Een historisch ambacht: De werf van Jeroen Schreur
Aan het pad in Giethoorn ligt de scheepswerf van Jeroen Schreur. Jeroen is een jonge vader die nu samen met zijn vader de werf runt. Het is een echt familiebedrijf. De werf heeft een rijke geschiedenis. Het begon meer dan 300 geleden toen Koop Jacob Smit begon met het bouwen van de eerste punters.
Het vak van punterbouwer is bijzonder ambacht. Er zijn geen handboeken voor en er zijn geen bouwtekeningen. Het is een ambacht die tijd kost om onder de knie te krijgen. De kennis die in de loop der jaren is opgebouwd wordt van de ene generatie op de andere generatie doorgegeven.
Nu 300 jaar later worden er nog steeds punters gebouwd op dezelfde plek waar Koop Jacob Smit ooit begon. Jeroen is inmiddels de 11de generatie die boten bouwt.
Jeroen is vooral dankbaar dat hij het beroep mag uitoefenen dat veel generaties voor hem ook hebben uitgeoefend. Het is volgens hem wel iets wat je echt moet liggen, maar zoals hij het zegt: “Het is vooral heel mooi om het vak van je opa te leren en samen met je vader het bedrijf voort te zetten.”
Jeroen is vooral in de nieuwe schuur te vinden en zijn vader in de oude schuur. In de nieuwe schuur worden niet alleen punters gebouwd. Op deze plek worden rondvaartboten in elkaar gezet en diverse boten gerepareerd. De schuur is groot en er is zelfs ruimte voor de grote rondvaartboten om de schuur in te varen.
De oude schuur maakt een andere indruk, dit is de plek waar het allemaal begon. In de 18 de eeuw werden hier de eerste punters gebouwd. Het zaagsel en de vele houtsnippers van al die jaren punterbouw vormen de vloer. In de hoek staat een zaag uit de 19de eeuw. De balken die het dak dragen zijn al jaren oud. Deze schuur ademt historie.
Jeroen laat deze historie ook graag zien. Hij geeft met zijn vader graag rondleidingen waarbij ze de oude schuur laten zien en vertellen over de geschiedenis van de werf. Er is wel een probleem. De schuur moet staat niet op een handige plek. Achter de werf zit nog een grote camping en de campinggasten moeten er ook allemaal langs kunnen. De oude schuur moet verdwijnen.
Hier hebben ze wel over getwijfeld. Vooral de vader van Jeroen vond dit moeilijk, maar wat de doorslag gaf is dat ze er wel iets moois voor terug willen zette. Jeroen wil de oude schuur niet afbreken. Hij heeft een ambitieus plan. Hij wil de schuur verplaatsen en de geschiedenis behouden.
Met het verplaatsen van de schuur zal het ook een andere functie krijgen. Het wordt namelijk een experience center. Het wordt volgens Jeroen geen traditioneel museum waarbij je achter het glas naar een punter kan kijken. “Je kunt een punter neerleggen en alleen het verhaal vertellen, maar wij willen mensen het echt laten beleven.”
Het experience center wordt een plek waarbij mensen kunnen zien en ervaren hoe een punter wordt gemaakt. Op deze manier hoopt Jeroen mensen kennis te laten maken met het unieke ambacht van punterbouwer. “Ik wil mensen echt de warmte van het punterbouwen laten voelen.”
Recente reacties