Hangjongeren in Paasbos: tussen overlast en aanpak

“Als jongeren rondhangen in buurten waar de sociale controle laag is, dan is het risico op criminaliteit groter”, aldus Evelien Hoeben van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Volgens het Algemeen Dagblad is er een groeiende groep aan jongeren die overlast veroorzaakt in de wijk Paasbos, in Nijkerk. VeluweFM laat zien dat 50% van de omwonenden in Paasbos overlast heeft ervaren van hangjongeren. Volgens StadNijkerk is dit percentage inmiddels gedaald naar 37 procent en het algemene veiligheidsgevoel is gestegen. Wat vinden jongeren belangrijk in hun wijk? En wat kan Paasbos doen om jongeren meer te betrekken bij de beslissingen over de wijk?

Door: Sanne Van Belle

Er zijn afgelopen jaren problemen geweest in Paasbos rondom hangjongeren, met name rond het winkelcentrum in de wijk. Dat blijkt uit artikels van StadNijkerk, het Algemeen Dagblad en VeluweFM. Het rondhangen lijkt onschuldig, maar gaat al snel gepaard met vandalisme, diefstal en drugsgebruik, blijkt uit onderzoek van Hoeben. Daarnaast is het omgaan met vrienden die drugs gebruiken, stelen, vandalisme of geweld plegen ook een beïnvloedbare factor. Hoeben vertelt dat het van belang is dat buurtbewoners sociale controle uitoefenen. “Als jongeren rondhangen in buurten waar de sociale controle laag is, dan is het risico op criminaliteit groter”, zegt Hoeben in haar artikel.

De Stentor laat in hun artikel zien dat circa twee procent van de jongeren (landelijk) tot 23 jaar een groot risico loopt om terecht te komen in de criminaliteit, zoals geweldsdelicten en handel in verdovende middelen, dat schat socioloog en criminoloog Jan-Dirk de Jong, verbonden aan de Hogeschool Leiden. De politie en andere professionals uitten het afgelopen jaar herhaaldelijk hun zorgen over jongeren die worden geronseld voor criminele activiteiten als afpersing en drugshandel. ,,Op straat rondhangende jongeren zijn vaak kwetsbaarder voor de verleiding van ondermijning”, stellen burgemeester en wethouders (B en W) van Nijkerk. De gemeente Nijkerk heeft destijds maatregelen genomen door het ophangen van zoomers – apparaten die een hard geluid veroorzaken als er sprake is van overlast – het inzetten van straatcoaches en extra handhaving, wat resulteerde in een gestegen percentage van het algemene veiligheidsgevoel.

Locaties

Jongeren die rondhangen in recreatie -en uitgaansgelegenheden, zoals rondom een kroeg, op straat, en in open ruimten lopen meer risico om misdaden te plegen zoals het dealen van drugs of het uitvoeren van vandalisme. Als de plannen van de gemeente doorgaan, wordt de wijk binnenkort volledig vernieuwd. Dan zijn er kansen om een extra plek voor jongeren te creëren waar zij samen kunnen komen om elkaar te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen.

Betrokken

Uit het Jaarrapport Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat 94 procent van de ondervraagde jongeren persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk vindt, zoals het leren van nieuwe dingen, het opdoen van nieuwe ervaringen en het aangaan van uitdagingen. Jongeren willen betrokken zijn en gehoord worden, laat het Nederlands Jeugdinstituut zien. De gemeente Nijkerk organiseert participatiebijeenkomsten, zoals die op 15 mei 2024, waarin bewoners, inclusief jongeren, kunnen meedenken over de toekomst van Paasbos. Toch hebben de bewoners er weinig vertrouwen in dat de gemeente de problemen rondom hangjongeren op kan lossen. Volgens Nijkerkerveen.org benadrukte Burgemeester Gerard Renkema dat de gemeente zich blijft inzetten om de leefbaarheid in Paasbos te behouden.

 

Bron afbeelding: Pexels

Ervaar jij overlast of juist helemaal niet? Laat het ons weten via Instagram: @Paasrelaas of mail ons via: paaspostnijkerk@gmail.com!