Recept voor een schone omgeving in Kruiskamp

AMERSFOORT – Het Neptunusplein in Kruiskamp staat vol met verschillende soorten winkels en trekt daardoor veel bekijks. Naast de vele bezoekers resulteert veel vraag en aanbod ook in zwerfafval. Hoe kijken de bezoekers en bewoners hier zelf naar?  

In het Zwerfafval Uitvoeringsprogramma 2023-2024 van de Gemeente Amersfoort komt het winkelcentrum Neptunusplein naar voren als slecht scorend op het gebied van schoon en opgeruimdheid. Ook blijkt uit dit Uitvoeringsprogramma dat het grootste deel van het zwerfafval, maar liefst 28%, voedselverpakkingen is. Dat verschilt van to go-verpakkingen tot aan plastic omhulsels van eten uit de supermarkt. Het laten liggen van deze verloren ingrediënten op straat heeft volgens bewoners en bezoekers van het plein met verschillende elementen te maken. 

Bezoekers aan het woord  

“Ze zetten dan twee kratjes op de grond en dan gaan ze groenten halen. En die kratjes blijven daar.” Op het plein staat een bloemist die hier meerdere keren in de week te vinden is en die genoeg afval om zich heen ziet. “Het is ook heel jammer voor de omgeving, wat het maakt het geen aantrekkelijke plek.” Hij merkt op dat het afval er vooral voor zorgt dat mensen er snel doorheen lopen en niet echt blijven hangen. Volgens hem zou een ingrediënt voor de oplossing extra handhaving zijn, zodat mensen zich ook bewuster worden van het probleem. Ook denkt hij dat het meespeelt dat niet iedereen een nette omgeving even belangrijk vindt.  

Een jonge vrouw loopt samen met haar zoontje van de parkeerplaats af naar de winkels toe en kijkt om zich heen. “Ik moet zeggen dat ik er niet zo heel erg mee bezig ben, maar als ik nu kijk vind ik het wel meevallen hoeveel afval er ligt.” De vrouw zegt het vanzelfsprekend te vinden dat zij haar afval meeneemt en dat dit bij iedereen zo zou moeten zijn. “Het hoort niet op de grond. Dat probeer ik hem ook te leren,” zegt ze terwijl ze naar haar zoontje kijkt. Volgens haar zit de oplossing hem ook in het vanuit huis meekrijgen wat de goede normen en waarden zijn.  

Verder op het plein, richting de Aldi, staat een mobiele foodtruck waarin twee mannen aan het werk zijn. “We ruimen zeker ons afval op, want dat is beter voor de natuur.” De mannen in de truck maken verschillende lekkernijen en bieden daarbij een servetje met hun logo aan. “Als mensen iets laten vallen, wijs ik ze er wel op. Het is ook slecht voor onze naam als zo’n servetje op de grond beland,” zegt een van de mannen. Voor de twee mannen van de foodtruck zijn dit twee belangrijke redenen om de ruimte om de truck heen schoon te houden.  

Twee jongens op het plein zijn met elkaar aan het lachen en denken even na voordat ze de vraag beantwoorden. “Vanuit mijn geloof, de islam, is het niet respectvol naar andere mensen en de natuur toe,” zegt de ene jongen. Hij vertelt dat hem vanuit zijn geloof en familie altijd is geleerd om achter zich op te ruimen. “Ben je weleens naar een islamitisch land geweest? Dat zijn meestal de schoonste landen.” Hij vertelt ook over zijn geloof in het hiernamaals en dat zijn daden hier, waaronder het opruimen van afval, daarin meespelen.  

Het recept  

Volgens de gesproken bewoners en bezoekers zou het recept voor een opruimende bezoeker bestaan uit verschillende dingen: meer handhaving, respect voor de natuur, het belang van opruimen meekrijgen in je opvoeding, netjes willen overkomen als persoon of bedrijf, verantwoordelijkheidsgevoel, de aantrekkelijkheid van een omgeving belangrijk vinden en geloven in karma of het hiernamaals.  

Fotobron: eigen foto en illustratie