Kunstenaars brengen kleur in Ommen met nieuwe panelen
Ommen – Lokale en jonge kunstenaars zijn druk in de weer met het creëren van nieuwe kunstwerken in molen De Konijnenbelt voor het ambitieuze project ‘Kunst onder de Wieken’. Dit jaar draait het project om een bijzondere samenwerking: een mix van ervaren leden van de stichting Vechtdalkunsten en nieuwkomers die frisse ideeën meebrengen. Samen werken zij aan unieke kunstwerken die niet alleen de straten van Ommen verfraaien, maar ook een breed scala aan stijlen en technieken laten zien. Het kunstproject, dat sinds 2010 een begrip is in de regio, heeft als doel om kunst dichter bij de inwoners te brengen. Tegelijkertijd zet de stichting het lokale erfgoed, zoals de iconische molen, op een creatieve manier in de schijnwerpers.
Een kunsttraditie sinds 2010
Het Panelenpad is meer dan een decennium geleden ontstaan, toen een groep lokale kunstenaars met het idee kwamen om beschilderde panelen in de stad op te hangen. Kale stukken muur kregen hierdoor ‘een gezicht’, wandelen door de binnenstad werd een beleving. “In het begin waren het er slechts een paar, misschien acht panelen. Sommige werken hebben wel tien jaar gehangen,” vertelt organisator Annemarie Leebeek. Door de invloed van weer en wind worden de panelen slechter en na verloop van tijd vervangen. Zo krijgt Ommen regelmatig een nieuwe uitstraling. Gemiddeld blijven de panelen zeven tot tien jaar hangen, afhankelijk van de kwaliteit van de beschermende laklaag.
Inspiratie door elkaar
Een van de deelnemers aan het project is Imke Hamstra, ze is een kunstenaar uit Zwolle met een achtergrond in illustratie. Ze noemt het project, in de oudste molen van Ommen, een unieke ervaring: “Ik werk normaal op een kleiner formaat en met ander materiaal. Dit zorgt ervoor dat je anders te werk gaat.” Imke hoopt met haar kunstwerk vrolijkheid te verspreiden door Ommen met haar kleurrijke illustratieve paneel.
Een andere deelneemster aan het project ‘Kunst onder de Wieken’ is Sterre Goedkoop. Ze waardeert de samenwerking en de andere kunstenaars om haar heen: “Thuiswerken is fijn, maar een gedeelde werkplek brengt iets speciaals. Iedereen gaat op een andere manier te werk en om dat met elkaar te doen maakt het bijzonder. Het doet me denken aan mijn tijd op de kunstacademie, waar iedereen elkaar inspireert.”
“De rust en schoonheid van deze plek wil ik overbrengen op mijn paneel”.
De twee kunstenaars laten zich inspireren door de omgeving van Ommen. Sterre kiest ervoor om de natuur centraal te stellen: “De rust en schoonheid van deze plek wil ik overbrengen op mijn paneel”. Imke benadrukt het belang van herkenbaarheid voor de inwoners: “Het hoeft niet hyperrealistisch te zijn, maar het moet wel aansluiten bij de beleving van de inwoners.”
Nieuwsgierige inwoners
Tijdens het maakproces kwamen nieuwsgierige inwoners en toeristen al stiekem een kijkje nemen in de molen. “Mensen zijn nieuwsgierig, vooral als ze licht zien branden. Het is leuk om te merken dat ze enthousiast zijn over wat hier gebeurt, maar soms haalt het je ook uit je werkflow,” vertelt een van de kunstenaars.
De hoop is dat de nieuwe panelen niet alleen een esthetische toevoeging zijn, maar ook mensen bewust maken van hun omgeving. “Vaak zie je je eigen stad of dorp niet meer zoals die werkelijk is, en zie je niet altijd in wat voor mooie omgeving je woont. Met deze kunst willen we daar verandering in brengen,” legt deelneemster Sterre uit. De inwoners krijgen een kijkje door de ogen van de kunstenaars.
Officiële onthulling
De nieuwe panelen worden waarschijnlijk onthuld in mei, tijdens een wandeling langs het Panelenpad door Ommen en dus ook langs de nieuwe werken. “Het is prachtig om te zien hoe kunst de sfeer in een stad kan veranderen,” aldus de trotse organisator.
Recente reacties