Gert en Nelleke uit Paasbos bespreken overlastproblemen over hun wijk: ‘Wijk is groter dan het winkelcentrum’

NIJKERK – Drugsgebruik, vernielingen en intimidatie. Met dit soort overlast kampte de Nijkerkse wijk Paasbos, waardoor de buurt in zowel landelijke als regionale media in opspraak is geraakt. Maar het beeld dat op deze platformen is geschetst, geldt niet voor de hele wijk, vinden de inwoners. Zo ook de Paasbossers Gert Renes en Nelleke den Besten. Zij gaan met elkaar in gesprek over de overlastproblemen van hun wijk. ,,De een vindt het een beleving, de ander vindt het overlast.”

Gert Renes is geboren en getogen in Paasbos, waar hij altijd met plezier heeft gewoond. Hij is een bekend gezicht in Paasbos en daarbuiten, want samen met zijn compagnon runt Renes een witgoedzaak die in de binnenstad van Nijkerk is gevestigd. Ook kunnen mensen hem kennen van de buurtwacht, die hij samen met andere betrokken inwoners in het leven heeft geroepen om de buurt een veiliger gevoel te geven.
Samen met Nelleke den Besten neemt hij de ontwikkelingen van hun wijk door. Ook zij woont in de Nijkerkse wijk. Den Besten is een columniste en Paasbos-correspondent voor StadNijkerk. Wekelijks laat zij zich uit over dingen die haar bezighouden. In het verleden heeft ze een column geschreven over een AD-artikel waarin de overlastproblemen van Paasbos uiteen werden gezet. Zij kon zich niet vinden in die geschetste situatie.

Het gesprek vindt plaats in het Paashuis. Dat buurthuis is verbonden aan het winkelcentrum, waarmee het samen het kloppend hart van de wijk vormt.  ,,Hier beneden (Het Paashuis, red.) gebeurt heel veel, waardoor de betrokkenheid nog groter is geworden”, zegt Den Besten.

Overlast bij winkelcentrum

Dat de wijk het meest leeft in de buurt van het winkelcentrum, blijkt ook als de zon ondergaat. Dan ontwaakt een ander soort levendigheid in de buurt van de Aldi. Jongeren verzamelen zich bij het skatepark en op de parkeerplaats, waar de wijk een andere dynamiek aanneemt. Naar verluidt doen mensen hier een andere soort boodschap dan levensmiddelen. Ook zetten de jongeren de radio aan van hun auto en praten ze luidkeels. En dat ze het gezellig hebben gehad, is de dag erna goed zichtbaar. ,,Overdag is het een hele rustige wijk, maar rond 22.00 uur beginnen de problemen”, weet Renes uit eigen ervaring als buurtwachter te vertellen. ,,En daar heeft een klein groepje bewoners enorm veel last van ondervonden.”

Die jongeren mogen er zijn en dan voer je zo’n ongediertebestrijdingsmaatregel in

Zelf hebben Den Beste en Renes ook wel eens last gehad van overlast., ,Maar ik ben me ervan bewust dat het een momentopname is”, zegt Den Besten. Renes knikt en voegt eraantoe: ,,Als dat elke dag gebeurt dan praat je van echte overlast. Gebeurt het een keer in de maand, dan zij het zo. En met vuurwerk bijvoorbeeld: de een vindt het een beleving, de ander vindt het overlast.”

Ongediertebestrijding

De gemeente besloot om een onderzoek in te stellen en op basis van de resultaten daarvan een aantal maatregelen door te voeren. ,,Zo’n onderzoek instellen is op zich al een goede manier om te laten zien dat je het serieus neemt”, zegt Den Besten. ,,Alleen die mosquito’s (geluidsapparaat dat hoge frequenties uitzendt, red.) vond ik een nare maatregel. Die jongeren mogen er zijn en dan voer je zo’n ongediertebestrijdingsmaatregel in.”

Volgens Renes laten de ingevoerde maatregelen van de gemeente te wensen over. ,,Je verplaatst het probleem, waardoor de ouderen er minder last van hebben. Ik hoor geluiden uit de wijk Corlaer dat daar nu overlast wordt ervaren. Wellicht zullen dat andere jongeren zijn.”

Eenzijdige berichtgeving

Als gevolg van de regionale en nationale media-aandacht die Paasbos heeft gekregen, beschouwt een deel van de Nijkerkers het als een probleemwijk, blijkt uit onderzoek dat deze site heeft gedaan. Het beeld van een probleemwijk strookt niet met het beeld dat Renes heeft van zijn wijk. ,,Voor een deel zijn de artikelen die geschreven zijn waar, maar ook voor een groot deel niet”, zegt de buurtwacht. ,,Ik weet hoe het zit. Het is dat kleine clubje dat de overlast ervaart, dat dan samenspant en dat het dan samen naar buiten brengt. Dat andere mensen uit andere delen van Nijkerk zo over Paasbos denken snap ik dan wel.”

De columniste stelt dat de ,,artikelen overtrokken zijn”, omdat het ook volgens haar maar om een klein deel van de bewoners gaat dat de overlast zo ervoer. ,,Je zit op een gegeven moment in een tunnelvisie. Je kan iemand niet meer anders bekijken dan als een overlastveroorzaker voor jou. Het gaat niet over de hele wijk. Maar ik wil niet bagatelliseren dat zij die overlast ervaren hebben, want dat hebben ze.”

Wel had er zorgvuldiger gewerkt moeten worden door de media, besluiten ze. ,,Het beeld dat over de wijk is ontstaan komt door de media”, zegt Renes. ,,De wijk is veel groter dan het winkelcentrum en de bejaardenwoningen.” Den Besten vult aan: ,,Zet er dan iemand naast die het anders ervaart. Dan heb je al een evenwichtiger beeld. En dat had in diverse media gemoeten.”

Maar ook de media zitten in zo’n situatie wel in een lastig parket, nuanceert ze. ,,Ik vind dat media iets minder voor de clickbait moeten schrijven en een iets representatiever beeld zouden moeten schetsen. Dus niet alleen op onweer afgaan, maar ook de mooie verhalen schrijven. Toch is dat wel lastig, want als de media de onweerverhalen niet schrijven dan doen de sociale media het wel.”