Drugsgebruik onder jongeren in Wezep daalt: gemeente zit er bovenop
WEZEP – Het drugsgebruik onder jongeren in Wezep Centrum daalt. Dit hoort de redactie INWezep tijdens gesprekken met onder andere de burgemeester, boa en jongerenwerker. Hoewel de drug 3MMC in trek is, zit de gemeente er bovenop om het gebruik en handel in Wezep terug te dringen. Hoewel het door normen en waarden, gewoonten en groepsdruk lastig is, zijn ze naar eigen zeggen, goed op weg.
In verkennende gesprekken met buurtbewoners van de wijk Centrum kwam vaak drugsgebruik naar voren. Direct vertelden zij dat drugsgebruik verminderd is en dat er minder meldingen zijn, maar het speelt nog steeds. Bronnen noemen verschillende oorzaken: opvoeding, gewoonten, groepsdruk en een stukje spanning. In onderstaande podcast spreken Elise Haverkamp en Noah Quist met een boa, de burgemeester, een jongerenwerker en jongeren. Gezamenlijk schetsen zij de huidige situatie en gaan ze in gesprek over de toekomst.
Vertrouwen winnen
Al jaren monitoren verschillende partijen het drugsgebruik in Wezep Centrum. Iemand die nauw betrokken is bij de jongeren is jongerenwerker en oprichter van Straathoekwerk Lambert Jongetjes. We ontmoeten elkaar in zijn kantoor aan huis. Een sfeervol kantoor, waar het warm is. De ideale plek om jongeren te ontvangen lijkt het. “Wezepers zijn bijzondere mensen”, begint hij. “Het is onwijs moeilijk om het vertrouwen te winnen van jongeren. Ze zijn stil, terughoudend en hebben vaak een grote mond zodra ze in een groep zijn. Een op een gaat het goed, maar zodra er drie zijn explodeert het haast.” Of dit invloed heeft op het drugsgebruik onder jongeren vindt hij lastig te benoemen, “Het is moeilijker om tot de jongeren te komen, maar of dit direct invloed heeft op hun drugsgebruik durf ik niet te zeggen. Het was wel lastiger te tackelen.”
Ook boa Allard Meijerink heeft het vertrouwen moeten winnen van de jongeren, “Ik heb nu een goede band met de jongeren, maar dat heeft tijd nodig.” Uiteindelijk komen daar mooie verhalen uit: “Soms vertellen jongeren mij dingen die ze niet aan een ouder vertellen. Zo bouw je een band op. Het is fijn dat je ze kan helpen en dat ze je vertrouwen.”
De platte hand
Jongetjes stelt dat Wezepers heel hecht zijn met elkaar, “Ze zijn echt een hechte gemeenschap.” Of dat al generaties zo is kan hij niet vertellen, “Dat zou ik niet weten, maar het zorgt wel voor verbroedering. Dat heeft wel een keerzijde hoor. Als er iets gebeurt in de kroeg dan wordt het sneller fysiek opgelost. Dat heeft ook te maken met vaardigheden. Als je sociaal vaardig bent, los je het in woorden op.” Een jongere, die anoniem wil blijven kan dit bevestigen. Diens hele leven woonde die in Wezep, tot die afgelopen jaar verhuisde. “Als je uitgaat dan weet je wie uit Wezep komen. Die staan samen en vliegen op een situatie af en gaan er met de vuist op.” Een fysieke manier van problemen oplossen lijkt in Wezep haast normaal, “Thuis is de stap naar de pedagogische tik klein en wordt het niet per se gezien als slecht. Als je niet wilt luisteren moet je maar voelen”, vertelt Lambert.
Voorlichting
Burgemeester Tanja Haseloop vertelt in de podcast onder andere over voorlichting. “Natuurlijk geven wij voorlichting. Dit begint al op de basisschool en wordt doorgetrokken naar de middelbare school.” Timo is een jongere uit Wezep die op het middelbaar onderwijs zit. Hij heeft nog geen voorlichting gehad over drugsgebruik en de gevolgen daarvan, “Ik heb nog geen voorlichting gehad, maar denk dat dit wel gaat gebeuren.”
Mening van jongeren
Timo heeft het thuis wel over drugsgebruik en heeft er een mening over gevormd: “Mijn ouders geven wel tips, dat ik geen drugs moet gebruiken. Het gaat dan niet over de gevolgen.” Hij vertelt verder. “Ik vind het niet slim dat jongeren drugs gebruiken. Het is niet goed voor je, dus ik zou het niet doen.” Of andere jongeren daar ook zo over denken is te beluisteren in onderstaande podcast.
Onveilig gevoel
Normen en waarden spelen in dit verhaal een grote rol, “Veel van het gedrag van jongeren is genormaliseerd en wordt geaccepteerd door ouders, omdat ze het vroeger zelf ook deden. Dus over drugsgebruik en alcohol hoor je sommige ouders eigenlijk niet klagen”, aldus Lambert.
Het imago van de jongeren in een groep, in combinatie met drugsgebruik zorgt bij sommige jongeren voor een onveilig gevoel. “Ikzelf heb nog niet vaak meegemaakt dat ik hangjongere tegenkwam, maar als ik het zie voel ik mij niet op mijn gemak en wil ik zo snel mogelijk weg”, vertelt Timo. Online spreken we meerdere mensen die anoniem willen blijven over deze situaties. “Ik durf niet alleen over straat”, laat iemand weten. Ook zijn er mensen die zich niet druk maken, “Het doet mij niet veel.”
Signalen herkennen
Zowel gemeente als politie ontvangen signalen van het onveilige gevoel, “Met cameratoezicht, boa’s en wijkagenten merken we dat het beter gaat. We hebben de regel dat je drie keer gewaarschuwd mag worden voor een soortgelijke gebeurtenis op dezelfde plek voordat je een gebiedsverbod krijgt”, vertelt de burgemeester. Dit is effectief, “De meldingen zijn minder geworden, dus dat is fijn.” Wel sporen zowel de burgemeester als boa aan om melding te maken van overlast of drugsgebruik, “We zitten er bovenop.”
Oplossing
Drugshandel, gebruik en de daarbij horende overlast is nooit helemaal te voorkomen, “Dat is niet realistisch”, vertelt burgemeester Haseloop. Timo weet wel een oplossing, “In het centrum zouden meer agenten moeten rondlopen om jongeren aan te spreken over drugsgebruik.” Dit is alleen niet mogelijk wegens gebrek aan capaciteit en geld. Jongerenwerkers, agenten en de gemeente Oldebroek blijven in gesprek met de jongeren. Op scholen blijven ze voorlichtingen geven en de vraag om melding te maken van gebruik, handel of overlast blijft staan.
Het is voor alle partijen lastig om drugsoverlast in kaart te brengen. Of de voorlichtingen die nu gegeven worden, in de toekomst ook nog effectief zijn blijft de vraag.
Klik hier om de podcast te luisteren.
De namen van anoniem opgevoerde bronnen zijn bekend bij de redactie van INWezep.
Recente reacties