Cyber Monday: wat is sextortion?
Tien jaar geleden was het nog een fenomeen, maar tegenwoordig wordt sextortion in Nederland erkend als cybercrime. Maar wat is sextortion nu precies?
Sextortion is een samentrekking van het Engelse seks en extortion, oftewel seksuele afpersing. Veel mensen sturen wel eens een seksueel getinte foto of filmpje naar iemand anders, maar deze beelden kunnen ook in de verkeerde handen vallen. Criminelen sturen jou dan een berichtje waarin zij vertellen dat ze jouw naaktbeelden hebben. Vaak geven ze je twee keuzen; of je betaalt het geld dat zij je vragen, of je foto’s worden overal verspreid. Dit heet afdreiging.
Tegenwoordig komt het ook vaak voor dat mensen, en vooral jongeren, verplicht om seksuele handelingen te verrichten als zij niet betalen. Soms worden die beelden ook daadwerkelijk online geplaatst. Dit kan gaan om de originele beelden, maar het kunnen ook gemonteerde beelden zijn. Dit zijn de zogeheten ‘deep nudes’.
Er is grofweg een tweesplitsing aan te brengen in de daders als het gaat om sextortion; het zijn vaak of al bekenden van het slachtoffer, of onbekenden die ze online hebben ontmoet. Een bekende van het slachtoffer kan bijvoorbeeld een ex-partner zijn, of een vreemde die tevoren een band heeft opgebouwd met het slachtoffer. Het laatstgenoemde kan ook een man zijn die zich online voordoet als een vrouw of andersom. Achter één profielfoto kan soms ook een hele bende criminelen schuilgaan.
Sommige daders proberen doelbewust een band op te bouwen met het slachtoffer via sociale media en/of websites. Door het kweken van vertrouwen bij het slachtoffer zal diegene ook sneller pikante beelden van zichzelf naar de crimineel sturen, zonder dat hij of zij doorheeft dat deze persoon kwade bedoelingen heeft. Een dader kan evengoed een ex-partner zijn of iemand van een escortbedrijf.
Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van sextortion?
Er zijn een paar stichtingen die jou hulp en advies kunnen bieden over wat te doen nadat jij slachtoffer bent geworden van sextortion. www.helpwanted.nl is een belangrijke website voor slachtoffers tot 26 jaar. Bij dit onderdeel van het EOKM (Expertisecentrum Online KinderMisbruik), kun je informatie vinden over online seksuele intimidatie, anoniem om advies vragen en tips vinden over hoe je het beste kunt handelen. Voor iedereen van 26 jaar en ouder is er www.fondsslachtofferhulp.nl. Bij CSG Centrum Seksueel Geweld kun je wederom tips en adviezen krijgen en zo nodig professionele hulp. Het is belangrijk om met iemand te praten over wat jou is overkomen. Betaal nooit en doe aangifte bij de politie. Dit is voor veel slachtoffers een grote stap, omdat zij doodsangsten uitstaan en een groot gevoel van schaamte en onveiligheid ervaren. Als er vaker aangifte wordt gedaan van dit misdrijf, is de kans groter dat de politie daders op kan sporen zodat zij berecht kunnen worden.
Met informatie van:
Kiki Scheepens, ervaringsdeskundige, spreker en auteur van het boek Sextortion Op het spoor.
Koop haar boek op www.sextortionboek.nl of kijk op www.feach.nl
Www.huiselijkgeweld.nl
Www.slachtofferwijzer.nl
Www.helpwanted.nl
Www.fondsslachtofferhulp.nl
Altijd leuk om als ervaringsdeskundige je medewerking te mogen verlenen aan een artikel.
Dank je wel Marèl.
Vriendelijke groeten,
Kiki Scheepens