Kleine tips, groot verschil: Zo helpen energiecoaches Emmermeerders op een duurzame manier met geld besparen

Alle kleine beetjes helpen. Onder dat credo geven de energiecoaches van Emmen geeft Energie gratis tips aan de mensen over hoe men op een makkelijke manier geld kan besparen om het gebied van energie. Of het nu gaat om eenvoudige aanpassingen in huis of slimme gewoontes. “Ik ging van rond de 180 euro naar zo’n veertig euro in de maand”

Iedereen herinnert het zich nog wel, de energiecrisis van zo’n twee jaar geleden na de Russische inval van Oekraïne. De gasprijzen schoten omhoog, waardoor het voor vele mensen bijna onmogelijk werd om de rekeningen te kunnen betalen. En laten nou net de energiecoaches van Emmen geeft Energie de mensen de nodige tips kunnen geven over hoe er op een makkelijke manier bespaard kan worden.

In totaal kent Emmen geeft Energie zo’n zeventig vrijwilligers die gratis tips en tricks delen met inwoners die willen besparen op energie. Het zijn vaak eenvoudige manieren om anders om te gaan met energie. Bovendien hebben de besparingen ook nog eens een gunstige invloed op de portemonnee.

Praktische adviezen

Een van deze vrijwilligers is Dirk, die graag zijn persoonlijke ervaringen en praktische adviezen deelt. Hij is veteraan en nu ondertussen al bijna een jaar energiecoach, en vertelt aan wat voor soort tips men moet denken:

“Het zijn echt de kleine dingen, zoals bijvoorbeeld de gordijnen opendoen als de zon schijnt tijdens koude dagen, je bevroren vlees laten ontdooien in de koelkast – zodat die minder hard hoeft te draaien – en de stekkers van elektronische apparaten eruit halen op het moment dat je ze niet gebruikt.”

Energielasten vijf keer zo laag

Al deze tips bij elkaar, zorgen er volgens Dirk voor dat je aan het eind van de maand simpelweg meer overhoudt, en dit heeft hij ook zelf ervaren. Zijn maandelijkse energielasten zijn namelijk sinds hij zelf de energiebesparende maatregelen gebruikt in zijn huis meer dan vijf keer (!) zo laag: “Ik ging van rond de 180 euro naar zo’n veertig euro in de maand”, zo vertelt hij trots.

Volgens Dirk zijn de mensen in Emmermeer eigenlijk het meest geïnteresseerd in het financiële aspect van verduurzaming, “Wat levert mij dit dan uiteindelijk op?” is dan ook een vraag die hij vaak te horen krijgt; maar dat vindt hij niet erg.