Door hoge afvalkosten meer afvaldumping in de Vlietzone, Clinton kijkt niet weg

“Eerst betaalde je in een huishouden iets van 200 euro per jaar aan afval. Nu betaal je ongeveer één euro per kilo. Sinds die kosten omhoog zijn gegaan gooien mensen veel meer afval op straat, ik merk dat ook”, zegt Clinton Broekema, hij ruimt maakt melding van afval om de flats van WoonFriesland. “Er is een vrouw hier in de wijk, zij fietst regelmatig met afvalzakken rond en bij elke container zet ze er eentje neer. Afvaldumping, noemen we dat. Ik begrijp om eerlijk te zijn wel waar het vandaan komt. Mensen met een uitkering bijvoorbeeld, die kunnen dat helemaal niet betalen. 10 Euro aan afval per week, dat is gewoon te veel.”

55 Jaar geleden is Clinton geboren in Groningen en woont nu al 20 jaar in Leeuwarden. Meerdere keren per week gaat hij de straat op om straatafval op te ruimen. Meestal met zijn hond Remie, maar die is vorige week woensdag 14 geworden en kan inmiddels wel wat meer rust gebruiken.

“Met Remie is het allemaal ook begonnen, we waren aan het wandelen door de wijk toen hij in glas ging staan. Zijn hele poot bloedde. Vanaf dat moment ben ik klein afval van straat gaan plukken om vervolgens dit thuis in de afvalbak te gooien. Vanaf 2021 ben ik grootschalig zwerfvuil in de Vlietzone gaan ruimen. Tot mijn ongeluk, daarna ben ik voornamelijk zwerfval rond de flats van WoonFriesland Leeuwarden gaan ruimen, ik woon ook in een van die flats. Elke dag loop ik daar een rondje en maak ik een melding naar de gemeente Leeuwarden wanneer er bij de ondergrondse containers troep ligt dat opgehaald moet worden. De dag erna halen zij het op. Over zo’n rondje doe ik ongeveer anderhalf uur.”

Het ongeluk waar Clifton het over heeft, gebeurde twee jaar geleden. Hij werd aangereden door een auto terwijl hij fietste op zijn elektrische fiets. Daar heeft hij een zenuwschade aan overgehouden, waardoor hij minder lang kan lopen. Ook is hij op zijn dertigste afgekeurd na het krijgen van een hernia, hij leeft nu van een WAO-uitkering. Wel krijgt hij een vrijwilligersvergoeding voor zijn werk bij WoonFriesland.

Hoewel de hoeveelheid zwerfvuil blijft oplopen, hoeft dat geen probleem te zijn. De gemeente heeft een nummer opgespoten voor de containers waar de bewoners naar kunnen bellen als ze van hun spullen af willen, dan haalt de gemeente het op. Ook kun je gratis je afval naar Omrin brengen. Je kan een bakfiets of aanhanger lenen van de gemeente, zolang je hem maar diezelfde dag weer inlevert. Helaas geven mensen daar geen gehoor aan: “Mensen blijven spullen neergooien. Ik vind het nog het ergst als ze het ’s avonds doen, wanneer het donker is. Ik heb meer respect voor de mensen die het gewoon overdag doen.”

Omdat Clinton is afgekeurd zit ‘gewoon’ werk er niet in. “Mijn doel is om door te gaan met hoe ik nu bezig ben: een vast ritme, vaste dagen. Gewoon normaal. Ik ben trots op mezelf, hoe ik nu leef. Het is niet altijd makkelijk geweest: ik heb 3 jaar in de asbestsloop gezeten, daar wordt je niet gelukkig van. Ik maakte destijds dagen van 14 of 15 uur. Daar werken alleen maar mensen die door de maatschappij zijn afgedankt, enorm veel cocaïne gebruik ook. Ik sta nu zo anders in het leven. Het gaat er niet om wat je allemaal hebt, het gaat erom wie je bent. Al dat materialistische hoeft niet, boeie. Het gaat om de mensen om je heen.”

Afval dat naast de container is gedumpt
Clinton prikt straatvuil in de wijk