Vragen op vrijdag: Bouwen in Overijssel
Iedere week publiceert de redactie de rubriek ‘Vragen op Vrijdag‘, waarbij er antwoord gegeven wordt op drie lezersvragen. Deze week gaan de vragen over het thema: bouwen in Overijssel.
Welke projecten staan er op de planning en wat gaat er de komende tijd gebeuren.
Vraag 1. Hoeveel huizen worden er de komende jaren bijgebouwd in Overijssel en hoe gaat dat eruitzien?
De bekendste huizenwebsite van Nederland telt op dit moment 64 nieuwbouwprojecten in Overijssel. In werkelijkheid zijn dit er meer. Maar hoeveel huizen komen er in de toekomst bij? En waar? In het ambitiedocument Regionale Woonagenda’s Overijssel stelt de provincie zeven opgaven. Hieronder hebben we de vier belangrijkste ambities voor je samengevat.
- Ambitie: De provincie wil 60.000 woningen toevoegen tot 2030. Hierbij levert Overijssel een bijdrage aan het toevoegen van 1.000.000 nieuwe woningen in Nederland. Dit moet omdat de trek vanuit de randstad naar onder andere Overijssel groot is.
- Sterke dorpen en platteland in de regio: Sterke regio’s bestaan uit sterke steden, sterke dorpen en een sterk platteland. In de dorpen is het een uitdaging om de woningen aan te laten sluiten op de veranderende behoeftes (duurzaam en snel). Dorpen en het plattenland worden steeds belangrijker in de grote vraag naar nieuwe woonplekken.
- Versnelling: Ondanks de urgentie, stokt de woningproductie. Het duurt namelijk erg lang voordat nieuwbouwwoningen helemaal af zijn. De provincie Overijssel versnelt door in te zetten op uitbreiding, samenwerking en afspraken met woningbouwers.
- Verduurzaming: Bestaande woningen in Overijssel moeten verduurzamen en voor 2050 gasloos zijn. Dit vraagt om een enorme investering van overheden, woningbouwers, energiepartijen en inwoners. De verduurzaming vraagt om een brede aanpak. Technologische innovatie staan voorop. Zo zijn prefab woningen (huizen uit de fabriek) een goed alternatief voor de reguliere woningbouw.
Vraag 2. Zijn de huizen die nu gebouwd worden ook betaalbaar?
“Voor veel starters en studenten is het een grote uitdaging om een huis te vinden tussen de 200.000 en 250.000 euro”, zegt gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel. Toch staan er betaalbare projecten in de startblokken. Zo bouwt Enschede 700 betaalbare huizen en appartementen rondom het station. Door een Rijksbijdrage van 3 miljoen euro kan het project van de grond komen. “We willen talent voor onze stad behouden en nieuw talent aantrekken”, aldus wethouder in Enschede Jeroen Diepemaat.
Nog een voorbeeld: Innovatiehub Salland wil een ‘doos-in-doos-concept’ uitrollen om op zeer korte termijn woningen te creëren voor starters en senioren. Compacte, ‘uitvouwbare’ woningen moeten ervoor zorgen dat leegstaande kerkgebouwen, stallen en winkelpanden niet verpauperen. De woningen zijn inclusief sanitair, keuken en aparte slaapkamer. Wie wil dat nou niet?
Vraag 3. Over welke alternatieve woonvormen beschikt Overijssel?
Innovatiehub is een goed plan voor alternatieve betaalbare woningen in Overijssel. Daarnaast zijn er meerdere gemeenten die het toelaten dat inwoners wonen in vakantiehuisjes of op vakantieparken. In Hardenberg is het bijvoorbeeld niet toegestaan, maar in Deventer kan het in overleg met de gemeente. In Almelo hangt het af van het bestemmingsplan en in meerdere gemeentes in Overijssel geldt een gedoogbeleid. Dit betekent dat ze niet mogen handhaven. Deze woningen zijn meestal niet groot en betaalbaar, als de gemeente het eenmaal toestaat. Tiny House Wijk.nl begint binnenkort met het bouwen van 6 á 7 tiny houses die niet op een camping of vakantiepark staan, en gegarandeerd bewoonbaar zijn. Maar 6 á 7 huizen is een klein aantal. De grote alternatieve woningprojecten (zoals tiny housewijken) blijven nog uit in Overijssel.
Bronnen: RTV Oost, De Stentor, De Gelderlander, Regionale Woonagenda’s Overijssel
Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.