Nog veel onduidelijk over nieuw centrum Paasbos: “Als een wijk het verdient, is het deze wel”
NIJKERK – Om de bewoners van de Nijkerkse wijk Paasbos te betrekken bij vernieuwingsplannen voor hun wijk, organiseerde de gemeente in 2019 het Paasbosfestival. Tijdens dit evenement konden de inwoners van de wijk ideeën inbrengen over de vernieuwing van de omgeving van het winkelcentrum en de sporthal. De gemeente oogstte 150 ideeën, die uiteenliepen van een kinderboerderij tot een kunstgrasveld met voetbalgoaltjes. Inmiddels zijn we vier jaar verder en lijken de plannen stof te vangen op de gemeenteplank. Ondertussen vragen steeds meer inwoners en ondernemers zich af wat de stand van zaken is.
Door: Jesse klein Koerkamp en Abe Opstelten
Paasbosser Marije Vedder-Broekhuzien bezocht het Paasbosfestival dat plaatsvond op het grasveld bij het winkelcentrum. ,,Het zag er goed georganiseerd uit en het trok veel mensen”, vertelt Vedder-Broekhuizen. Ondanks dat het festival er veelbelovend uitzag, houdt de Nijkerkse er een vervelende nasmaak aan over. ,,Er zijn al zoveel beloftes gedaan en tot nu toe is daar niks van uitgekomen.”
En dat terwijl ze van mening is dat de wijk schreeuwt om nieuwe impulsen: ,,Ik woon al vanaf mijn geboortejaar (1976, red.) in Paasbos. Het was vroeger een levendige plek met leuke activiteiten. Je voelde je er veilig.” Dat beeld van toen staat in schril contrast met de realiteit van nu. ,,Nieuwe woonwijken elders zien er prachtig uit en hier verloedert de buurt. We hebben het gevoel dat we het afvoerputje van Nijkerk worden.”
Budgettekort
Er zijn dus een hoop ideeën ingebracht, maar wat is er na het Paasbosfestival gebeurd met alle input? Na het festival geeft de gemeente Nijkerk de opdracht om een conceptgebiedsvisie te ontwikkelen. De ideeën die tijdens het Paasbosfestival zijn ingebracht vormen de basis van de uitwerking van dit conceptplan. In 2020 wordt het gepresenteerd aan de gemeenteraad, waarna het na een eerste financiële verkenning wordt afgeschoten vanwege een budgettekort. Hierna is het plan terug naar de teken- en rekentafel gebracht, waar het enige vertraging heeft opgelopen door de coronalockdowns.
Uiteindelijk publiceert de gemeente Nijkerk in 2021, bijna twee jaar na het festival, een conceptgebiedsvisie. De zin ‘zo mooi kan het worden’ is tekenend voor het rapport, aangezien niks in het verslag definitief is. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2023 wilde de gemeente Nijkerk een definitieve gebiedsvisie publiceren waar een later bestemmingsplan op voort kan borduren. Inmiddels is het vierde kwartaal van 2023 aangebroken en is er de gebiedsvisie nog niet gepubliceerd.
Rondkrijgen van businesscase
De verantwoordelijke CDA-wethouder René Windhouwer geeft aan dat de gemeente bezig is om de laatste hand te leggen aan die gebiedsvisie. ,,Wat nu spannend is, is het rondkrijgen van de businesscase. Hoe krijgen we het financieel voor elkaar? Wij zijn een partij in het gebied, maar er zijn ook andere actoren’’, vertelt Windhouwer. ,,In de fases waarop het op de munten aankomt, is het altijd onvoorspelbaar hoelang het duurt.”
Bij deze onderhandelingen heeft de gemeente er bewust voor gekozen om alleen direct contact te hebben met betrokkenen die bezit hebben in het gebied. ,,Er is niet gericht met andere partijen gesproken. Wel is er een nieuwsbrief naar hen verstuurd.’’ Daarnaast zijn er aantal fysieke en digitale bijeenkomsten georganiseerd waarbij de plannen gepresenteerd zijn.
Dan kunnen we over 2 à 3 jaar de schep in de grond zetten
Ondanks deze inspanningen van de gemeente, heerst er toch nog veel onduidelijkheid. Windhouwer snapt dat de wijk snakt naar vernieuwing en dat de inwoners daar duidelijkheid over willen. ,,Als een wijk het verdient, is het Paasbos wel. Daarom wil ik ervoor zorgen dat het dit jaar financieel rondkomt. Dan kunnen we over 2 à 3 jaar de schep in de grond zetten.’’
Of dat ook gaat lukken, is vooralsnog de vraag. De wethouder kan geen details geven over lopende onderhandelingen en het nieuwe winkelcentrum. Hiervoor verwijst hij deze site door naar projectleider Erik Praas, maar die heeft in samenspraak met de gemeente afgezien van een interview. De gemeente Nijkerk wil de inwoners van Paasbos namelijk zelf informeren met een brief die ze op korte termijn op de mat kunnen verwachten.
Plannen te ambitieus
Het winkelcentrum van Paasbos is sinds 2019 weer in het bezit van Gerard van den Tweel, nadat hij het eerder had verkocht aan Aprisco. ,,Sindsdien hebben we veel geïnvesteerd en veel onderhoud uitgevoerd. Zo is onder andere door het weghalen van de bosschages de overlast rondom het centrum verminderd. Wij zijn heel blij met het huidige winkelcentrum en de huurders ook’’, zegt Van den Tweel.
Dat merkt ook vastgoedbeheerder bij Van den Tweel Group, Goossen Luyjtes, op. ,,De exploitanten daar zijn heel laagdrempelig, je voelt je er geen nummer als klant. Er is bijvoorbeeld een koffiehoek waar mensen kunnen bijpraten. Het Paasbos-winkelcentrum heeft gewoon een sociale functie. Bewoners ontmoeten elkaar hier en dat willen we niet verliezen’’, aldus Luytjes.
Luytjes en Van den Tweel zijn bang dat die sociale functie verloren kan gaan bij een nieuw en modern winkelcentrum. Luytjes daarover: ,,Tuurlijk moet je vernieuwen, maar je wil niet de kracht van de wijk verliezen. Het is een heel toegankelijk winkelcentrum dat rust uitstraalt. En dat moet je zien te vertalen in de nieuwbouwplannen. Daar moeten we kritisch op zijn. Dat doen we niet alleen voor onze huurders, maar ook voor de Paasbosser.’’
Wij blijven achteroverleunen, want wij hoeven niet
Volgens de twee zijn de plannen van de gemeente te ambitieus. ,,Het eerste conceptplan dat in de raad was afgeschoten was luchtfietserij. Zoiets kan niet in een halfjaar gemaakt worden. Er moet met verschillende partijen aan de tekentafel gezeten worden om samen een uitgangspunt te formuleren. En dat is tot dusver niet gebeurd. De gemeente opereert van afstand’’, zegt Van den Tweel.
Totdat hij nieuwe concrete plannen ziet, blijft Van den Tweel dezelfde koers varen. ,,Wij blijven achteroverleunen, want wij hoeven niet. We innen de huurpenningen en onderhouden onze gebouwen. Met dit winkelcentrum zouden we nog tien jaar vooruit kunnen.’’
Paashuis
Een goed voorbeeld van de sociale functie van het wijkcentrum, is het Paashuis. Het buurthuis biedt al vijf jaar onderdak voor de inwoners van Paasbos om samen met elkaar iets te ondernemen. In een nieuw centrum zal ook het buurthuis opnieuw vorm moeten krijgen. ,,De gemeente Nijkerk heeft in de gesprekken die wij erover hebben gevoerd aangegeven het belang van het Paashuis hoog te hebben staan’’, zegt Marnix Hendriksen namens het Paashuis.
Hij hoopt dat in de nieuwe plannen het buurthuis in ongeveer dezelfde vorm en grootte terugkomt. ,,We hebben een goed gesprek gehad met de projectontwikkelaar en we zijn positief over het idee’’, zegt Hendriksen. ,,Het initiatief voor dit contact heeft wel iedere keer bij ons gelegen.
Het bestuur van het Paashuis blijft de ontwikkelingen hoe dan ook nauwlettend volgen. ,,We willen bij een verhuizing wel meteen over kunnen, zodat onze activiteiten niet stil komen te liggen.’’
Sporthal
Dat er ook een nieuwe sporthal komt lijkt zeker, maar hoe, wat en wanneer is niet duidelijk. Teammanager van de huidige sporthal Mark Mulder tast nog in het duister: ,,De plannen waren voor ons al niet helemaal duidelijk en sinds onze contactpersonen bij de gemeente daar vertrokken zijn, horen we zo goed als niets meer over de stand van zaken.”
Bron: eigen archief.
De sporthal is in eigendom van de gemeente en biedt overdag onderkomen aan schoolklassen, ’s avonds zijn er verschillende verenigingen actief. ,,Een tijd geleden zijn we met de gemeente in gesprek geweest en hebben we aangegeven hoeveel ruimte we nodig hebben. Zij zijn toen terug naar de tekentafel gegaan, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord.”
Ondertussen loopt de locatie flink tegen haar houdbaarheidsdatum aan, maar Mulder geeft aan dat hij al jaren huiverig is om nieuwe investeringen te doen. ,,Zo kunnen we kapotte lampen wel gaan vervangen door ledverlichting, maar dat is zonde als dan blijkt dat de sporthal binnen twee jaar weg is.”
Daarbij komt een groeiende vraag naar sportruimtes die Mulder niet kan herbergen. ,,Verenigingen geven aan dat het nu al te krap is qua tijd en ruimte, terwijl ze het liefst zouden uitbreiden.’’ Ook van hen krijgt hij vaak de vraag hoe de toekomst van de hal er uitziet. ,,Als wij geen update ontvangen, kunnen we hen geen informatie verstrekken.”
Investeer in deze wijk
Wat er ook gebeurt met het winkelcentrum en de sporthal, een impuls is nodig. Dat beaamt Vedder-Broekhuizen: ,,Investeer in deze wijk. De echte Nijkerker wil hier wonen. Jaag ze niet weg naar andere delen van Nijkerk of erbuiten. Het Paashuis is een topinitiatief, nu de rest nog.’’ Ze hoopt dat de aankomende brief van de gemeente de Paasbossers duidelijkheid verschaft.
Bronnenlijst:
- WeLoveTheCity. (2021). Paasbos: Hart van de wijk. In Gemeente Nijkerk. Gemeente Nijkerk. https://cuatro.sim-cdn.nl/nijkerk/uploads/gebiedsvisie-paasbos-boek.pdf
Recente reacties