Contact met Dolfinariumeigenaar Aspro Parcs loopt stroef: “Veel onduidelijkheid over wat er met het eiland gaat gebeuren”

HARDERWIJK – Met het faillissement van het Franse Marineland en het sluiten van het Belgische Boudewijn Seapark in 2037 ligt de toekomst van het Dolfinarium sterk onder de loep. Wetgeving en publieke opinie over het dierenpark zijn de laatste jaren veranderd, en dat heeft invloed op de inrichting van het Dolfinariumeiland.
De gemeente werkt aan ontwikkelingsplannen voor het gebied, maar stuit op een obstakel: het contact met eigenaar Aspro Parcs loopt niet goed. Er is onzekerheid over de toekomstige invulling van het stuk grond, en bij gemeente en bewoners rijst de vraag wat ze nu kunnen verwachten: “We moeten er als binnenstad wel tegenaan kijken.”
Een grote, blauwe koepel, groene, kronkelende glijbanen en wapperende vlaggen met een dolfijnenplaatje erop. Zeg je Harderwijk, dan zeg je uiteraard: het Dolfinarium.
Vanaf de klapstoeltjes op het Strandeiland kan je het dierenpark goed zien liggen. “Ja, iconisch”, noemt een stadsbezoeker het uitzicht. Samen met een vriend geniet ze van de prille lentezon en kijkt ze met één hand boven de ogen naar de toeristentrekker in de verte. “Die koepel daarachter zeker, die herken je uit duizenden. Dan weet ik dat ik bijna in Harderwijk ben, als ik dat ding zie.”
Ze komt er zelf niet vandaan, maar haar vriend wel. Hij woont er al zijn hele leven. “Ik kan me er nog wel eens druk om maken”, vertelt hij, “om die dieren bijvoorbeeld, om dat hele gebied daar. Het ligt er over vijf jaar heel anders bij, gok ik zo.”
Plannen
Afgelopen november werd duidelijk dat het College van B&W bezig is met een herontwikkelingsplan voor het Dolfinariumeiland. Reden daarvoor is het feit dat de situatie rondom het pretpark de afgelopen jaren sterk is veranderd, bijvoorbeeld als het gaat om landelijke wetgeving en publieke opinie over Dolfinaria in het algemeen. Die veranderingen vragen om herziening van het oude ‘Masterplan’, dat origineel uit 2003 stamt.
Er liggen al ideeën op tafel, maar of de gemeente daadwerkelijk iets kan realiseren, is een tweede. Het Dolfinariumeiland is sinds 2014 namelijk in erfpacht van de Spaanse groep Aspro Parcs. Dat is een eeuwigdurende erfpacht: de grond zelf is van de gemeente, maar het is Aspro die bepaalt wat er met de grond gebeurt. En dat geldt dus voor altijd.
Over de vraag wat er met het eiland gebeurt als het Dolfinarium óf doorontwikkelt, óf vertrekt, heerst onzekerheid. “Daar willen we als gemeente meer duidelijkheid over”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos. “De toekomst van het Dolfinarium is onzeker. Wat als het weggaat? Daar willen we vroegtijdig op anticiperen. Maar de gemeente kan gewoon niet goed contact krijgen met de eigenaar. Dat vind ik zorgelijk, want zij bepalen uiteindelijk wat er gebeurt.”
Communicatie
“Het is een beetje gissen naar wat Aspro wil of gaat doen,” zegt Tim Smit-Brouwer, fractievoorzitter van Harderwijk Anders. “Het is zeker geen gegeven dat het Dolfinarium ophoudt te bestaan, het kan ook sterk veranderen of doorontwikkelen. We houden dat als gemeente heel erg in de gaten. We willen die banden goed houden, maar dat is ingewikkeld, want het zijn Spanjaarden en die komen hier niet. Als ze jaarlijks pacht blijven betalen en ze doen verder niets, of ze laten de plek verloederen, dan is er weinig wat de gemeente dan kan doen.”
“Aspro heeft een lokale directeur, maar die heeft ook niet echt zeggenschap”, vult Bos daarbij aan. “Die voert alleen beleid uit. Het is het Dolfinarium zelf dat echt communiceert met de eigenaar. Gesprekken tussen ons en de eigenaar lopen niet meer zoals dat met vorige eigenaren wel was.”
Een duidelijk toekomstbeeld van Aspro is de gemeente onbekend, maar dat het Dolfinarium eindig is, staat volgens Bos wel als een paal boven water. “Ergens tussen de vijf en de tien jaar geef ik het nog. Het lijkt een beetje alsof Aspro nu zelf zoekende is. Ze hebben de afgelopen vijf jaar geïnvesteerd in het waterpark, maar dat is eigenlijk heel minimaal. De kwaliteit daarvan valt tegen, maar ook de schaalgrootte. Investeringen die ze doen in het park vallen in het niet bij wat andere pretparken jaarlijks doen.”
“Persoonlijk denk ik niet dat het verdwijnt op korte termijn,” zegt Smit-Brouwer, “maar dan nog willen we weten waar we op kunnen rekenen. Als het Dolfinarium blijft, zal het waarschijnlijk flink veranderen.”
Ook bewoners geven aan met vragen te zitten. Zo vertelde een binnenstadbewoner aan de redactie het Dolfinarium nu al niet zo aantrekkelijk ogend te vinden: “Ik vind het een beetje een rommeltje, zoals het er nu bij staat, laat staan als het straks misschien niet meer verzorgd wordt”. Een ander: “Eerst maar zien hoe het überhaupt afloopt met het Dolfinarium. Wie weet komen ze wel met een andere, succesvollere invulling dan dit.”
Perspectief
“Er moet contact komen tussen het gemeentebestuur en Aspro Parcs”, onderstreept Bos. “Er zijn hele mooie plannen voor hoe je die kustlijn opnieuw kunt inrichten, of voor hoe we de Vischpoort zichtbaarder maken. Die kunnen Harderwijk op economisch gebied veel goeds brengen.”
Met het stuk grond dat vóór het Dolfinarium ligt, gaat de gemeente op korte termijn aan de slag, vertelt Smit-Brouwer. “Dat deel is wel echt van de gemeente, dus daar mogen we op ontwikkelen. Maar ook daar zouden we het liefst over in gesprek gaan met Aspro.”
Hoe het nu verder moet, weten de fractievoorzitters vooralsnog niet. Volgens Bos is het vooral het College dat zich bezighoudt met communicatie tussen gemeente en Aspro. “Ik vind het belangrijk dat we het contact blijven opzoeken en dit blijven proberen. Als we samenwerken kunnen we, denk ik, tot een heel mooie invulling komen.”
Smit-Brouwer is het daarmee eens. “Laten we hopen dat ze het niet laten verloederen en dat ze op tijd wakker worden. Er is behoefte aan duidelijkheid, ook bij inwoners van Harderwijk. En ik hoop dat Aspro klaar is voor een stukje doorontwikkeling. Wij als gemeente zijn dat in ieder geval wel, en de bewoners denk ik ook.”
Het College van B&W gaf aan niet verder in te gaan op de kwestie. B&W zegt met het Dolfinarium een traject te doorlopen, waarin ze ‘samen optrekken om tot een kwalitatieve invulling van het terrein te komen’. Volgens het College loopt dat goed en voegt het op dit moment niets toe om daarop vooruit te lopen.
Het Dolfinarium en Aspro Parcs hebben ondanks vragen niet gereageerd op de kwestie.
Recente reacties