Vrijwilligers over vrijwilligers #2: de motieven om werk op te pakken
Van links naar rechts: Aaron Jen Hong Li, Grietje Pietersz, Wendy Bijma, Lex Maat. Beeld: Sikko Boersma
Giethoorn is een dorp dat, net als vele andere plaatsen in Nederland, voor een groot deel draait op vrijwilligers. Het CBS spreekt van een landelijke toename van het aantal vrijwilligers in de laatste jaren, maar is het nog wel zo makkelijk om aan de juiste vrijwilligers te komen?
In dit artikel vertellen vier vrijwilligers in Giethoorn over redenen voor mensen om vrijwilligerswerk op te pakken .
“De meeste vrijwilligers komen omdat ze maatschappelijk betrokken zijn”, zegt Grietje Pietersz, vrijwilligerscoördinator van Project Open Kerk. De band met de plek waarin mensen leven, is een vaak genoemde reden om vrijwilligerswerk te doen. “Dat zijn niet per se mensen van de kerkgemeenschap, maar ook van daarbuiten. Het is hier gewoon heel gezellig en vrijwilligers zijn heel sociaal. Sommigen zitten het liefst in hun eentje om een praatje te maken met de bezoekers, anderen juist samen om lekker te kletsen.”
Zelf hebben ze connectie met het voetbal en dan vinden ze het leuk om een steentje bij te dragen.
“Het gaat ook om het behouden van de mooie kerk. In het land worden veel kerken opgekocht wanneer het voor de gemeenschap niet meer uit kan. Dat zou voor ons heel zonde zijn. Onze gemeenschap vergrijst natuurlijk ook.”
Aaron Jen Hong Li, jeugdcoördinator bij de voetbalclub SV Giethoorn, ziet twee redenen waarom mensen bij de club kiezen voor vrijwilligerswerk. “Veel ouders hebben kinderen op de club die veel plezier hebben. Zelf hebben ze connectie met het voetbal en dan vinden ze het leuk om een steentje bij te dragen.”
“De andere reden is de jonge garde: de oude jeugd en de senioren die er niet bij zijn gekomen. Dat zijn jongens die hier altijd hebben gevoetbald, een hart hebben voor de club en de club graag verder willen helpen. Uit clubliefde.”
Bij SV Giethoorn is het aantal vrijwilligers de laatste jaren weer toegenomen, mede nadat Jen Hong Li en een aantal clubgenoten actief bezig gingen om het aantal activiteiten, met name voor de jeugd, te verhogen.
Op twee handen dragen
Niet alleen de binding met het dorp, ook de onderlinge harmonie tussen de vrijwilligers is een reden om onbetaald werk op te pakken, ziet Wendy Bijma van IG De Zonnwiede. “Onze vrijwilligers komen vooral voor de mensen waar ze mee werken. Onze bewoners zijn allemaal nog best actief en in staat om dingen te doen. Dat maakt het voor de vrijwilligers leuk om met ze te koken of te wandelen bijvoorbeeld. De Zonnewiede is ook best klein en huiselijk, we hebben maar 23 kamers. Dus het is altijd gezellig.”
“En de vrijblijvendheid”, vult Lex Maat, bestuurslid bij museum ’t Olde Maat Uus, aan. “Als mensen zich aanmelden, moeten ze de keuze hebben wanneer ze willen werken. Als je het verplicht stelt en vaste tijden geeft, werkt het niet. Dat vinden mensen niet prettig.”
Naast het museum werkt Maat ook aan het heropgerichte Gieters Ni’js, de lokale krant in het dorp. Maat zegt dat je vrijwilligers op twee handen moet dragen, omdat ze hun omgeving als prettig moeten ervaren en er ruimte voor andere activiteiten moet zijn.
“Er wordt gegolfd, de kleinkinderen komen, de boodschappen moeten gedaan worden en er zijn mantelzorgers. Iedereen is druk. Op het moment dat een vrijwilliger zich aanmeldt, moet je hem de ruimte kunnen geven om dat zelf in te vullen.”
“Wat je ook moet doen, is mensen in de watten leggen, bedanken en op tijd reageren als er iets niet goed loopt. Dan houd je de club bij elkaar. Ze moeten zich vereerd voelen om als vrijwilliger bezig te zijn. Ze moeten er plezier in houden”, besluit Maat.
Recente reacties