Dinsdag cijferdag: Hoeveel meldkamers heeft Nederland straks?
Als je 112 belt, is het de bedoeling dat je snel iemand aan de lijn krijgt die je verder kan helpen. Daarom zijn dag en nacht mensen aanwezig in de meldkamers van ons land om noodoproepen te beantwoorden en door te verwijzen. Maar hoeveel van die meldkamers staan er in Nederland, en blijft dat aantal hetzelfde?
Wat we zeker weten, is dat het aantal gaat afnemen. Er is namelijk het doel gesteld om vanaf 2023 de ambulancezorg, brandweer, politie en de Koninklijke Marechaussee samen te laten werken in tien verschillende meldkamers door het land. Daarmee is er sprake van krimp, aangezien Nederland in mei 2019 nog 16 regionale meldkamers kende, naast de landelijke 112-centrale van de Landelijke Eenheid (LE) van de politie in Driebergen en een landelijke meldkamer van de Koninklijke Marechaussee (KMar).
Eén meldkamer voor Overijsselse 112-beller
Zo kent het oosten van ons land drie verschillende meldkamers in Hengelo, Arnhem en Apeldoorn. Maar straks wordt de gehele regio Oost-Nederland bediend door één meldkamer in Apeldoorn, die nu nog in aanbouw is. Het moet één van de grootste meldkamers van ons land worden met een verzorgingsgebied van vijf veiligheidsregio’s. De verwachting is dat het eerste 112-telefoontje eind volgend jaar wordt opgenomen in het pand aan de Europaweg.
Meer lezen over slecht 112-bereik in de provincie Overijssel? Check onze homepage en volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Een melding doorgeven over slechte bereikbaarheid kan hier of stuur ons een mail.