Stichting STERK Met Elkaar geeft voedselpakketten aan arme gezinnen: ‘ik vind het heerlijk om te doen’
Lelystad – Er wonen naar schatting 3240 inwoners in Lelystad die zich geen boodschappen kunnen permitteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Stichting STERK Met Elkaar probeert deze gezinnen een steuntje in de rug te bieden door voor een kleine donatie voedseltassen uit te delen. Maar waar halen zij zoal hun producten vandaan?
Donaties
Stichting STERK met Elkaar deelt wekelijks rond de 85 voedseltassen uit aan gezinnen die zich geen boodschappen kunnen veroorloven. Voor een minimale donatie van twee euro krijgen deze gezinnen een tas vol etenswaren. “De inhoud van de tas is elke week verschillend”, vertelt oprichtster Lara Artz-Greven. “De stichting draait namelijk volledig op donaties en giften”.
De donaties zijn grotendeels afkomstig van andere organisaties en stichtingen die net als de stichting van Lara voedselpakketten aanbieden. “Door samen te werken en producten met elkaar te delen lukt het ons om wekelijks een tas aan te bieden met diverse levensmiddelen”, vertelt Lara. Maar het zijn niet alleen stichtingen die doneren aan Lara. “Zo nu en dan kunnen we ook terecht bij akkerbouwers van wie we afgekeurde oogst mogen overnemen”.
Afgekeurde oogst
Een van die akkerbouwers is Marc Knipscheer. Het afgelopen jaar teelde hij onder andere wortels. De afgekeurde oogst stond hij af aan Lara haar stichting. “Wanneer wij wortels over hebben die voor de verkoop zijn afgekeurd, dan geef ik het graag aan Lara”, vertelt Marc.
“Het is zowel een sociale overweging als een blijk van waardering voor hoe goed Lara alles regelt”. Lara en haar team van vrijwilligers gaan namelijk zelf bij de boer langs om de vers geoogste wortels schoon te maken en te sorteren. “Dat doen niet veel stichtingen”, vertelt Lara. “Maar ik vind het heerlijk om te doen en op deze manier kost het Marc ook vrijwel niets”.
In een paar uur tijd vullen zij hun kratten met honderden, met aarde bedekte, misvormde wortels. “Het gaat mij er niet om hoe schoon de wortels zijn”. zegt Lara. “Ik heb nog nooit een cliënt horen klagen vanwege de aarde die erop zit”. “In principe is er ook niks mis met de wortels”, benadrukt Marc. “Ze proeven hetzelfde als de wortels uit de supermarkt. Ze zijn alleen minder recht van vorm”.
In de wintermaanden zijn donaties van boeren en kwekers schaarser, aangezien er minder wordt geteeld. “Dan gebruiken we ons potje van donatiegeld om inkopen te doen”, vertelt Lara. En dat is het helemaal waard, want Lara wil heel het jaar doorgaan met de stichting. “Het kan toch niet zo zijn dat je geen eten in huis hebt?”
Recente reacties