoe kijkt Van Renswouw terug op het samenscholingsverbod?
Over de jaarwisseling had hij zijn twijfels, hij dacht dat het druk zou worden. “Het viel mee, oud en nieuw was rustig. Uiteindelijk is bij één woning een raam vernield.” Van Renswouw had eigenlijk rond de jaarwisseling een piek verwacht, voornamelijk omdat het samenscholingsverbod sinds november niet meer geldt.
Iets langer geleden waren er problemen rondom basisschool De Schakel, in de Botter. Dit weet Van Renswouw zeker: “Het voordeel is dat we de koppen kennen.” Maar het kan ook een keerzijde hebben: toen de school de overlast aangaf bij de politie en deze kwam kijken, vonden ze het welletjes geweest. “Toen we ze signaleerden en herkenden, waren ze gevlogen.”
Wie zijn ze?
De hele groep is bij handhaving en politie bekend. Ze gaan naar werk of school en daarna zoeken ze elkaar op. Van Renswouw geeft aan dat de groep altijd groot is, zo’n tien tot vijftien man. Dat de boa’s en politie weten wie de jongeren zijn, heeft meer voordelen. Vorig jaar mei zijn twee boa’s aangenomen die zijn opgeleid gericht op jeugdgroepen. Deze boa’s hebben goed en veel contact met de jeugdgroepen in Lelystad, zo ook die in de Kempenaar.
De jongeren zelf zijn ook benaderbaar. Maar niet allemaal, geeft Van Renswouw aan. Een goed middel daartegen is om ze uit de anonimiteit te halen. “We zoeken alles over ze op: wie zijn ze, naar welke school gaan ze. Daarna ga je met ze in gesprek over wat ze doen.”
Het verplaatsen hebben de betreffende hangjongeren tijdens het samenscholingsverbod vaker gedaan. Het vreemde is dat burgemeester Ineke Bakker eerder heeft beweerd dat de jongeren zich niet verplaatsten naar andere wijken. Van Renswouw: “Ze hebben zich verplaatst naar Lelystad-Oost en hebben zich bij andere groepen aangesloten.” Zo zijn ze ook bij middelbare school Porteum gesignaleerd. Ze komen overal en nergens en dat frustreert Van Renswouw soms: “Het is een kat-en-muisspel tussen onze instanties en de jeugd.”
Samenwerking
Naast de samenwerking tussen handhaving en politie, wordt ook veel samengewerkt met organisatie Welzijn Lelystad. Deze organisatie zorgt ervoor dat de jongeren plekken hebben om samen te komen, biedt maatschappelijk werk en houdt de jongeren van de straat. Ook zorgen ze ervoor dat jonge kinderen niet worden opgezogen door jeugdbendes.
Van Renswouw meent dat de dynamiek tussen handhaving en Welzijn Lelystad momenteel goed is, maar er is altijd ruimte voor verbetering: “We zijn een groeiende groep, we moeten iedere keer opnieuw beginnen omdat er meer personeel bijkomen. Daardoor hebben alle afdelingen veel variatie aan wie je te spreken krijgt.”
Toename geweld onder jeugd
Al met al kijkt Van Renswouw terug op een goede periode omtrent het samenscholingsverbod. Wel vindt hij dat de mentaliteit van de jeugd verandert, niet per se positief. “Geweldsdelicten zie ik onder de jeugd ook omhoog gaan, daar zit een stijgende lijn in. Dat vind ik zorgwekkend.”
Recente reacties