Van ouders op zoon, Ismael van Voorst houdt verschillende activiteiten tot stand: “Ik had toen niet door wat mijn ouders hadden opgebouwd.” | Bekenden uit de wijk

Van kinds af aan is het hem al met de paplepel ingegoten hoe belangrijk de saamhorigheid in Pathmos is. Ismael van Voorst (55) geboren in Enschede, bracht zijn jeugd door in Pathmos, waarna hij in 2017 is terug naar Pathmos verhuisd. Hij heeft sindsdien verschillende taken op zich genomen die voorheen zijn vader en moeder deden om Pathmos een gezellige wijk te maken.

Sinds hij in de ziektewet zit, vindt hij het des te belangrijker dat hij wat kan bijdragen aan Pathmos “In de wijk doe ik een paar activiteiten; ik zit bij de wijkraad, bij de buurtkrant in de redactie, in de zomer zorg ik voor de bloembakken die in de wijk staan, ik organiseer zo nu en dan een gezellige avond en ik houd het buurtmuseum draaiende.” Zijn ouders waren altijd al druk met Pathmos, maar voor Ismael kwam dat besef pas toen hijzelf wat ouder werd. Nu zijn ouders overleden zijn zorgt hij dat de tradities voortleven en zelf een steentje kan bijdragen aan de wijk. “Afgelopen kerstmiddag heb ik georganiseerd en 28 december organiseer ik een top 2000 quiz, waar iedereen welkom is.” Mensen hoeven van Voorst maar te vragen en hij springt wel bij of organiseert wel wat.

Al hoeft hij niet bewust gezien te worden in de wijk, zichzelf laten zien doet hij wel. “Zo nu en dan ga ik naar het koffiemoment, ik vind het namelijk wel leuk om te weten wat er op dat moment gaande is en met wie. Ook als er nieuwe dingen worden ingevoerd in de wijk of als er wat te horen valt over de wijk luister ik graag mee.” Handig voor het museum, maar ook om bij te blijven met wat er in de wijk gebeurt. Zo helpt van Voorst door mee te denken waar vraag naar is in de wijk en wat voor activiteiten er georganiseerd kunnen worden. Een actieve buurtbewoner en die zijn niet altijd in overvloed te vinden geeft van Voorst aan. “Ik vind het niet belangrijk om mijzelf te laten zien per se, ik vind het gewoon belangrijk dat mensen een bijdrage leveren zodat alles maar doorgaat. Die paar vrijwilligers die wij hebben daar moeten we zuinig op zijn.”

De Buurtkrant

En dat is ook één van de redenen waarom hij bij de buurtkrant zit. Met ondertussen een redactie van acht personen is van Voorst ook hier druk mee bezig. “Het begint met de vraag of je eens wil meekijken, want de redactie wil een frisse blik. Dan ga je eens mee en dan ga je kijken hoe dat werkt. Kan ik mijn bijdrage daaraan leveren?” Iedereen heeft zijn eigen taak en op die manier knutselt de redactie een paar keer per jaar de krant in elkaar. “Ook mijn vrouw zit bij de buurtkrant.” Ismaels vader heeft de buurtkrant opgericht samen met wat andere buurtbewoners en met de bijdrage die Ismael en zijn vrouw Peggy eraan bij leveren is het haast een familietraditie.

Het buurtmuseum

“In het verleden was mijn vader heel actief bezig met het buurtmuseum om uit te dragen van dat is er. Hij deed ook de wijkwandeling en dan begon die vaak bij de expositie. Hij was daar heel fanatiek in.” Ismael zelf is nog niet zo fanatiek als zijn vader, maar wat er in de toekomst voor hem in zit weet hij nog niet. “Ik houd het bij wat ik nu doe en vind het leuk, tot nu toe vind ik het wel prima hoe het nu gaat. Laatst hebben we het wijkfestival gehad, dan lopen we hierlangs en wordt het benoemd, en we hebben de site daar worden soms ook nieuwe items door gevonden dus ja ben der wel mee bezig maar niet altijd op de voorgrond zoals mijn vader dat wel deed.”

Het buurtmuseum draagt tot heden altijd nog wat bij. “Ik voeg zeker nog wel dingen toe aan de expositie, de wateroverlast gaat er ook nog bij komen en daar ga ik dan een itempje van maken dat alles uiteindelijk bij elkaar komt.” Hoewel het meeste al is geschreven en al bekend is komen er zo nu en dan toch nog wel inzendingen voor nieuwe stukken.

Ismael zou toch nog graag wat willen meegeven aan de bewoners uit de wijk: Ik zou willen dat mensen zelf wat actiever waren in de wijk. Het is meestal dezelfde club van zo’n 25 mensen die het altijd maar organiseren en zij dragen wel 90% van wat er in Pathmos gebeurt. Kijk eens om je heen, verdiep je in de wijk, bedenk eens op wat voor een mooi stuk we wonen en hoeveel geluk je daarmee mag hebben.