Runningtherapie: “het is zoveel meer dan alleen maar rennen”
HARDERWIJK – Het is een winderige dag, het is koud en de regen dreigt. Tóch zijn dit ook weersomstandigheden waarin het goed is om naar buiten te gaan volgens Teddy Jansma, runningtherapeut van Ren je Vrij. “Het gaat erom dat je naar buiten gaat, dat je in de natuur bent, in beweging bent en in een structuur komt.” Maar wat doet runningtherapie nou eigenlijk met je?
Het is nog redelijk onbekend: runningtherapie. Maar volgens Jansma zitten er een hoop voordelen aan voor de mentale gezondheid. Het is niet per se rennen of hardlopen. Het kan ook bewegen op een lage hartslag zijn. Er wordt geleerd hoe iemand de grenzen van zijn lichaam kan herkennen. “We zijn heel erg gewend om alleen maar te praten. Om alles te analyseren”, vertelt Jansma. Maar volgens haar is het het belangrijkste dat iemand gaat voelen waar zijn grenzen liggen. “Waar voel ik nu spanning? Zit het in mijn schouders, ergens anders? En hoe ga ik daar mee om?” Volgens Jansma is emotie heel goed om te zetten in beweging. “Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die als ze heel boos zijn, gaan boxen.”
In het hoofd
Herman Hulleman, psycholoog bij Gewoonbyzonder in Stadsdennen, ziet de afgelopen jaren een groei in cliënten met somberheidsklachten, depressies, angsten en een negatief zelfbeeld. Hij ziet de voordelen in van runningtherapie. Door bewegen komt er namelijk het hormoon Endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. “Naast het bewegen en het hormoon wat actief wordt, levert runningtherapie nog meer op: frisse lucht, afwisseling van de omgeving en je fitter voelen.” Dat merkt ook Jansma, “het is zoveel breder dan alleen maar bewegen. Het is goed voor je zelfvertrouwen, je ziet andere mensen, komt in aanraking met andere prikkels.”
Uit een onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt ook dat sporten helpt met het op peil houden van de mentale gezondheid. Het herstel van psychische klachten zou bij sporters ook sneller verlopen. Persoonlijk heeft Hulleman ook gemerkt dat hardlopen een positief effect heeft op de mentale gezondheid. “Naast dat het een makkelijke manier van sporten is, schoenen aan en rennen maar, merkte ik zeker de effecten van de zogenoemde ‘Runners high.” Dit helpt hem ook in de praktijk als psycholoog. “Ik zeg vaak tegen cliënten, bij bepaalde hulpvragen in de intake; ‘ga óf wandelen óf begin met hardlopen.’ Uit ervaring weet ik dat bewegen je goed doet!”
Hardlopen bevordert het nadenken. Dat gebeurt in een deel van de hersenen genaamd de prefrontale cortex. Het gebied bevindt zich aan de voorzijde van het hoofd en bevordert oplossingsstrategieën en het plannen. Hardlopen kan het hoofd ‘leegmaken’, wat ook een bepaalde rust kan geven. Dit hebben Hulleman en Jansma beide ondervonden. Runningtherapie moet volgens Jansma in een groene omgeving. “Autogassen of rook inademen is niet heel lekker als je gaat sporten.” Een groene omgeving is voor bewoners van Stadsdennen wél eerst een kwartier lopen. Maar dat maakt niet uit volgens Jansma. “Als je uiteindelijk maar in die groene omgeving bent. Een kwartier is niet heel erg lang om daar te komen.”
Leefomgeving
Het kan zijn dat iemand die niet lekker in zijn vel zit, zich ook slechter voelt in zijn leefomgeving. Maar ook andersom, door de leefomgeving kan het mentale welbevinden verminderen. “Als je geen fijne leefomgeving hebt, bijvoorbeeld door lawaai, weinig leefruimte, negatieve sfeer in de buurt, veel beton, vocht/tocht, dan kan je je mentaal minder gaan voelen,” vertelt Hulleman. Jansma denkt daar hetzelfde over. “Maar door naar buiten te gaan, kan je al heel veel bereiken,’ zegt ze.
“Ontzettend veel mensen staan op een wachtlijst, die geen behandeling kunnen krijgen want alles zit vol. Dus die zitten maar thuis,” vertelt Jansma. Dan kan runningtherapie een oplossing bieden. De grootste voordelen volgens Hulleman zijn onder andere stressvermindering, toename van zelfwaardering, herstel van een burn-out kan sneller verlopen of preventief werken, vermindering van angst en paniek en mentale verlichting bij depressie. “Het zijn er best een aantal. En het kan bijvoorbeeld ook lichamelijke klachten verminderen.” Dus, genoeg voordelen om het wellicht een keer te proberen.
Recente reacties