Hoe maak je je tuin klimaatvriendelijker? Van versteende voortuin naar groene oase

AMERSFOORT – Regenwatercoach Guido van Beek pakt zijn aantekenschrift erbij en begint met een maatwerkadvies. ‘De aarde heeft een platte bodem en hier staat jouw huis. Daar schijnt de zon op, maar hoe veroorzaakt het hittestress en hoe kan je dat voorkomen.’ Op aanvraag komt Guido langs bij elke buurtbewoner met een tuin die vragen heeft over het voorkomen van wateroverlast en hittestress. Deze problemen blijken ook uit het Plan van Aanpak van Gemeente Amersfoort. ‘Er is veel hittestress, waarbij de verstening van tuinen in de wijken niet meehelpt.’ In dit overzicht lees je een paar van Guido’s tips voor een klimaatvriendelijkere tuin. 

1. Haal de tegels eruit

Geen onbekende tip, maar wel eentje met een groot effect. Om je tuin klimaatvriendelijk te maken, zou minimaal 60% van je tuin groen moeten zijn. Tegels in je tuin houden namelijk heel lang warmte vast, waardoor de temperatuur stijgt. Naast de verkoeling die een groene oppervlakte biedt, geeft het regenwater de kans om in de bodem te zakken. Twee vliegen in een klap! 

 

2. Zorg voor schaduw in je tuin 

Om nog meer verkoeling in je tuin te krijgen, is het planten van een boom een ideale oplossing. Zo breekt een boom de wind, zorgt het voor gezonde lucht en biedt het een schuilplaats voor allerlei dieren. ‘Plant een paar prachtige bomen en dan zul je merken dat het effect heeft,’ zegt Guido.  

 

3. Plant verschillende soorten planten  

Bodembedekkers, struiken, haagplanten, vaste planten of klimplanten. Allemaal bieden ze verkoeling en voorkomen ze wateroverlast. Daarnaast heeft elk type zijn eigen speciale eigenschap waar ze je tuin mee vergroenen. Zo voorkomt de een begroeiing van onkruid, biedt de ander verschillende insecten een levenskans of stimuleert de isolatie van je huis voor buitentemperaturen en geluid. Samen zijn ze het sterkst! 

 

4. Recycle de regen 

Een regenton biedt de perfecte kans om de regen weer terug te geven aan moeder natuur. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen en maten zodat ze in elke tuin passen. Met een regenton van 200 liter vul je 20 gieters waarmee je het groen in je tuin kan voorzien. Ben je benieuwd hoeveel water jouw tuin precies kan gebruiken? Dan kun je je aanmelden voor een maatwerkadvies van een van de regenwatercoaches via amersfoortrainproof.nl.  

 

5. Biedt verschillende organismen een thuis 

Steeds meer organismen verdwijnen vanwege onder andere de klimaatproblematiek. Gelukkig kunnen wij bepaalde organismen een handje helpen door verschillende soorten onderkomens te creëren. Denk aan houtstapels, bladerdekens of vogelhuisjes waar vogels en insecten terecht kunnen. Ook het voeden van deze dieren met bijvoorbeeld besdragende struiken of stuifmeel in de vorm van bloeiende bloemen, draagt bij aan het dierenwelzijn!  

Fotobron: Eigen illustratie