Op kamers: een rottend kleed & koolmonoxide


Twee studenten, beide op kamers, verschillende verhalen en toch bijna hetzelfde. Evelien (24) moet steeds meer betalen, maar het pand blijft hetzelfde. Sanne (22) stapte naar de rechter, zij werd met haar huisgenoten letterlijk in de kou gezet.

“Langskomen voelt als een soort sollicitatiegesprek, het is net alsof even binnen uurtje je persoonlijkheid wordt gemeten.”


“Ik woonde in Doornenburg, dat is een heel erg verlaten en slecht bereikbaar dorp dichtbij Nijmegen. Ik wilde eerst graag naar de school in Arnhem, maar daar werd ik afgewezen. Toen heb ik toelating gedaan in Zwolle en daar werd ik aangenomen. Daarnaast wilde ik ook zo ver mogelijk eigenlijk, gewoon ver van huis en een nieuwe leefomgeving, dus die toelating kwam goed uit.”

Evelien vond het vermoeiend om naar kamers te zoeken. Ze heeft wel negen keer gehoord dat zij het niet was geworden, een van de oorzaken? Evelien ‘leek te druk voor ons huis’ en werd niet gekozen. Opnieuw ging ze op zoek naar een kamer. “ Langskomen voelt als een soort sollicitatiegesprek,  het is net alsof even binnen uurtje je persoonlijkheid wordt gemeten.”

De ArtEZ studente ging al naar de kunstschool voordat ze een kamer gevonden had. 2,5 uur reizen en dat was alleen nog maar de heenreis. Gelukkig kwam ze op school de juiste persoon tegen. “Een studiegenoot van mij bracht het nieuws dat hier een kamer vrij was, zij woonde hier al. Het huis is dichtbij ArtEZ en heeft ook al wat studenten er wonen. “Het is minder dan tien minuten lopen. Blijkbaar vonden ze mij leuk genoeg dit keer, in februari 2019 kwam ik hier te wonen.”

Evelien zat toentertijd al ruim vijf maanden op ArtEZ in Zwolle. Het huis waar ze wél toegelaten werd heeft een gedeelde keuken, een gedeelde badkamer met toilet. Ze wonen er met vijf studenten.

Evelien Bruens


Het Geldcircus

“Het begon met 400 euro per maand, dit was 2019. Mijn kamer is 21 vierkante meter, met schuin dak én achter deze muren ligt gewoon opslag van mijn huisbaas. Toen ik hier kwam, was het hier heel vies achtergelaten. Ik heb alles moeten schoonmaken, er kwam een verschrikkelijke lucht hieruit. Toen deden we de deurtjes van deze muurtjes open en er lag een oud tapijt. Dat oude tapijt was helemaal doorweekt, allemaal water, het was helemaal gaan rotten. Toen heb ik mijn huisbaas gebeld ‘er ligt hier nog een oud tapijt.’”

Dat tapijt heeft de huurbaas een aantal weken later opgehaald. Evelien zat nog steeds met de geur. Ze schrok toen het kleed uiteindelijk uit de kast werd gehaald. Nat, vies en veel schimmel. Een rottend kleed, dat had ze nog nooit gezien.

“In februari 2021 werd de huur 420 euro. Toen gingen we de pandemie in het bleef toen 420 euro per maand. Maar op het moment dat er weer een nieuwe huisgenoot in kwam, midden 2021, werd gelijk iedereen zijn huur verhoogd. Mijn huur werd 440 euro per maand. ”

“Je wil slapende honden niet wakker maken.  Het is voor ons nog niet bekend hoeveel de prijs gaat worden.”

De nieuwe huurverhoging komt eraan. Evelien en haar huisgenootjes kunnen zich schrap zetten, ze gokt dat de prijs zo’n 460 tot 500 euro wordt. De huisbaas heeft echter nog niets gemeld. “Wij durven er niet achteraan te mailen. Je wil slapende honden niet wakker maken.  Het is voor ons nog niet bekend hoeveel de prijs gaat worden.”

