Wat willen jongeren in Paasbos?
Door: Aïsha van Beek & Daphne Engelgeer
Overlast van jongeren op straat is een van de grootste ergernissen van de bewoners in een woonwijk. Zo zijn er in de wijk Paasbos veel problemen geweest met hangjongeren. Denk hierbij aan geluidsoverlast, onveilig gevoel en overlast van afval. Om de problemen rondom deze groep te beperken zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo hangen er nu zogeheten mosquito’s in de wijk die een hoog geluid produceren op het moment dat er een melding wordt gemaakt van hangjongeren. Dit klinkt als een manier om de jongeren te verjagen of zelfs te straffen.
Helaas blijkt uit ons onderzoek dat het straffen van de jongeren niet per se bijdraagt aan een verbetering van hun gedrag. Het is voor jongeren namelijk belangrijk dat zij zich gewaardeerd voelen in de wijk. En waardering voor de jongeren blijkt niet uit methodes die hen verjagen. Als ze zich niet welkom voelen, verdwijnt ook de verbinding met wijkbewoners.
Volgens buurtwacht en paasbosser Gert Renes komt het gedrag van de jongeren voort uit verveling en uit het gebrek aan een eigen plek. ,,Ze hebben nergens anders waar ze kunnen zijn en dus gaan ze maar rotzooi trappen op straat,” vertelt hij bezorgd.
Uit onderzoek blijkt dat jongeren de volgende punten belangrijk vinden in de woonwijk:
- Jongeren hebben behoefte aan een eigen plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. (OBB, 2018)
- Jongeren willen het idee hebben dat ze er ook mogen zijn in de wijk. (OBB, 2018)
- Jongeren moeten gestimuleerd worden tot bewegen of het volgen van culturele activiteiten. (Culturele zorg, 2020)
- Sociale contacten met leeftijdsgenoten is erg belangrijk voor jongeren. (Nederlands Jeugd Instituut, z.d.)
- Ze willen niet onder controle staan van ouders, verzorgers of andere volwassenen. (OBB, 2018)
Een aantal punten kunnen door de buurtbewoners zelf aangepakt worden, maar voor een aantal punten zijn de ogen gericht op de gemeente. Zo wordt de wijk Paasbos binnenkort volledig aangepakt qua herinrichting van de wijk. Hier kunnen zij iets doen met het creëren van een ‘natuurlijke’ plek waar je jongeren terecht kunnen om elkaar te ontmoeten. Verder wordt er gekeken naar de gemeente voor de toegang en stimulering van beweging en culturele activiteiten. Hier lijkt nog een grote stap in te maken.
De gemeente Nijkerk heeft een groot budget, dit wordt grotendeels besteed aan de bouw van nieuwe woningen en bestuur en organisatie in de gemeente. Toch gaat er ook een redelijk groot deel van het budget naar de jeugd. Het dilemma zit hem hier alleen in dat het geld dat voor de jeugd is, niet altijd besteed wordt aan het vervullen van de behoeften van de jeugd. Zo is in het kadernota 2024, een document waarin beschreven staat wat er met het geld gebeurt, te zien dat het gedeelte voor de jeugd veelal naar onderwijs, beleid en zorg gaat (denk aan jeugdzorg). Een klein gedeelte van het geld wordt daadwerkelijk vrijgemaakt voor jeugdactiviteiten, denk aan sport en cultuur. Mathias Blankesteijn, actief in de gemeente van Nijkerk bevestigt onze conclusie. ‘’Er gaat te weinig geld naar wat jongeren echt willen en leuk vinden. Niet omdat we het niet willen, maar omdat er geen budget is.’’
Het is een onderwerp waar veel over te discussiëren valt. Wordt het geld goed besteed ja of nee? Gemeente Nijkerk, vergeet de jeugd niet, zij mogen er ook zijn. Want zij zijn de toekomst.
Recente reacties