‘Wat vind jij’: Meerderheid ziet online veiligheid tijdens thuiswerken als een wisselwerking
‘Is het de verantwoordelijkheid van jouw werkgever dat jij thuis niet gehackt kan worden?’ Dat vroegen we jullie vorige week via een poll op de website van RTV Oost en via onze Facebookpagina. Met meer dan 3700 stemmen en bijna 100 reacties riep deze vraag nogal wat discussie op.
Wisselwerking
Bijna 60 procent van de stemmende RTV Oost-gebruikers vond dat het zowel de verantwoordelijkheid van de werkgever, als de werknemer moet zijn dat er geen bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Een wisselwerking, dus. Fred gaf toelichting: ”Ik vind dat de werkgever de beveiliging moet faciliteren door goede beveiligingssoftware aan te bieden. Het naleven van de veiligheidsregels, zoals adequate wachtwoorden, zijn jouw/mijn eigen verantwoording.”
Niet iedereen dacht er zo over. Zo’n 28 procent vindt dat de verantwoordelijkheid volledig bij de werkgever ligt. Gebruiker Jansen: ”Als je van je werkgever de opdracht krijgt om vanuit huis te werken, dan vind ik dat de firma ook moet zorgen voor de beveiliging.” Ook Bos deelt die mening: ”Als ik een kantoorbaan heb en moet thuiswerken vanwege corona, dan krijg ik ook een laptop van de baas mee naar huis. Ik wil dan niet verantwoordelijk zijn als ik gehackt word.”
Rutte
Thomas ziet dat anders, hij sluit zich aan bij de pakweg 12 procent die de aansprakelijkheid bij de werknemer legt. ”Hoe kun je de werkgever verantwoordelijk houden voor idioten die een vaag mailtje met de attachment hiermetjegegevens.exe openen, of horen dat de Belastingdienst (natuurlijk mailende vanaf een onbekend adres) nog even hun gegevens wil weten?” Volgens hem zijn ‘digibeten’ de zwakste schakel in elke beveiliging, iets wat hij uit eigen ervaring weet. ”Wij hebben een keer per ongeluk een bedrijf gephisht zelfs, zo slecht is het geregeld. Er ging iets mis met factureren, dus of ze even de gegevens wilden bevestigen voor de volgende factuur. Hoppa, zette de vol digibete boekhoudster even hun inloggegevens voor de bank in een mailtje voor ons. Dat waren de betaalgegevens toch immers? Lekker veilig allemaal, dus, en dat komt grotendeels door het personeel.”
ZonNetje was het daar niet mee eens. ”Je bent zelf verantwoordelijk voor wie je aanneemt. Digibete boekhoudsters zijn aan het uitsterven. De meeste 55-plussers hier kunnen wel met een computer overweg. Dat was tien jaar geleden nog anders.” ZonNetje zelf vindt dan ook dat als de baas eist dat zijn werknemer thuis moet werken, hijzelf ook verantwoordelijk is voor de veiligheid. ”Bovendien kan je van de gemiddelde werknemer niet verwachten dat hij dusdanig onderlegd is en op de hoogte is van de laatste geavanceerde internettrucs van geslepen internetcriminelen. Je mag denk ik dus wel van een goede werknemer verwachten dat hij zorgvuldig omgaat met gevoelige informatie en zich in alles verantwoordelijk opstelt.” Tegenwind reageert echter dat ZonNetje niet zo ‘moeilijk’ moet doen. ”Het is gewoon de verantwoordelijkheid van Rutte.”
Wil jij de volgende keer ook reageren op een stelling en een kans maken om met je reactie in een artikel van PubliekPlein te staan? Volg ons dan op Facebook, waar we om de zoveel tijd om jullie mening vragen over een relevante kwestie over, onder meer, cybercriminaliteit.
FOTOBRON: RTVOOST