Tegeltaxi rijdt voor laatste keer door straten Harderwijk
Meer natuur in de tuin, maar geen zin om die zware tegels weg te brengen? Daarvoor is de tegeltaxi in het leven geroepen. Iets langer dan een halfjaar heeft het geduurd en nu rijdt de wagen zijn laatste ronde door de stad. Daarmee is het NK tegelwippen, waaraan Harderwijk meedoet afgelopen. ,,Dit jaar doet een recordaantal gemeenten mee”, aldus Zoé Déjean, communicatieadviseur voor het NK tegelwippen.
Op een zonnige maandag rijdt een vrachtwagen met een knijp-kraan door de wijken van Harderwijk. Dat het beeld van de wagen bekend voor kan komen, kan best kloppen. De afgelopen zes maanden is er namelijk zes keer een tegeltaxi door de straten van Harderwijk gereden. Ook in Hierden komt de vrachtwagen langs de opgegeven adressen.
Plicht volbracht
Maar daaraan komt nu helaas een eind. De zesde keer markeert het einde van het NK tegelwippen. Die wedstrijd is van maart tot en met oktober bezig geweest. De taak van de wagen om de stad lichter te maken van tegels is voltooid.
De tegeltaxi heeft zijn plicht volbracht en tegels opgehaald bij de inwoners van de twee naast elkaar liggende steden. Bewoners konden vooraf reserveren en dan rijdt de containerwagen door de straat. Tegels erin en klaar.
Meer groen
Het concept is vernieuwend en focust zich op meer groen in de stad. Harderwijk heeft – evenals meerdere gemeenten in Nederland – meegedaan aan het NK tegelwippen. Dat is een landelijke wedstrijd waarbij gemeenten tegen elkaar strijden om zoveel mogelijk tegels te verwijderen en op die manier voor een groenere leefomgeving te zorgen.
De regels voor dit vergroeningsinitiatief zijn dan ook vrij simpel. Als inwoner kan je een plekje reserveren. Je mag dan hele/halve tegels op de standaard verzamelplek van de afvalcontainers leggen. Ook betonstraatstenen en klinkers worden meegenomen.
De tegeltaxi rijdt een rondje door de bebouwde kom van de stad en haalt bij de aangemelde huizen de stenen op. Voor alle tegels die weggehaald worden mag geen steen meer terugkomen. Het is de bedoeling dat die plekken groener worden.
Subsidieregeling
Bewoners die geïnteresseerd zijn in het weghalen van tegels kunnen bij de gemeente subsidie aanvragen. Sinds kort is de subsidieregeling volgens Harderwijk uitgebreid. Daar kan je ook voor in aanmerking komen als je alleen je tuin groener wilt maken, zonder stenen te verwijderen.
Een belangrijke voorwaarde om te voldoen aan de subsidieregeling voor het verwijderen van bestrating is dat de tuin aangelegd moet zijn vóór 2015. Verder moet de tuin binnen de bebouwde kom liggen. Daarnaast moet minimaal 20 m2 bestrating vervangen worden voor planten.
NK-tegelwippen
Naast Harderwijk zijn er meerdere gemeenten die graag aan vergroening doen in hun plaats. ,,De gemeenten strijden met elkaar om de Gouden Tegel en Gouden schep te bemachtigen”, vertelt Déjean, ,,dit jaar doet een recordaantal van 199 gemeenten mee.”
Onze versteende leefomgeving draagt volgens de actie bij aan hittestress en wateroverlast. De vele stenen die de Nederlandse grond bedekken maken het moeilijk voor regenwater om weg te lopen. Daarnaast koelen de tegels niet af op een hete dag. Daarom is het verminderen van een stenen in de leefomgeving de oplossing volgens het NK tegelwippen. Met een groener Nederland als gevolg. Meer vegetatie zou er onder andere voor kunnen zorgen dat water beter wegloopt, waardoor de riolen niet meer overbelast raken of de kelders vollopen met water.
Al drie jaar worden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen tegels uit de tuinen verwijderd. Wat een aantal van 14,5 miljoen opgehaalde tegels oplevert.
Of Harderwijk volgend jaar weer meedoet aan het NK tegelwippen is bij de redactie niet bekend.
Recente reacties