Meer afval in de Zuiderzeewijk baart zorgen bij bewoners
LELYSTAD – In de Zuiderzeewijk wordt steeds meer zwerfafval op straat aangetroffen. Ook de bewoners van de wijk merken dit en maken zich zorgen over de toename van afval op straten, grasvelden en in speeltuinen. Volgens veel inwoners is het probleem de afgelopen jaren verergerd, deels door de komst van ondergrondse containers.
Door: Lucas van de Wetering en Maud Sips Bul
Een van de grootste zorgen is de toename van afvaldumping. Sinds de gemeente ondergrondse containers heeft geïnstalleerd, merken bewoners een duidelijke verslechtering. Hoewel deze containers bedoeld zijn om afval netjes op te slaan, lijken ze juist een aanzuigende werking te hebben op afvaldumping.
Afval naast containers
Veel bewoners klagen dat grote vuilniszakken vaak naast de containers worden achtergelaten. “Sinds die ondergrondse containers er staan, lijkt het wel of mensen gewoon geen moeite meer doen om hun afval netjes weg te gooien. Ze plaatsen het simpelweg naast de container als die vol zit. Het is ongelooflijk hoeveel afval er soms op straat ligt,” vertelt Sylvia, die al zo’n 30 jaar in de wijk woont.
Toch stopt het niet bij deze grote vuilniszakken. Ondergrondse afvalcontainers worden ook vaak gebruikt als een dump-plek voor grofvuil zoals oud-meubilair. Zo worden er stoelen, kasten en zelfs complete banken achtergelaten bij de afvalcontainers. Bewoners van de Zuiderzeewijk vinden dit er niet alleen rommelig uitzien, maar het staat ook nog eens erg in de weg. “Ik kom er met mijn rollator soms nauwelijks langsheen” laat Sylvia weten. “Dan wordt er een bank achtergelaten, en die blokkeert dan de hele stoep.”
De containers hebben ook andere problemen veroorzaakt, vooral wanneer ze vol raken. Bewoners voelen zich genoodzaakt hun afval naast de containers te plaatsen, wat de buurt rommelig maakt. Helaas moedigt dit anderen weer aan om nog meer afval op dezelfde plek te dumpen, geeft een bewoner aan. “Het is een vicieuze cirkel,” aldus Sylvia. “Als één iemand het doet, volgen er snel meer. Vooral rond de weekenden stapelt het afval zich op.”
Zwerfafval in speeltuinen en parken
Niet alleen rondom de containers is er een probleem. Steeds meer zwerfafval belandt ook in de openbare ruimten van de wijk, zoals parken, speeltuinen en fietspaden. “Mijn kinderen spelen hier dagelijks in de speeltuin, en elke keer moet ik eerst het afval opruimen voordat ze kunnen spelen,” vertelt Anna, een bewoonster van de wijk.
“Er ligt van alles: plastic flesjes, blikjes, chipszakjes en soms zelfs gevaarlijk afval, zoals glas en kapotte plastic verpakkingen.”
Initiatieven om het probleem aan te pakken
Ondanks de groeiende zorgen zijn er wel initiatieven om het afvalprobleem aan te pakken. Zo hebben verschillende buurtbewoners zelf actie ondernomen door afval in delen van de wijk op te ruimen.
“Het is fijn om de wijk schoon te houden, maar ik zou eigenlijk willen dat mensen zich bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheid,” legt Sylvia uit. “Ik weet ook wel dat het niet mijn taak is om het afval op te ruimen, maar ja, wie doet het anders?”
Wat de oplossing voor het probleem is volgens Sylvia: “Het vaker legen van de ondergrondse containers en strengere handhaving op illegale afvaldumping,” legt ze uit. “Het kan zo niet langer. We willen allemaal een schone en veilige wijk,” aldus Sylvia.
Recente reacties