Mag je huisbaas zomaar de huur verhogen?
Op kamers! Eén groot feest, zelf bepalen wat je kookt, wie je mee naar huis neemt en hoe laat je naar bed gaat. Tot je huisbaas ineens de huur verhoogt, de CV-ketel uitzet of lekkages weigert te repareren. Wij zochten uit wat precies je rechten en plichten als huurder van een studentenkamer zijn.
Zo heb je als huurder recht op privacy. Dat betekent dat je huisbaas of iemand anders niet zonder jouw toestemming in je kamer mag komen.
Je hebt recht op toegang tot je eigen huis. Dat betekent dat je 24 uur per dag toegang moet hebben tot alle voorzieningen van het huis. Denk daarbij aan de badkamer, de keuken, de wc, de voor- en achterdeur,
Je hebt recht op huurbescherming. Dat betekent dat je huisbaas je niet zomaar uit huis mag zetten. Bij tijdelijke huur heb je alsnog recht op beperkte huurbescherming.
Als je een kamer huurt bij een hospita heb je de eerste 9 maanden geen recht op huurbescherming. Dit klinkt misschien stom, maar als hospita woon je bij iemand anders (vaak een ouder iemand of een gezin) in huis. Als de klik er niet is mogen zij de eerste 9 maanden zonder reden je huur opzeggen, mits ze dat minimaal 3 maanden van tevoren aangeven. Na deze 9 maanden proeftijd gelden de normale regels voor huurbescherming.
Heb je nooit een huurcontract getekend? Geen paniek! Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Zonder papieren huurcontract heb je dezelfde rechten als ieder ander. Maar je rechten zijn dan wel moeilijker te bewijzen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een ruzie of meningsverschil met je huisbaas. Daarom is het verstandiger om alle afspraken met je verhuurder schriftelijk vast te leggen in een huurcontract.
Woon je antikraak? Dan heb je geen huurcontract maar een bruikleenovereenkomst. Als je toch maandelijks een vergoeding moet betalen voor je antikraak-kamer of woning en zelf ook nog voor gas, water, licht en internet betaalt, is er feitelijk toch sprake van van huurbetaling en dus een huurovereenkomst. In dat geval zijn alle bovenstaande rechten ook op jou van toepassing. Het Keurmerk Leegstandsbeheer (KLB) heeft bepaald dat een antikraak-bedrijf maximaal €254,- per maand mag vragen, inclusief gas, water en licht. Als je meer betaalt staat het je als bewoner vrij om door een rechter te laten toetsen of er huurrecht is ontstaan en je dus meer rechten hebt dan je normaal uit een bruikleenovereenkomst zou ontlenen.
(bron: Rijksoverheid)
Dit artikel gelezen en erachter gekomen dat jouw huisbaas wat doet wat niet mag? Stuur jouw vraag naar: https://www.juridischloket.nl/contact/
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail ons gerust naar studentindekou@gmail.com
Ook hieronder mag je je reactie/vraag plaatsen!