Ex-dealer en -verslaafde Julian beleefde jeugd vol criminaliteit, maar bloeide op bij een kickboksschool in de Wesselerbrink
Dealen op je 13e, een cokeverslaving, tigmaal gearresteerd door de politie. En hij heeft nog een proces voor zware mishandeling tegen zich lopen. Julian van Kuilenburg (25) heeft een moeilijke jeugd, maar zijn leven krijgt weer vorm door een kickboksschool. En die ligt in de Enschedese wijk Wesselerbrink.
Een druiligere dinsdagavond in oktober. Julian loopt de sportschool van Team Altena Kickboxing in Enschede binnen. Julian vecht wedstrijden, maar vanavond traint hij de jeugd. Hij leert ze kickboksen, maar leert ze ook lessen over het leven.
‘Ik heb in een film geleefd’
Julian groeit op in Hengelo. Voornamelijk bij zijn moeder, zijn biologische vader is al heel snel vertrokken. Dan heb je het over acht maanden. Zo oud was Julian toen. Vanaf dan komt er een nieuwe vriend het gezin in. En dat gaat goed, tot hij elf jaar later besluit te scheiden, en te vertrekken naar Zwitserland. Gescheiden ouders, de pubertijd in aankomst, niet zo veel geld: recepten voor veel onheil. En dat komt er.
Julian ziet weer een nieuw ‘vriendje’ binnen wandelen als hij 14 is. Een zware crimineel, zo blijkt. Binnen een mum van tijd laat hij Julian wiet verkopen. Het ‘mindere zwaardere’ spul, want de nieuwe liefde verkoopt ook illegaal vuurwerk en cocaïne. Op een dag vindt Julian zelfs GHB tussen de flessen drank in de koelkast. Van een normaal gezin is allang geen sprake meer. Elke dag komen er vreemde mensen over de vloer, gebruikers, maar ook criminelen. Als Julian zich naar de zolder begeeft, vindt hij een grote wietplantage.
Voordeel is wel: geld zat in huize Kuilenburg. Zoveel dat hij van gekkigheid niet weet wat hij er mee moet. Hij besluit elke week te gaan winkelen: nieuwe gympen, de duurste trainingspakken – want zo kleed je je als straatschoffie.
Daar gaat twee jaar overheen: inmiddels is Julian 17. De stress in huis neemt toe, merkt ook hij. Zijn stiefvader, die zich inmiddels flink bedreigd voelt, krijgt vijanden. Op een doordeweekse dag wordt dat ook voor Julian kraakhelder. Samen met een vriendje stormt hij naar boven om op de Playstation te gaan. Zijn stiefvader stormt zijn slaapkamer uit, met een stengun. Hij mikt, maar schiet niet. De schrik is immens.
Een paar maanden later vindt er daadwerkelijk een inval plaats, maar nu is het de politie. Op zolder vinden de agenten 100 gram aan wiet. Ook illegaal vuurwerk en veel contant geld wordt in beslag genomen. Julians stiefvader wordt veroordeeld, maar ook Julian en moederlief komen een paar dagen vast te zitten. Door gepruts van justitie – er zijn vormfouten gemaakt – komt zowel zij als Julian er zonder straf van af.
Ups, downs, ups & downs
Daarna begint het leven weer. Julian vindt een nieuwe liefde. Ja, een vriendin. Maar ook iets anders: kickboksen. Daar kan hij zijn ei helemaal kwijt. Lange tijd gaat dat crescendo, Julian raakt zelfs tientallen kilo’s kwijt.
Nadat het uitgaat met zijn vriendin, kantelt de situatie langzaam. Minder trainen, meer eten en zelfs verslaafd raken aan cocaïne. Een net-twintiger raakt zelfs dakloos nadat doorsijpelt dat zijn ex hem met schulden heeft opgezadeld. Ruim 23 duizend euro – nu, in 2023, is die schuld bijna afgelost.
Julian komt weer in contact met zijn vader die hem tot zijn elfde opvoed. De enige ‘echte’ vader in zijn leven. Die hielp hem aan een huis, ook vond Julian weer een baan: in de metaalbewerking. Ook het kickboksen gaat weer goed. Langzaamaan krijgt het leven weer vorm, totdat het weer helemaal misgaat.
De trekker overhalen
We schrijven augustus 2020. Na een gezamenlijk bezoekje aan de sportschool willen Julian en zijn moeder vertrekken. Maar de eigenaar meldt dat een man – weer een ‘nieuwe’ ex-vriend van moederlief – gebeld heeft en nu richting de sportschool rijdt. Hij is boos, heel boos. Hij denkt bestolen te zijn.
Gauw rijden Julian en zijn moeder weg. Een achtervolging vindt plaats terwijl Julian de politie probeert te alarmeren. In Hengelo gaat het mis, de auto van het tweetal knalt op een paal. De ex-vriend, die weer een andere vriend bij zich heeft, ziet het gebeuren en stapt uit. Een van de mannen heeft een pistool. Het komt tot een worsteling waarin Julian de man met het pistool overmeestert. Julian pakt het pistool, richt op de man en haalt de trekker over… ‘in the heat of the moment’. Maar het pistool doet niks. Niet geladen. De twee mannen vluchten en komen later in Mariënberg zelf in botsing. De politie pakt de mannen op.
Later moet ook Julian op het bureau komen. Zeker als er beelden uitlekken, onder meer op Dumpert. De zaak tegen hem loopt nog altijd. Maar vrijspraak zit in de lijn der verwachting.
Kickboksdroom komt uit
Ondanks dit nieuwe dieptepunt, blijft hij vechten. Letterlijk en figuurlijk, om zijn leven weer schwung te geven. En dat lukt, want in 2022 komt zijn kickboksdroom uit: vechten in het Martiniplaza in Groningen. En winnen.
Vandaag de dag neemt Julian al zijn ervaringen als mens mee om de jeugd in de Wesselerbrink te helpen. Vergeleken met andere probleembuurten in Nederland, worden veel kinderen in deze wijk gezien bij jeugdzorg. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoeksbureau van de gemeente. Julian helpt ze hun leven weer op de rit te krijgen dan wel te houden, hoewel dit vaak genoeg misgaat.
Vooral als de jongeren in de pubertijd raken, gaat het regelmatig mis. Dan komen ze voor de kickbokstraining binnen met dure kleding en zijn ze tijdens de oefeningen ineens meerdere keren naar buiten om belletjes te plegen. Vreemd. Julian kan ze enkel proberen te behoeden voor het kwaad. Hij praat met ze, overtuigt ze. Maar natuurlijk, soms praat – zelfs hij – tegen een paal.
Zelf wacht weer een nieuw hoogtepunt voor Julian. Een nieuw gevecht. En daar bereidt hij zich al helemaal op voor. Dat kickboksen heeft hem naar eigen zeggen op het rechte pad gehouden.
Recente reacties