Anky Kloosterman, huurrecht expert en docent, legt de kosten uit, voor alle meelezende huisbazen let op! “Een verhuurder moet een huurprijs opsplitsen in twee delen: de kale huur en een voorschot van de servicekosten.

Huurecht expert, Opleiding & Advies; Anky Kloosterman
Anky Kloosterman

De kale huurprijs mag nooit hoger zijn dan het maximum op basis van de puntentelling. Dat kun je eenvoudig berekenen via de huurprijscheck van de Huurcommissie. De kale huur mag 1x per jaar omhoog. In 2022 met 2,3%.

Servicekosten zijn bijvoorbeeld gas, water, licht, schoonmaak. Daar mag de verhuurder geen winst op maken. Een keer per jaar moet de verhuurder een afrekening sturen en krijg je geld terug, of moet je bij betalen.”

Daarnaast meldt Kloosterman, dat als je een kamer of huis huurt, deze in goede staat moet zijn en zonder gebreken. “Het moet schoon, heel en veilig zijn.” 


Een huis met gebreken


Evelien heeft meermaals dingen kapot gehad. Er zit waterschade in de badkamer, waterschade in het plafond van de keuken en de afzuigkap is niet functionerend. Maar niet alleen dat, daarbij zijn er ook wel eens muizen gespot in het huis. “Wij hebben een keertje de koelkast kapot gehad, die was gaan lekken. De huisbaas had een nieuwe koelkast geregeld, die kwam hij brengen. Die koelkast paste net niet in de keuken, ‘nou dan doen we hem wel in de schuur’ had hij gezegd.”
Evelien heeft de huisbaas ‘gelukkig’ overgehaald de koelkast toch in de keuken te plaatsen.

De man die de cv-ketel kwam maken had gezegd: “Nou dat dat meisje boven nog leeft…”


“We hebben ook muizen trouwens. Dit hadden we gemeld. Er hangen nu overal apparaten die een hoge toon uitzenden. Maar daar heb ik in geïnvesteerd, ik heb de Tikkie naar hem gestuurd. Maar ik geloof dat we het nu zelf hebben gesplitst.”
Die Tikkie zal waarschijnlijk ook nooit worden betaald. Kloosterman meldt: “ongediertebestrijding is voor rekening van de huurders.”

Bovenop de muizen, is de cv-ketel ook lang kapot geweest. “De man die de ketel kwam maken, had tegen mijn huisgenoten gezegd: ‘Nou dat dat meisje boven nog leeft…’  Dus ik was helemaal in shock… We hebben de huisbaas gebeld en die heeft gelukkig een aantal dingen geregeld, plus koolmonoxidemelders.” De ketel van Evelien en haar huisgenoten is gemaakt, maar het blijft een oude ketel met nieuwe onderdelen.

Waterschade in het plafond in de badkamer

Het hebben van een oude ketel is niet heel handig. Zo meldt gaslicht.nl “De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld een paar honderd euro per jaar besparen” 

De huisbaas van Evelien en haar medebewoners doet vrijwel niets aan het huis. Er zijn in de jaren dat Evelien er woont geen veranderingen gekomen. De cv-ketel, de kapotte plafonds en het enkel glas, het is er allemaal nog. 

“We hadden eerst ook een hele slechte oude wasmachine. Nou die is toevallig vervangen omdat een huisgenoot een nieuwe kon krijgen. Maar de huisbaas gaf geen kick hoor. Hij zal nooit zelf achter energiezuinige apparaten aangaan. Dat moeten wij dan zelf doen. We koken ook op gas, maar ja dat is ook omdat het een oud huis is. Er is een huis verderop in deze straat, daar heeft de huisbaas de centrale verwarming vastgezet. Die kan niet hoger dan 17 graden. Dat heeft mijn huisbaas gelukkig niet gedaan.”
Op school heeft Evelien geen hulp, bij haar zijn geen tips voor de op kamers wonende student. “Er zijn studenten die blijven ’s avonds langer op school hangen omdat het daar warmer is dan op hun kamer. Een paar van mijn vriendinnen doen dat, dat doen ze ook om de huurkosten laag te houden. Als de winter erg koud wordt, dan gaat de verwarming nog niet aan. Dan pak ik wel wat extra dekens, maar ik wil niet dat de huur nóg meer omhoog gaat.”



Temperatuur omlaag, meterkast op slot


Wat er wel niet allemaal kan gebeuren in een studentenhuis. De huisbaas van Sanne uit Zwolle haalde zelf de stoppen uit de meterkast, zo konden de bewoners geen stroom gebruiken. Het werd kouder in huis en de bewoners hebben zelf de meterkast kunnen openen.

Sanne heeft drie en een half jaar in Zwolle-Zuid gewoond, zonder problemen. De stijgende energieprijzen maakten van de huisbaas een ander mens. In februari heeft de huisbaas van Sanne haar en haar huisgenoten in de kou gezet: de elektriciteit werd afgesloten en het gas is ook een keer afgesloten. “Een drukmiddel om ervoor te zorgen dat wij de energieverhoging gingen betalen.” De meterkast werd dichtgetimmerd.

Waar Evelien met vijf mensen samenwoont, woonde Sanne met tweeëntwintig huisgenoten. “Sinds het begin hebben wij het probleem samen aangepakt en zaten we regelmatig bij elkaar om de zaken te bespreken. De vertegenwoordiger van ons was zelfs nog met de huisbaas in gesprek gegaan. Daar was niks uitgekomen.”

Sanne en haar huisgenoten zijn een rechtszaak begonnen. Wat de huisbaas deed, kan niet en mag niet gebeuren. “De rechtszaak was heel spannend maar de rechter begreep ons goed. We hebben gelijk gekregen en de huurbaas mocht ons niet meer van nutsvoorzieningen afsluiten. Aan het eind van de zaak werd hij erg boos en dit was voor mij best schrikken aangezien ik naast hem zat.” Sanne heeft inmiddels een ander appartement gevonden.

“Laat je niet gek maken en kom voor jezelf op. Je hebt meer rechten dan je denkt dus wees niet bang om voor jezelf op te komen. En deel je verhaal ook, want het is belangrijk dat er aandacht voor komt zodat deze situaties voorkomen kunnen worden.” aldus Sanne. 


Evelien: “Tips voor studenten op kamers, slaap aan met sokken. Investeer in een goede kruik of pittenzak. Als je het heel koud hebt met z’n allen, maak een bepaald punt in het huis heel warm, en ga daar zitten. Bij ons zal dat de keuken zijn.”

Anky Kloosterman geeft een aan verhuurders: “isoleren is nooit te laat! De overheid gaat steeds verder met het opleggen van regels. Zo is het vanaf 2030 verboden om woningen te verhuren met energielabels E, F en G.”

Daarnaast een tip aan de kamerhuurders: “veel kamerhuurders betalen veel te veel huur. Check je huurprijs met het puntensysteem en dwing eventueel huurverlaging af via de Huurcommissie. Dat kun je het best samen met je huisgenoten doen. Samen sta je sterker.”




En Nu?


Het verhaal is nog niet afgelopen: de huisbaas van Evelien wil de tent verkopen.
“Hij wil het verkopen in juli 2023. Hij is er klaar mee. Ik denk dat dat ook wel komt omdat het gewoon een oud huis is. Het is in elkaar aan het zakken, kapot. In de badkamer is een groot stuk van het plafond aan het wegrotten, elke keer valt er weer wat van af. In de keuken is er precies zo’n zelfde kapot stuk plafond. Er is niets aan gedaan.” Verkoop is echter geen gegronde reden voor huuropzegging.

Weet je niet zeker of jouw huisbaas iets doet wat niet volgens de regels is? Kloosterman geeft een goede tip om bij het juridisch loket langs te gaan. Zij geven gratis juridisch advies aan huurders.

Leave comment