Destiny (19) gebruikt regelmatig 3MMC: ‘Alles voelt dan ineens geweldig’
WEZEP – Een lijntje, een jointje of een pilletje: drugs. De verdovende partymiddelen zijn in trek onder zowel jongeren als ouderen. Ook in Wezep wordt er veel gebruikt en gedeald. Online wordt gesproken over het romantiseren van drugs en worden zorgen uitgesproken, maar wat voor invloed heeft drugs op het leven van een jonge vrouw en hoe reageert de omgeving daarop?
Ding ding ding ding… De spoorbomen sluiten en wat gespannen wiebelt de 19-jarige Destiny heen en weer. Twee oudere mensen en wat jongeren stappen uit de trein en Destiny wurmt zichzelf in de menigte. Het is druk, “Gaan meer mensen naar Amsterdam?” Vraagt ze zich af.
Het is een koele dag in mei 2023 wanneer Destiny uitgaat met vrienden in Amsterdam. “Ik vind drugs interessant en wil het altijd al een keer proberen.” Samen met haar vrienden gaat ze naar club ‘Disco Dolly’. Het is er warm binnen, zweterig en de lichamen van vele mensen bewegen langs elkaar heen. “Dit is de avond waarop het gaat gebeuren”, bedenkt Destiny zich.
Dit is een avond die Destiny nooit meer zal vergeten.
Veranderingen hebben invloed
In de afgelopen twee jaar is het leven van Destiny veranderd. Ze heeft nieuwe vrienden, is in een andere stad gaan studeren en kreeg een relatie, “Dit zijn allemaal dingen die wel invloed hebben op mijn gebruik. Als ik nog vrienden was met mijn oude vriendinnen dan had ik nu geen drugs gebruikt.” Dat is niet iets wat Destiny als iets negatiefs ziet: “Ik heb er zelf voor gekozen om nu te gaan gebruiken en ik ben juist wel blij dat er mensen in mijn omgeving zijn die meedoen.”
Samen met haar vriendin Suus gaat ze naar het toilet. Suus heeft al wel eens drugs gebruikt en weet hoe ze dit moet aanpakken. Uit haar broekzak trekt Suus voorzichtig een zakje 3MMC. “Weet je het zeker?” Vraagt ze. Destiny steekt haar nagel in het zakje en neemt er een nakkie uit. “Aah dat brandt”, zegt ze.
Het blijft alleen bij 3MMC op deze avond in mei, maar de jongvolwassene heeft meer geëxperimenteerd met drugs. “Ik heb wel eens XTC en Ket geprobeerd, maar dat vind ik niks aan. Het trippen is niks voor mij, ik wil wel de controle houden.” Destiny zal nooit in haar eentje drugs gebruiken, “Dat vind ik een sneu idee”, begint ze. “Het is belangrijk dat je samen gebruikt zodat er iemand op je let.” Haar vriendin Suus let op haar. Daarnaast weten sommige mensen in haar omgeving van het gebruik af.
Slecht voor de gezondheid
Drugs gebruiken is niet goed voor je gezondheid. Tijdens de opening van een internationale Politietop in 2018 sprak Korpschef Erik Akerboom al over romantisering van drugs: “Drugsgebruik wordt op deze manier steeds meer normaler. Het wordt geromantiseerd. En van dat imago moeten we af. Niet alleen omdat het slecht is voor de gezondheid, maar omdat er een harde en gewelddadige wereld zit achter dat onschuldig lijkende lijntje of pilletje.”
Ook Oud-Minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus (CDA), vertelde dat drugs geromantiseerd wordt en wordt geassocieerd met een happy time, alsof het erbij hoort. “Het gebruiken is slecht, ik hoop ook dat iedereen die gebruikt dat weet”, vertelt Destiny. Ze is zich bewust van de gevaren, “Ik was eens op een feestje waar allemaal drugs door elkaar werden gebruikt, dat is levensgevaarlijk. Een meisje belandde in een k-hole en naast mij gingen haar vrienden door met lijnen nemen die diagonaal over hun telefoon lagen.”
Dat was de druppel voor haar: “Ik heb het bord afgepakt en de restanten door de wc gespoeld en ben naar huis gegaan. Ze hadden met zijn tweeën drie gram gesnoven in een kwartier. Doe even normaal!”
Een beetje zenuwachtig snellen de twee vriendinnen zich weer naar de club en daar gaan ze los op de harde muziek die er gedraaid wordt.
Voorlichting
“Voorlichting is belangrijk. In Wezep beginnen we al vroegtijdig met voorlichtingen geven. Op scholen maar ook online wordt er van alles aangeboden”, vertelt straathoekwerker Lambert Jongetjes. Destiny deelt de mening met Jongetjes, “Het is superbelangrijk om voorlichting te krijgen.” Toch zou ze het anders invullen, “Ik zou eerder vertellen over wat je kan doen als het fout gaat en niet met een afkeurende houding de voorlichting ingaan. Als je iets in negatief daglicht gaat zetten, wordt het alleen maar aantrekkelijker om het wel te doen.”
Het Trimbos Instituut doet onderzoek naar mentale gezondheid en verslavingen. In 2023 brachten zij een onderzoeksrapport uit over drugspreventie bij jongeren en jongvolwassenen. Hieruit blijkt dat voor jongeren op het middelbaar onderwijs je beter geen politie kan inzetten voor preventie. Ook zeggen zij dat een waarschuwende benadering niet werkt, “Dan zou ik juist nemen”, lacht Destiny.
In het hoger onderwijs spelen de studentenbegeleiders een belangrijke rol. Als zij over een stukje deskundigheid beschikken, komt preventie beter aan.
Twaalf uur heeft geslagen in Amsterdam. Het nachtleven is opengebroken en Destiny en haar vrienden genieten van de beats in club ‘Disco Dolly’. “Ik voel me zo goed”, gilt Destiny door de club. Wanneer ze Suus een sleutel en zakje uit haar broekzak ziet halen, weet ze dat het tijd is voor een nieuw nakkie, “Niet nadenken, gewoon doen”, lacht Suus en de verdovende middelen schieten het lichaam in.
Invloed van omgeving
De vader en moeder van Destiny zijn gescheiden en weten naar haar weten niet van het drugsgebruik af. “Ik zou niet weten hoe mijn vader zou reageren. Hij zou direct denken dat ik verslaafd ben en zou mij enorm gaan controleren.” Dit in tegenstelling tot haar moeder, “Ik denk dat zij ook wel eens heeft gebruikt en er wat beter mee om zou gaan.” Wel weet Destiny dat ze op een punt moet stoppen met gebruiken, “Ik zou vandaag nog kunnen stoppen, want het leven is ook heel leuk zonder drugs.” Wat hierbij helpt is het gebruik op goede momenten: “Ik gebruik alleen maar als ik mij goed voel. De dag erna zorg ik ervoor dat ik wat te doen heb, want ik ga niet somber in bed liggen snakken naar de volgende lijn.”
Het wordt buiten licht, het is rond 06.00 uur, de vogeltjes beginnen te fluiten en opgewekt gaat de vriendengroep naar huis. Ze slapen met zijn allen bij een vriendin, in het centrum van Amsterdam. Daar aangekomen wordt er kort nagepraat over de avond, “Dat was echt next level he!” Al snel vinden de tieners hun bed, waar Destiny haar roes uitslaapt na haar eerste ontmoeting met drugs.
Destiny en Suus zijn anoniem opgevoerd. De namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.
Recente reacties