Mevlana moskee biedt jongeren een ontmoetingsplek

Op de regenachtige avond van 5 december, druppelen een aantal jongeren binnen bij de Mevlana moskee in het hart van Kruiskamp. Op donderdagavonden komt een imam van buiten de moskee een lezing verzorgen voor de jongere doelgroep. Vanavond staat in het teken van het belang van buren. Terwijl de imam zijn laptop aansluit, gaan de aanwezige jongeren in een kring rond de iman zitten. Boven op het balkon nemen een aantal jonge dames plaats. In de moskee is het gebruikelijk dat jongens en meisje in aparte ruimtes de dienst volgen. Op twee televisieschermen aan de muur, verschijnt de PowerPoint presentatie met het onderwerp van vanavond. Aandachtig luisteren de jongeren zodra de imam begint te spreken. Hij vertelt over het te hulp schieten van mensen in nood. Zoals het delen van eten als je zelf voldoende hebt, maar iemand anders niet. Ook wordt de link gelegd met hedendaagse situaties. “We hebben in het eerste deel van de lezing besproken over dat je goed moet omgaan met de buren. Dat is ook wat wij constant vertellen als ‘oudere’ jongeren. We hebben hier tegenover mensen wonen en dan moeten we voorkomen dat we geen overlast veroorzaken. Dat is waar wij strenger in zijn en dat gaat ook steeds beter,” vertelt Bekir Can een van de leden van het jongerenbestuur van de Mevlana moskee.

Sinds negen jaar heeft de moskee een eigen centrum voor jongeren. Jongeren kunnen daar terecht om elkaar te ontmoeten, spelletjes te spelen en deel te nemen aan activiteiten. “Wat de bedoeling is, is een eenheid creëren voor mensen die geïnteresseerd zijn. Dus in plaats van jongeren die buiten kattenkwaad gaan uithalen, trekken we juist iedereen naar binnen en proberen we hen iets mee te geven. Bijvoorbeeld met islamitische lessen en lezingen, maar ook andere activiteiten,” vertelt Can. Na de lezing kunnen jongeren in de naastgelegen ruimte met elkaar napraten, iets eten of drinken of een potje gaan poolen met elkaar. “Dat ze gewoon bij elkaar komen en geen overlast in de buurt veroorzaken,” vult Mehmet Yangoz aan. Can vertelt verder over het doel van het jongerencentrum. “Niet dat iedereen overlast veroorzaakt, maar we hebben ook kinderen van twaalf of dertien en die hebben we liever gewoon binnen. Onder ons toezicht kunnen we dan bijpraten, kletsen en activiteiten doen. Dan zijn ze ook veilig binnen onder ons toezicht en dat is het belangrijkste.”

De Mevlana Moskee in Kruiskamp staat bekend als een open moskee. Dit zorgt ervoor dat niet alleen moslims hun weg er naartoe vinden. “Eens in de zoveel tijd bieden wij een kermis aan. Dat is een open festival voor iedereen. Moslims en buren komen dan bijeen om gezamenlijk te eten. Voor de kinderen hebben we dan een springkussen en die kunnen dan samenspelen. We bieden ook workshops en lezingen aan in het Nederlands. We proberen hierbij ook andere mensen aan te trekken voor een prettige sfeer, mede omdat iedereen de taal kent,” legt Muammer Inan uit. “We drinken ook weleens een kop thee met de buren ‘s avonds. En dan kijken we samen televisie, bijvoorbeeld voetbal met voetballiefhebbers uit de buurt. De jongeren hebben een ruimte om samen te gaan gamen of om samen eten te maken.”

Het aanbieden van een breed scala aan activiteiten brengt soms ook de nodige uitdagingen met zich mee. “Naast lezingen en religieuze activiteiten bieden wij ook sportactiviteiten aan. We huren dan een gymzaal. Binnen enkele uren of binnen een dag hebben we al meer aanmeldingen dan de maximale hoeveelheid plekken. Er is meer vraag, dus laten we ons limiet hoger stellen zodat er meer mensen kunnen komen. Alleen dat is voor ons wel een uitdaging,” vertelt Inan. Momenteel kampt de Mevlana Moskee met een parkeerprobleem. Binnen de organisatie wordt gevreesd dat er meer overlast gaat ontstaan als er in de directe omgeving nieuwbouw gaat plaatsvinden. “We zijn vrijwilligers hier en soms is er hoge druk. Niet per se vanuit het jongerenbestuur, maar wel vanuit de moskee. Wij hebben hier een parkeerprobleem en vooral op vrijdag. Elke vrijdagmiddag hebben wij hier een gezamenlijk gebed dat verplicht in de moskee verricht wordt. We kaarten dit probleem elke maand aan in de krant. Ook zijn wij hierover in dialoog met de betrokken mensen,dat we het probleem nog steeds een uitdaging vinden en een oplossing zoeken,” vult Can aan.

Voetbalveldje in Kruiskamp

In Kruiskamp zijn de mogelijkheden voor jongeren beperkt. Hoewel er buiten een voetbalveldje aanwezig is, heeft dit wel zijn nadelen. “Voetballen is wel de voornaamste activiteit die verricht wordt. Maar het is wel zo dat Kruiskamp buurtactiviteiten kan gebruiken. We denken dat er voor Kruiskamp veel kansen liggen. Wij doen ons uiterste best om die kansen om te zetten in belevenissen, maar het is aan de gemeente om deze mooie kansrijke wijk zo goed mogelijk te benutten,” legt Can uit. De twintigjarige Fatih Sultan Mehmet is een van de vaste bezoekers van de moskee en de jongerenavonden. “Een situatie die ik zelf meemaak is dat je zo’n voetbalveldje hebt, maar in deze tijd wordt het al om vijf of zes uur donker. Je hebt meestal geen verlichting en dan zijn er jongens die wel zoiets hebben van ‘gaan we nog voetballen?’, maar dan is het al donker waardoor we niet kunnen voetballen. Dan is het voetbalveldje ook al afgesloten.”

Als vaste bezoeker volgt Mehmet de moskee regelmatig. “Ik volg de moskee via sociale media en dan zie ik af en toe Facebook-advertenties voorbijkomen. Dan zie ik bijvoorbeeld een advertentie van een zaalvoetbal activiteit en dan denk ik ‘dat is best leuk’. En dan doe je mee en dan zie je zoveel mensen daar en dan trekt dat mij ook aan om met volgende activiteiten mee te doen. Als we bijvoorbeeld een gameavond hebben en er wordt FIFA gespeeld, dan is de moskee meestal helemaal vol. Dat trekt mij elke keer weer om hier te komen.”

Op de vraag wat de jongerenavond brengt, heeft Mehmet een duidelijk antwoord. “De gezelligheid. Het gevoel als ik hier ben, heb ik niet als ik met mijn vrienden buiten ben. Als ik hier ben voel ik echt een bepaald soort gezelligheid en het blijft ook een herinnering. Als ik nu op terugkijk op voor ik naar de moskee kwam, in de maand Ramadan bijvoorbeeld een jaar eerder, dacht ik vasten en daar blijft het bij. Maar nu heb ik een herinnering van de gezellige avonden in de moskee. Dat gevoel is moeilijk te omschrijven, maar die ervaring met herinneringen zit wel diep bij mij.”

Bron foto’s: eigen foto’s