Cyber Monday: wat is phishing?
Phishing, een term die de meesten van ons wel een keer hebben gehoord. Het heeft te maken met cybercriminaliteit en is er op dit moment zelfs één van de grootste en meest populaire vormen van. Maar wat is het nu precies? Hoe zit het in elkaar en hoe kun je het herkennen?
Phishing, afgeleid van het Engelse woord ‘fishing’ wat ‘vissen’ of ‘hengelen’ betekent, is op dit moment één van de grootste en meest populaire vormen van cybercriminaliteit. Criminelen sturen een mailtje met een neplinkje naar honderden e-mailadressen of telefoonnummers. De meeste mensen zullen deze mailtjes zien en ze negeren, maar een crimineel heeft maar een paar mensen nodig die er wel intrappen. Zo’n linkje kan verschillende dingen doen, maar vaak kom je op een website terecht waar je je bankgegevens moet invullen. Dit is echter niet de echte website van jouw bank, maar een nepwebsite van de criminelen die precies op de echte lijkt. Zo’n crimineel kan vanaf zijn of haar computer meekijken naar wat jij invult en dit dan invullen op de echte banksite. Zo kan de cybercrimineel moeiteloos inloggen op jouw bankrekening, zonder dat jij dit doorhebt.
Toch zijn er manieren om deze phishing-mailtjes te herkennen. Ten eerste zal jouw bank nooit om vertrouwelijke informatie vragen via een e-mail of sms-berichtje. Dit doet het namelijk vaak via een brief waarin aangegeven staat wat je precies moet doen. Als de bank jouw toch digitaal bericht wil doen, dan stuurt het hier ruim van tevoren een bericht over en doet het dit alleen via e-mail of de bankapp, nooit via sms.
Herkenbaar e-mailadres
Ook kun je altijd naar het e-mailadres kijken. Banken of bedrijven hebben vaak een simpel, duidelijk en doeltreffend e-mailadres, zodat jij altijd makkelijk kan vinden waar je precies je mail naartoe moet sturen. Phishing-mailadressen zitten toch iets anders in elkaar. Deze hebben vaak een mix van hoofdletters en kleine letters, verschillende cijfers en vreemde tekens midden in het mailadres. Dit zal een bedrijf nooit doen.
Ten slotte moet je natuurlijk altijd goed opletten. Bekijk het bericht goed en klik niet zomaar op elke link die je krijgt opgestuurd. En bij twijfel altijd contact opnemen met de bank. Op die manier ben je het best opgewassen tegen de phishingberichten.
Met informatie van:
Rickey Gevers; cybercrime-expert.