Vijf op een rij: wederom een drukke zomer voor de horeca in Ommen

Al meer dan vijf jaar op rij neemt de hoeveelheid toeristen in Ommen toe. In 2019 waren er 700.000 bezoekers en in 2023 waren het er meer dan één miljoen. Ook deze zomer zaten de terrassen in Ommen weer goed vol.

In het Vechtdal zelf is er ook een groei in toeristen de laatste drie jaar. In 2019 waren er 2.4 miljoen bezoekers die bleven overnachten en in 2023 waren dit er meer dan 3 miljoen. Dit is een groei van ongeveer 22 procent. Hoewel de cijfers in Ommen dit jaar nog niet bekend zijn gemaakt, wordt er bij de Koninklijke Horeca Nederland gesproken over een goede zomer. “De horeca had het weer heel druk dit jaar. Het was een koude maar goede zomer. Het verschilt natuurlijk per bedrijf maar over het algemeen hebben de ondernemers goede zaken gedaan”, vertelt Rien Mol, Regiovoorzitter Overijssel bij Koninklijke Horeca Nederland. “Het aantal toeristen is de afgelopen jaren elk jaar groter geworden. Dit jaar is het redelijk gelijk gebleven of zelfs meer geworden.

Te merken in het werkveld
De horeca in Ommen ervaart deze drukte ook, zoals bij Grand Café Jipp. “Het was een drukke zomer en we hebben weinig stilgezeten. De drukte kwam bij ons heel erg in fasen. Het begin en het eind van het seizoen was erg druk. Verder was er een grijze golf die later in september kwam met veel oudere mensen”, vertelt Marcia Westenbroek, floormanager bij de horecagelegenheid in Ommen. “Bij ons leek het drukker dan voorgaande jaren. De coronazomer was heel druk maar dit jaar waren er ook veel mensen.”

Dorstige kerkgangers
Veel factoren kunnen invloed hebben op de drukte volgens Mol. “Het weer en de prijzen spelen een grote rol in de drukte. Mensen gaan niet snel naar het terras met slecht weer. Maar mensen willen wel altijd blijven uitgaan, dus wat meer betalen vinden ze niet erg.” Omgaan met de drukte lukt ondertussen wel bij de horeca in Ommen. “Het is hard werken en redden wat er te redden valt soms. Het ene moment zijn er vijf mensen en dan is er ineens een stroom aan mensen die uit de kerk komen.”

De vraag is of die stijgende lijn blijft aanhouden de komende jaren. De Mol verwacht dat het drukker blijft worden. “Het gaat gewoon door. De omzet blijft omhoog gaan en de horeca blijft druk.” Of dit goed is weet Westenbroek niet. “Het wordt misschien te veel voor Ommen zelf. Er is denk ik niet heel veel ruimte in het centrum. Ook voor de inwoners wordt het moeilijk om een parkeerplek te vinden of boodschappen te doen. Nog meer drukte in het hoogseizoen gaat denk ik niet ten goede komen van de leefbaarheid in het centrum van Ommen.”