Dinsdag cijferdag: Welk nummer bel je bij een dier in nood?

Een noodsituatie doet zich voor. Jij bent erbij, en belt gelijk alarmnummer 1-1-2 om de meldkamer in te seinen. Maar wat doe je als een dier in nood is? Is het dan ook de bedoeling om 1-1-2 te bellen?

Zie je een dier dat in nood verkeert door bijvoorbeeld een ongeluk, of ben je op de hoogte van een dier dat mishandeld of verwaarloosd wordt, dan kun je 144 bellen. Het telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken.

De politie heeft specifiek agenten opgeleid voor de dierenpolitie. Op de politieacademie worden zij opgeleid in de aanpak van dierenleed. Zij zijn zogeheten ’taakaccenthouders’ binnen elke politie-eenheid. De agenten zijn naast deze specificatie ook bevoegd voor alle andere onderdelen van het politiewerk.

Wie komen in actie na een 144-melding?

Wordt er melding gemaakt bij 144, dan kan de dierenpolitie natuurlijk zelf in actie komen. De ’taakaccenthouders’ behandelen deze meldingen. Zij worden dus gezien als de dierenpolitie. Daarnaast kunnen ook ‘gewone’ agenten ingezet worden.

Ook andere hulpdiensten kunnen ingeschakeld worden. Zo kan de brandweer in actie komen als er snelle hulp aan een dier noodzakelijk is. De politie zelf noemt het voorbeeld van een paard dat door het ijs is gezakt, of in de sloot is beland. Wordt er 144 gebeld, maar is er geen vermoeden van strafbaar feit dan is een optie dat de dierenbescherming ingeschakeld wordt

Daarnaast is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevoegd om toe te zien op bijvoorbeeld de naleving van regels over het welzijn, huisvesting en het vervoer van vee.

Voor 144-meldingen over de verzorging en het onderkomen van gezelschaps- of huisdieren of hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, is de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) opgericht. Inspecteurs nemen deze meldingen in behandeling als er een redelijk vermoeden is van een strafbaar feit.

Het werk bij de dierenambulance wordt gedaan door vrijwilligers

Dierenambulance

Tot slot zijn er de welbekende dierenambulances. Het zijn voornamelijk particuliere organisaties, en dus geen onderdeel van de overheid. Er bestaat geen landelijke regelgeving over de aansturing en inzet van de dierenambulance. Dat kan per regio verschillen. Het kan dus voorkomen dat in de ene regio de dierenambulance ’s nachts niet in actie komt, en in de andere wel.

Het werk bij de dierenambulance wordt gedaan door vrijwilligers. Naast dat de dierenambulance in actie kan komen na een melding bij 144, hebben veel regio-afdelingen van de dierenambulance ook een eigen nummer.

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

https://www.publiekplein.nl/niet-overal-mobiel-bereik-in-gemeente-hardenberg-wachten-tot-het-een-keer-misgaat/

Leave comment