Enschede helpt starters op woningmarkt met doorstroming
Verschillende gemeentes worstelen met de vraag: ‘Hoe kunnen we een steentje bijdragen aan het oplossen van de woningnood?’ Dat merken ze ook in Enschede, waar weinig op de markt komt, maar de groei in populatie wel doorzet. Wethouder Jeroen Diepemaat vertelt over de plannen die er zijn om het probleem aan te pakken in de gemeente.
Hoeveel mensen precies naar een woning op zoek zijn, weet Diepemaat niet. “Wat wij wel weten is dat er een hoop mensen geen huis kunnen vinden. Zij zitten nu ergens en willen eigenlijk verder, maar er is geen aanbod, dus blijven ze zitten waar ze zitten. Er komt weinig op de markt en je ziet dat de gemeente de komende jaren zal gaan groeien. Daar moeten wij nog flink voor bijbouwen.”
Met een tienjarig plan hoopt de gemeente Enschede 9300 woningen bij te bouwen. “Voor een deel is dat gebaseerd op harde cijfers die wij weten”, aldus Diepemaat. “Maar voor een deel is het ook een beetje een inschatting van wat er nou ongeveer nodig zou zijn om als stad een bijdrage te kunnen leveren aan het totale probleem dat speelt in ons land.”
Plannen voor starters in Enschede
Daarbij moet er ook gekeken worden naar starters, die moeilijk hun weg kunnen vinden op de woningmarkt. “Het lastige is dat je nieuwbouwwoningen niet zomaar bouwt voor een betaalbare prijs voor starters”, erkent Diepemaat. “Een starterswoning van twee tot drie ton bouwen is bijna onmogelijk. Het kan wel, maar dan krijg je ook niet altijd de kwaliteit die je wil. Dus waar wij vooral op inzetten is doorstroming.”
“We zien een ontzettend grote vraag naar woningen in het midden en hoge segment”, vervolgt Diepemaat. “Vaak zijn het mensen die al in Enschede wonen, maar een volgende stap willen zetten. Daar willen wij graag extra woningen voor bijbouwen. Want degene die een nieuwe woning koopt, laat ook weer iets achter, waar iemand in kan trekken die ook weer iets achterlaat. Uiteindelijk wil je een beetje trek in de schoorsteen krijgen.”
Daarmee zal de focus in Enschede voornamelijk liggen op het bijbouwen van duurdere woningen. Maar dat zegt niet dat er niks bijkomt voor de starter op de woningmarkt, vertelt Diepemaat. “Wat we ook gaan proberen te doen, is om komend jaar toch vijftig extra woningen in procedure te brengen, die wel specifiek voor starters zijn. We willen kijken of ons dat samen met de marktpartijen (projectontwikkelaars, red.) gaat lukken.”
Onbekende regels (sociale) woningbouw
Ook lijken veel mensen te worstelen met de onduidelijke regels bij de woningbouw in Enschede. Zo zouden in een eengezinswoning van de woningcorporatie (verhuurder van kwalitatief goede huizen voor een betaalbare huur, red.) geen één volwassene met twee kinderen mogen, maar wel twee volwassenen zonder kinderen. “Wat ik wel weet is dat één van de corporaties hier de regels wat heeft aangescherpt. Maar dan gaat het specifiek om sociale huurwoning”, zo weet Diepemaat.
“Er is gewoon een grote vraag naar wat grotere eengezinswoningen, maar die moet je niet allemaal willen verhuren aan alleenstaanden of hele kleine gezinnen”, gaat Diepemaat verder. “Maar dat is geen gemeentelijk beleid, dat is één van de woningcorporaties die dat heeft gedaan of nog steeds doet. Op zich is dat natuurlijk hun goedrecht om het zo te doen.”
Wachtlijsten zullen blijven
Of de wachtlijsten snel minder lang zullen worden, weet Diepemaat niet. “Ik denk dat je het nooit goed genoeg kan doen. Daar hebben wij als gemeente natuurlijk een rol in, maar we kunnen dat niet alleen. Je hebt daar onder meer de marktpartijen en woningcorporaties voor nodig. Het is altijd een samenspel. Het snel bijbouwen gaat altijd te langzaam, zeker als er een tekort is.”
“Een aantal jaar geleden was de woningmarkt heel rustig en toen was er bijna geen probleem, bij wijze van spreken”, ziet Diepemaat. “Het is ook een beetje rennen of stilstaan. Qua sociale huurwoningen hebben wij geen enorme wachtlijsten zoals je in andere grote steden ziet. Daarin doen we het eigenlijk best wel goed.”
In Enschede zit het tekort vooral in het midden en hoge segment. “Dat heeft een beetje met de geschiedenis van Enschede te maken en waar we vandaan komen. Maar dat zijn dan weer mensen die over het algemeen kopen. Middenhuur bijvoorbeeld, de huur boven sociaal, maar niet al te duur, dat is ook iets wat er relatief weinig is”, sluit Diepemaat af.
Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.