Waarom staat het Maerlanthuis in de Zuiderzeewijk nog steeds leeg? D66 wil antwoorden
![Waarom staat het Maerlanthuis in de Zuiderzeewijk nog steeds leeg? D66 wil antwoorden](https://www.publiekplein.nl/wp-content/uploads/2024/11/IMG_7313-scaled.jpg)
LELYSTAD – Het Maerlanthuis in de Zuiderzeewijk in Lelystad is opnieuw in het nieuws na een ernstig ongeluk. Eind september raakte een man zwaargewond, waarschijnlijk door een val in een liftschacht. Het leegstaande gebouw zorgt al langer voor problemen, zoals brand en jongeren die het dak beklimmen. Ondertussen lijkt er maar geen schot te zitten in de plannen om het pand te slopen en iets nieuws te bouwen. De D66 van de gemeente Lelystad heeft vragen gesteld aan het college over het beleid rondom leegstaande panden en wat er beter kan.
Door: Maud Sips Bul en Lucas van de Wetering
Het Maerlanthuis staat al jaren leeg, en dat blijft niet zonder gevolgen. Ondanks hekken en verboden-toegang-bordjes komen mensen nog regelmatig het gebouw binnen. Eind mei brak er nog brand uit boven in het pand, en buurtbewoners zien jongeren vaak op het dak. Dat het eind september opnieuw misging, roept de vraag op of er wel genoeg wordt gedaan om dit soort incidenten te voorkomen.
Waarom gebeurt er zo weinig?
Al in 2022 werd bekend dat ontwikkelaar Woonfront Maerlant het Maerlanthuis wil slopen om er twee nieuwe gebouwen met in totaal 260 appartementen neer te zetten. Toch is er sindsdien weinig gebeurd. Pas afgelopen zomer is er een sloopvergunning aangevraagd.
Volgens de projectleider duurde dat zo lang door ingewikkelde regelgeving, corona en stijgende bouwkosten. Ook ontbrekende stukken in de aanvraag hebben voor vertraging gezorgd. Zodra de vergunning rond is, kan de sloop beginnen. Maar waarom dat zo lang moet duren, blijft een frustratiepunt voor omwonenden.
D66 wil actie
D66-raadslid Sanne de Wilde heeft naar aanleiding van de incidenten vragen gesteld aan het college. Ze wil weten of het huidige handhavingsbeleid rondom leegstaande panden wel werkt. Ook vraagt ze zich af of er genoeg capaciteit is om dit soort problemen goed aan te pakken binnen het Integrale Handhavings Plan (IHP).
De partij stelt voor om opnieuw te kijken naar een leegstandsverordening, iets wat eerder door de PvdA werd voorgesteld maar toen is afgewezen. Zo’n verordening zou eigenaren verplichten leegstand te melden en zou boetes mogelijk maken als panden te lang leeg blijven staan.
Volgens De Wilde moet er meer gebeuren om situaties zoals bij het Maerlanthuis te voorkomen. “Leegstaande panden zorgen niet alleen voor gevaar, ze verpesten ook het aanzien van de buurt.”
Hoe nu verder?
Terwijl de gemeente werkt aan het afronden van de sloopvergunning, blijft het voor omwonenden afwachten hoelang de overlast nog duurt. Ondertussen wil D66 weten of de gemeente met nieuwe maatregelen kan komen om leegstand strenger aan te pakken en dat zonder dat het extra geld gaat kosten.
Recente reacties