Wijkbewoners delen hun ideeën voor de toekomst van de Vlietzone

De klok tikt op kwart over tien als de wijkbewoners binnen komen druppelen bij buurthuis Welgelegen. Over een kwartier start de gemeente Leeuwarden met hun bijeenkomst. Ze gaan vandaag het conceptplan voor de Vlietzone voorleggen aan bewoners van de buurt Welgelegen.

Binnen de wijk zijn afval en criminaliteit grote problemen. Gemeente Leeuwarden probeert al jaren dit aan te pakken, maar de plannen hebben tot dusver nog niet voldoende geholpen. Om het volgende plan zo effectief mogelijk te maken, mogen vandaag buurtbewoners onder het genot van een warme kop soep, hun ideeën inbrengen. De plannen gaan over veilig en fijn wonen, vertrouwen in elkaar en een bruisende buurt.

‘Welkom allemaal! Wij gaan straks een korte presentatie geven over het conceptplan dat de gemeente heeft voor de Vlietzone. Na de presentatie gaan wij in gesprek met jullie en hopen we op jullie ideeën over het nieuwe plan om de Vlietzone te kunnen verbeteren’, vertelt Monique Coenen van de gemeente Leeuwarden. ‘Na afloop staat er voor iedereen een kommetje soep met een broodje klaar en vergeet niet een lekkere koek te pakken’, vertelt Coenen enthousiast verder.

Gesprek

Per onderwerp is er een tafel waar buurtbewoners samen met de gemeente in gesprek kunnen gaan over hun ideeën. Een grote groep mensen stormt af op het onderwerp de buurt bruisender maken af. Als iedereen zit, komt langzaam het gesprek op gang. ‘Er moet een veiliger oversteekpunt komen op de Vliet vanaf de Bleeklaan’, roept een bewoonster bezorgd. ‘Ik zou wel graag wat meer groen in de wijk willen zien’, vertelt een andere buurtbewoner rustig.

De gemeente is ermee eens dat een aantal oversteekplaatsen, zoals die op de Vliet aangepakt moeten worden. Nog iets wat veel terugkwam tijdens het gesprek, is dat de bewoners graag een groenere omgeving willen. Door het vele onderhoud van groen en doordat de wijk dicht bebouwd is, geeft de gemeente aan dat dit niet te realiseren valt door hen en dat de bewoners hier zelf voor moeten zorgen. Dit kunnen de bewoners doen door bijvoorbeeld geveltuintjes aan te leggen. ‘De meeste mensen hier in de buurt vinden het niet leuk om te tuinieren’, vertelt een buurtbewoner droevig. Toch besluit de gemeente hier eerst niks aan te kunnen veranderen.

De klok tikt op half één en de tomatensoep wordt uitgedeeld. ‘Heerlijk zeg die soep’, klinkt er enthousiast door de kantine. ‘Hopelijk genieten jullie van je soep. Ik wil jullie bedanken voor jullie komst en de ideeën die jullie hebben ingebracht. Als gemeente hebben wij hier veel baat bij’, aldus Monique Coenen.