Standbeeld Reinier Paping weer terug aan de Vecht

OMMEN – Het standbeeld van oud-schaatser Reinier Paping keert deze week weer intact terug aan de rivier de Vecht in Ommen. Afgelopen zomer tijdens de Ommer Bissingh werd het negentig centimeter hoge standbeeld vernield door vandalen. Tijdens de vernielingen aan treinstellen en terrassen afgelopen zomer moest ook het beeld van Reinier Paping het ontgelden. Nadat het standbeeld in 2018 al schade leed doordat een vrachtwagen tegen het monument aanreed, was het nu de tweede keer dat het beeld opgeknapt moest worden. Er werd geen dader gevonden en aangewezen, ondanks dat de gemeente aangifte had gedaan van vernieling. De restauratiekosten kwamen daardoor op rekening van de gemeente.

Paping overleed in december 2021 op 90-jarige leeftijd na kort ziekbed. Paping werd geboren in Dedemsvaart en groeide daar ook op. Op latere leeftijd kwam hij een aantal jaar in Ommen wonen en won als Ommenaar de legendarische Elfstedentocht in 1963. De Elfstedentocht van dat jaar stond bekend als ‘De Hel van ‘63’ vanwege de barre weersomstandigheden. Bij de start van de Elfstedentocht vroor het 18 graden  en lag er in Friesland een pak sneeuw van meer dan 20 centimeter. Vanwege de extreme kou kwamen er maar 57 van de 568 wedstrijdrijders over de finish. Na bijna 200 kilometer te hebben geschaatst kwam Reinier Paping in een knappe tijd van 10 uur en 59 minuten over de finish, waar hij door luid gejuich werd ontvangen door onder andere Koningin Juliana en Prinses Beatrix. Dankzij deze indrukwekkende prestatie werd Paping een nationale beroemdheid.

Tijdens de onthulling van het standbeeld in 2013 was Reinier Paping zelf aanwezig. Nu, elf jaar later, is de familie van Paping uitgenodigd door de gemeente om het standbeeld opnieuw te onthullen. Daarnaast is kunstenaar Loeki Leeuwerik uit Arriën ook aanwezig. Ze gaf na de vernieling aan dat het ‘ongelofelijk triest’ was dat er schade was aangericht aan het neolithe standbeeld. Leeuwerik zal zich dan ook verheugen dat haar standbeeld van Paping weer kan worden tentoongesteld aan de inwoners van Ommen ter nagedachtenis van de schaatser.

Wethouder Alice van den Nieuwboer vertelde eind november dat de gemeente ‘er een feestje van gaat maken’. Ook wordt er een informatiebord geplaatst naast het standbeeld. Hierop is de rijke geschiedenis van Paping af te lezen, zodat het standbeeld meer aanzien krijgt. Het standbeeld wordt niet extra beveiligd. Van den Nieuwboer vindt dat er geen hekken om kunstwerken hoort. Omdat het materiaal van het beeld neolith is zit er geen financiële waarde aan het monument, waardoor niemand er echt baat bij heeft als het gestolen wordt.

De inwoners van Ommen zijn vooral blij dat het standbeeld in goede staat weer terug keert. Na de vernielingen merkte de gemeente op dat inwoners het schandalig vonden dat er schade was aangebracht aan het standbeeld. Een paar maanden later maakt die woede en teleurstelling nu vooral plaats voor opluchting.  “Het is vrij treurig dat het standbeeld door een paar jongeren is gesloopt. Laten we vooral hopen dat het niet weer gebeurt’’ zegt een voorbijganger op de markt. Een andere man zegt ‘’Een groot sportman als Paping verdient het om zijn plek te hebben in Ommen. Hopelijk blijft het standbeeld ‘gewoon’ staan. Het is belangrijk dat hier waarde aan wordt gehecht’’.