Overlast Paasbos neemt gestaag af

Waar de wijk Paasbos de afgelopen vier jaar negatief in de landelijke media verscheen op het gebied van overlast en hangjongeren, heerst er inmiddels een andere sfeer. In 2021 kampte de wijk met intimidatie, vuurwerkoverlast, drugsgebruik en -handel, voornamelijk rondom het winkelcentrum. Dankzij maatregelen van de gemeente Nijkerk, maar ook inspanningen vanuit de wijkbewoners is de overlast de afgelopen jaren sterk teruggedrongen.
Maatregelen gemeente Nijkerk
Voor de zomer van 2021 nam de gemeente de eerste maatregelen. Ze plaatste hekken, extra straatverlichting en de heggen werden lager geknipt. Na een onderzoek onder wijkbewoners bleek dat dit niet voldoende was en werden verdere inspanningen geleverd. De gemeente installeerde mosquito’s (red. apparaten die een schel geluid maken bij een melding van overlast), hing (tijdelijke) bewakingscamera’s op en werd de wijk een aandachtspunt in de surveillancerondes van de politie en boa’s.
Initiatieven buurtbewoners
Vanuit de bewoners van Paasbos is een buurtwacht ontstaan. Dit initiatief is in het leven geroepen door Gert Renes, met zijn witgoedonderneming in de binnenstad een bekend gezicht in Nijkerk. De buurtwacht is in het leven geroepen om de buurt een veiliger gevoel te geven. Met zijn mede-buurtwachters patrouilleert Renes regelmatig in de avonduren door de wijk. Mocht er iets gebeuren of opvallen hebben ze een kort lijntje met de politie en gemeentehandhavers.
De Huurdersbelangen organisatie Nijkerk (HON) constateerde in 2023 ook dat de komst van een nieuwe pizzeria in het winkelcentrum heeft geholpen bij het terugdringen van overlast. Dit vooral door de overname van de vorige zaak. Zo meldt de Veense Courant Nijkerkerveen ‘de oude pizzeria was tot diep in de nacht geopend en dat ging gepaard met veel drugshandel en onfrisse praktijken, aldus de omwonenden’. De nieuwe pizzeria, Anatolia Nijkerk, sluit in tegenstelling tot de vorige zaak standaard om 22:00 uur.
Cijfers overlast
De maatregelen en initiatieven tonen effect. Zo blijkt uit een leefbaarheidsonderzoek dat in het najaar van 2022 werd gehouden dat het percentage bewoners dat overlast ervaart daalde van 48 naar 37 procent. Zo meldt de gemeente Nijkerk: ‘sinds 2022 zijn er diverse kortdurende interventies geweest om de overlast tegen te gaan waarbij inwoners nauw betrokken zijn geweest. Dit heeft ertoe geleid dat de overlast op deze plekken is gestopt.’
De daling in overlast is ook terug te zien in het meldpunt jongerenoverlast op de website van de gemeente. Zo kwamen er in 2021 112 meldingen binnen, waarvan 19 uit Paasbos. In 2022 waren het er 89, waaronder 38 vanuit Paasbos. In 2024 kwamen er in totaal 68 meldingen binnen, waarvan onduidelijk hoeveel uit welke wijk afkomstig zijn. Sinds 2024 houdt handhaving de meldingen van overlast bij. Zo zijn er in 2025 gemeentebreed 35 meldingen binnengekomen, waarvan vier uit de wijk Paasbos.
De gemeente blijft zich hiervoor inzetten, ook in het Project Paasbos. Hier wordt rekening gehouden met plekken voor jongeren. Ook de straatcoaches waar sinds 2023 voor ingespannen wordt gaan binnenkort de straten op. Zo meldt wethouder René Windhouwer, ‘Voor de straatcoaches loopt op het moment een aanbesteding, deze is op een haar na klaar. Ik denk dat ze richting het eind van deze maand, of het begin van de maand mei operationeel zijn.’
Ervaar jij zelf overlast of juist helemaal niet? Of vind je dat er te weinig naar jongeren wordt omgekeken? Stuur ons een bericht op Instagram: @PaasRelaas, of mail ons via paaspost@gmail.com!
Recente reacties