‘Onterechte’ telefoontjes: vrouw de cel in voor platbellen medische hulpdiensten
Alarmnummer 1-1-2 wordt jaarlijks miljoenen keren gebeld. In 2017 ging het bijvoorbeeld om 2,6 miljoen meldingen. Toch is het merendeel van deze telefoontjes ‘nep’. Dat kan gaan om zogeheten ‘broekzakbellers’, mensen die in de war zijn of een grap uithalen.
Een praktisch voorbeeld daarvan gaven we al in één van onze gepubliceerde explainers: een man verscheen eerder dit jaar voor de rechter, omdat hij meer dan tweehonderd keer belde naar 1-1-2. Uiteindelijk komt het er op neer dat de alarmcentrale per dag zo’n 4500 ’terechte’ 112-bellers te verwerken krijgt.
Platbellen van hulpdiensten
Nog een zaak waar er onterecht contact gelegd werd met hulpdiensten is die van een 57-jarige vrouw. Zij werd onlangs tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het platbellen van meerdere medische hulpdiensten in Hardenberg en Zwolle.
De vrouw werd vorig jaar juli opgepakt nadat ze huisartsenposten en het ziekenhuis in Zwolle bleef bellen. Dat gebeurde vanuit Hardenberg, waar ze sinds Kerst 2019 verbleef in een B&B.
Bekende van justitie
De vrouw werd al verschillende malen veroordeeld, ook vanwege onophoudelijk bellen. Ze kreeg daarom al eens tbs opgelegd, maar werkte daar niet aan mee.
FOTOBRON: PIXABAY
Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.