Therapeutisch knutsen in de Klomp

In de knusse ruimte van Netwerkcentrum Leeuwarden, ook wel bekend als de Klomp, verzamelen mensen zich met potlood en papier in de aanslag. Terwijl de niet-deelnemers de zaal verlaten, maken de deelnemers zich klaar voor het Mobiel Atelier. Elke donderdag van half drie tot vijf uur staat deze activiteit open voor iedereen die wil meedoen. Het atelier combineert kunstlessen met ondersteuning vanuit de hulpverlening Amaryllis.

Normaal gesproken wordt het Mobiel Atelier gegeven door Hanneke, maar vandaag neemt Julia het over omdat Hanneke ziek is. Julia vervult deze rol aan Hannekes zijde al een jaar met veel enthousiasme.

“Het is prachtig om te zien hoe mensen ervan genieten,” vertelt Julia. “Dit werk is anders dan individuele begeleiding. Hier werken we in een groep, maar als het nodig is, kunnen we ook een-op-een gesprekken voeren. “Mensen openen zich vaak makkelijker als ze zich op hun gemak voelen.” Veel deelnemers hebben een passie voor kunst, wat hen naar het Mobiel Atelier brengt.

Het atelier biedt gezelligheid en ontspanning. Sommigen werken graag in stilte aan hun eigen schilderij, terwijl anderen juist genieten van de gesprekken die ontstaan tijdens het tekenen of knutselen. Er ontstaat een gevoel van verbondenheid. Zo komen er wekelijks twee oudere vrouwen uit de buurt, die het samen creatief bezig zijn erg waarderen.

“Dat is wel erg veilig,” merkt een van de oudere vrouwen met een glimlach op, terwijl ze de kleurplaat van een nieuwe deelnemer beoordeeld. Zelfs heeft ze een prachtig kunstwerk voor zich liggen. Het portret van een matroos. “Het werkt niet”, oppert ze, als ze de zoveelste pen weglegt.

De creaties variëren van ingekleurde platen en natuurschilderijen tot levendige portretten en reproducties van bekende kunstwerken.

Ook zijn er twee jonge mannen die samen een bekend schilderij namaken, maar dan met hun eigen draai.  “Hierdoor kun je echt samenwerken.” Het schilderij is gebaseerd op Guernica van Pablo Picasso. “We beperken ons tot enkele kleuren.” Hierdoor dagen ze zichzelf uit.

 

Orgineel

Recreatie

Het atelier creëert een omgeving waar mensen zich thuis kunnen voelen, waar ze hun zorgen even kunnen vergeten en in contact komen met anderen. Ook zorgt het ervoor dat mensen zich kunnen openstellen.