Boek van de week: Souvenirs, Beter na Bataclan

Elke dinsdag lichten we een boek van de week uit. Een boek dat op dit moment populair is of gewoon een boek dat we zelf leuk vinden. Deze week: Souvenirs, Beter na Bataclan van Ferry Zandvliet.

Daar zaten ze dan, Ferry en zijn vrienden bij Humberto aan tafel. Die avond zal de uitzending grotendeels gewijd worden aan de mannen die kort daarvoor een aanslag in de Bataclan hebben overleefd. Het is een interview waar ik in de maanden erna meermaals aan terug denk. Het intrigeerde mij zo, je kunt je gewoon niet voorstellen wat je zelf in zo’n situatie zou doen…

Dan is het 2020 en lees ik op Instagram dat Ferry een boek gaat uitbrengen over de aanslag van vijf jaar geleden in Parijs en hoe zijn leven daardoor is veranderd. Ik weet direct: dat boek wil ik lezen. Nog geen 24 uur nadat ik heb boek heb bemachtigd sla ik de laatste bladzijde om en is het boek uit. Vanaf de eerste woorden ben je zelf ook in die concertzaal waar de kogels door de ruimte vliegen. Het boek laat zien wat zo’n heftige gebeurtenis met iemand doet en wat daarbij komt kijken. De Whatsapp gesprekken die destijds zijn gevoerd geven daarbij een uniek inkijkje. Naast dat Ferry’s verhaal inspirerend is zet het je ook aan het denken. Wat voor invloed heb je op een ander door de manier waarop je in het leven staat? Een echte aanrader voor op je boekenplank!

Kafttekst

Ferry is een ‘ouwe zeikerd’. Hij is boos. Op op zijn omgeving, op de scheiding van zijn ouders, op alles wat niet goed loopt, op de wereld in het algemeen. Tot 13 november 2015. Dan is hij met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal. Ferry ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Even weet hij zeker dat ook zijn leven voorbij is. Maar kruipend door het bloed en over de lichamen weet hij wonder boven wonder te ontsnappen. Die ervaring verandert zijn leven. Langzaam maakt zijn boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving, met als hoogtepunt het feit dat hij bevriend raakt met de vader van één van de aanslagplegers. Hij vertelt zijn optimistische verhaal voor een steeds groter publiek. Zo verandert de ‘ouwe zeikerd’ in een inspirator. Dit is een boek over Ferry’s ervaringen van die vreselijke vrijdagavond en de vijf jaar erna: ervaringen die hij niemand gunt, met gevolgen die hij nooit had willen missen.

Lees ook: het vorige boek van de week Call me by your name van André Aciman.

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment