Overspoorders over hun wijk: “Er lopen hier wel wat minder frisse types rond”

Anna Wiercx en Kim Kuiper

ASSEN-OOST –  “Waarom voelen overspoorders zich achtergesteld?”, dat is de vraag die wij deze ochtend in winkelcentrum Vredeveld stellen aan de overspoorders zelf. “Goedemorgen!” zegt Henk van de viskraam als we langslopen met onze dobbelsteen en hij kijkt een beetje verbaast. De geur van versgebakken kibbeling is het eerste wat je tegemoetkomt wanneer je het winkelcentrum binnenkomt. Wij centreren ons op het plein wat omringd wordt door alle winkels. Op alle kanten van de dobbelsteen staan verschillende vragen over onderwerpen die in onze eerste weken door de bewoners van Assen-Oost als belangrijke thema’s aan bot kwamen. De thema’s zijn: veiligheid, onderhoud, jongeren, migratie en wonen. Op de zesde zijde van de dobbelsteen hebben we een vraagteken. Hier mogen de bewoners komen met eigen ideeën en onderwerpen over de wijk. Luister hieronder naar de reportage over het dobbelen in winkelcentrum Vredeveld. 

Veiligheid

Een van de eerste mensen dobbelde het thema veiligheid. Hij gaf aan overlast te ervaren door de mensen van het GGZ-terrein die in de buurt wonen. “Heel veel alcoholisten lopen hier rond. Veel mensen die aan de drugs zitten. Daar mogen ze wat meer op inspelen denk ik.” En op onze vraag of ze wel eens politie ziet rijden door de wijk geeft ze aan dat dit niet veel is. “Ik zie alleen politie rijden als er echt iets is gebeurd.” Waarmee duidelijk wordt dat het niet preventief is, maar pas achteraf.

In Assen-Oost heb je een groot GGZ-terrein waar veel verschillende GGZ-locaties verzamelen je hebt hier onder andere forensische psychologie, de high intensive care, de GGZ-cliëntenraad, de medium care en nog verschillende losse kantoren. De GGZ-locaties bevinden zich vrijwel allemaal bij elkaar in de buurt, in het zuiden van de wijk. Er zijn geen recente cijfers over de overlast in Assen-Oost, maar er zijn wel oude cijfers bekend. Uit het Veiligheidsprogramma van de gemeente Assen uit 2015 blijkt dat in het jaar ervoor 300 meldingen waren van overlast door bewoners van het GGZ-terrein. In 2015 waren in november van dat jaar al 400 meldingen. Dat is een toename van 33,3%. Sinds 2022 staan er op het GGZ-terrein ook twaalf woningen voor uitbehandelde cliënten die weer op zichzelf leren wonen onder toezicht van het GGZ-terrein.

Speeltuinen

Andere geïnterviewden gaven aan dat er meer voorzieningen voor jongeren moeten komen en dat de enige goede speeltuin in de wijk een betaalde speeltuin is. Dit is de speeltuin van speeltuinen vereniging De Zonnereep. Hier worden verschillende activiteiten georganiseerd waaronder iedere maand een kinderdisco en op de agenda staat nu een pietendisco met letterspeurtocht, een stamppot buffet en een winterfair. Volgens een onderzoek van Jantje Beton zijn er naar schatting 800 speeltuinen in Nederland. Volgens ditzelfde onderzoek heeft een speeltuin €26.733 aan inkomsten tegenover €31.253 aan uitgaven. De meeste inkomsten komen vanuit gemeentelijke subsidies gevolgd door contributie van leden, verkoop van consumptie en entreegeld.

Met de uitgaves hoger dan de inkomsten van speeltuinen dreigen deze te gaan verdwijnen. En dit is slechte zaak volgens Jantje Beton. In hun onderzoek wordt namelijk geconstateerd dat kinderen die spelen in speeltuinen fysiek gezonder zijn dan kinderen die dit niet doen. Bovendien draagt spelen in speeltuinen bij aan cognitieve, motorische en sociaal- emotionele ontwikkelingen.

Als je meer wil horen over de onderwerpen die spelen in de wijk hou deze pagina en onze sociale media overhetspoor_ in de gaten.