Eerste Regenboogweek in Steenwijk is een feit
In Steenwijk werd dit jaar voor het eerst een Regenboogweek gehouden. Deze week begon op 11 oktober, op die dag was het Coming Out Day. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het uit de kast komen van lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen. Tijdens deze dag werden er in allerlei kleinere plaatsen activiteiten georganiseerd. In acht Nederlandse steden werden er meerdere dagen activiteiten georganiseerd onder de naam Regenboogweek.
In de gemeente Steenwijkerland vond dit jaar de eerste regenboogweek plaats. Deze werd georganiseerd door Stichting Regenboog Steenwijkerland. De voorzitter van deze stichting is Ronald Bakker. Hij is zelf 22 jaar geleden uit de kast gekomen. Dit was voor hem een bevrijding, maar ook erg eng om te doen. In die tijd was het lastiger om uit de kast te komen dan tegenwoordig. “Je had toen een ander beeld en ik hoop nu dat dat beeld voor heel veel mensen gaat veranderen en ik een voorbeeld kan zijn. Dat ouders hun kind kunnen opvoeden met de gedachte dat ze mogen zijn wie ze zijn. Toen, 22 jaar geleden, was dat niet zo en zag het er heel anders uit.” In Steenwijk kon Ronald destijds eigenlijk nergens terecht om te ontdekken wie hij nou echt was en waar hij voor stond. Daarvoor ging hij naar grotere steden zoals Amsterdam en Zwolle. “Ik kwam erachter dat homoseksualiteit eigenlijk hetzelfde is als je huur betalen. Zo normaal is het. Het gaat gewoon over liefde en dat is ook wat ik nu probeer uit te dragen.”
“ik hoop nu dat dat beeld voor heel veel mensen gaat veranderen en ik een voorbeeld kan zijn.”
25 meter lange regenboogvlag in de binnenstad
Ronald werd in veel organisaties actief, waaronder COC Zwolle en Pride Amsterdam. Hij besefte dat er eigenlijk in Steenwijk niks was voor de LHBTI+ gemeenschap. “Ik gebruik nu mijn netwerk in het land om hier positieve dingen neer te kunnen zetten, waaronder de 25 meter lange vlag die we nu aan de toren hebben hangen. Hoe gaaf is dat.” Toch worden zowel in Steenwijk als in heel Nederland, LHBTI’ers nog steeds niet overal geaccepteerd. Er wordt regelmatig gescholden met het woord homo en er worden nog te vaak homo’s of transgenders in elkaar geslagen.
“Ik gebruik nu mijn netwerk in het land om hier positieve dingen neer te kunnen zetten, waaronder de 25 meter lange vlag die we nu aan de toren hebben hangen. Hoe gaaf is dat.”
Regenboogweek in Steenwijk
In Steenwijk werd dit jaar voor het eerst een Regenboogweek gehouden, maar waarom eigenlijk? “We wilden onszelf als stichting naar de buitenwereld toe gaan promoten, zodat de mensen ons weten te vinden. We hadden daarom allemaal activiteiten bedacht. Die hadden we dit jaar al eerder willen doen, maar die gingen niet door. Toen hebben we besloten om ze te bundelen. Het was daarnaast in die week ook nog internationale Coming Out day. Door een combinatie van deze drie dingen is de Regenboogweek ontstaan.”
Als we één iemand bereiken is het al geslaagd
Er waren helaas ook wat negatieve reacties van mensen. “Sommige mensen vroegen zich af of het wel nodig was en waarom we het organiseerden. Als we maar één iemand bereiken met deze week, is het al geslaagd. Als er maar één iemand is die zich veilig voelt en niet zo eenzaam, als ik 22 jaar geleden is de Regenboogweek al geslaagd.”
Anna Veldhuis