“You win some, you lose some”

Van het rustige Enkplein in Ermelo loop je de slagerij binnen. Terwijl je de deur opendoet, komt de geur van droge worst je tegemoet. Het is gezellig druk. “En wil jij nog een plakje worst?”, vraagt het jonge meisje achter de kassa aan het jongetje dat met zijn moeder en oma gezellig naar de slager is. De verkoopster met haar donker bruine haar in een strakke knot lacht naar het kleine jongetje. Het jongetje kruipt verlegen weg achter zijn moeder. Zijn wangen worden vuurrood. “Dat vind jij wel lekker, toch?”, zegt zijn moeder terwijl zij het jongetje in de richting van de toonbank duwt. Heel voorzichtig pakt het jongetje het stukje worst aan en stopt het in zijn mond. “Wat zeg je dan?”, zegt zijn moeder. Het jongetje probeert met volle mond het woord dankjewel te zeggen, wat er niet heel verstaanbaar uitkomt. Iedereen begint te lachen en het drietal loopt tevreden de slagerij uit.

 

De Enk is een gezellig, maar klein winkelcentrum in het centrum van Ermelo. Wanneer de winkels dicht zijn, hangt er een grauwe sfeer. De gebouwen en de bestrating is grijs en er brandt nergens licht, maar tussen half tien en zes uur bloeit het helemaal op. Bloemist Florado et stellingen met allemaal kleurrijke bloemen buiten, groenteboer De Goudreinet rolt zijn afdak uit en presenteert zijn verse fruit en groente hieronder. Er komt een beetje leven in De Enk. Ook is er een gastrovino. Wanneer hier de lichten aangaan zie je allemaal lekkernijen van worst tot kaas en van nootjes tot aan de lekkerste wijnen. Het water loopt je in de mond wanneer je naar binnen kijkt. De meest opvallende winkel in De Enk is de Hema. De rode kleur van het grote logo op het pand is niet te missen. De gezellige, maar rustige sfeer in winkelcentrum De Enk zou zomaar eens verstoord kunnen worden. Het geluid van de radio die buiten te horen is, zou ingewisseld kunnen worden voor rammelende winkelkarren. Er dreigt namelijk een Jumbo supermarkt te komen in het pand van de Hema. Over dit plan is veel ophef. “Parkeergelegenheid is al karig. Daarnaast hebben we nu al te weinig fietsenstallingen, een paar honderd winkelwagentjes moeten nog ergens een plek krijgen en er moeten ook nog ergens vrachtwagens kunnen laden en lossen. Kan dit allemaal wel uit?”, vraagt Jeroen van Voornveld zich af. Hij is slager en eigenaar van slagerij De Gelderblom.

 

Slagerij De Gelderblom bestaat al twintig jaar. Jeroen van Voornveld is samen met zijn vrouw Annegré   sinds twee en een half jaar eigenaar van dit bedrijf. Hij heeft een sympathieke uitstraling. Met trots draagt hij zijn zwarte polo met daarop het logo van zijn bedrijf. “Hier in De Enk heeft eigenlijk altijd deze slager gezeten. Het is ook een redelijk begrip in Ermelo en sommige mensen komen hier ook al twintig jaar”, vertelt Jeroen met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij lijkt trots op zijn bedrijf.

 

Naast dat de Jumbo supermarkt voor veel overlast kan gaan zorgen in winkelcentrum De Enk en de omliggende woonwijk, zou zo’n grote supermarktketen naast je bedrijf als een grote bedreiging gezien kunnen worden.  “Toen ik voor het eerst hoorde dat hier misschien een Jumbo ging komen, had ik daar in eerste instantie wel mijn vraagtekens bij. Als je een onderneming bent die geen producten verkoopt die de Jumbo wel verkoopt, heb je sowieso winst. Ik ben natuurlijk wel een bedrijf dat dezelfde producten als de Jumbo verkoopt.”. Hij staat achter de toonbank waar tientallen soorten vlees in vitrine liggen. Hij kijkt eens goed om zich heen. “Wat gaat dit betekenen voor mijn bedrijf?”, zegt Jeroen terwijl hij zijn schouders ophaalt. Je ziet dat het enige onzekerheid met zich meebrengt. Na een korte pauze herpakt hij zichzelf. “Ik ben binnen de slagersbranche navraag gaan doen over wat de komst van een supermarkt betekent. Wat zij zeiden is eigenlijk dat ik er niet bang voor hoef te zijn.”

 

De klanten blijven binnenstromen. “Hey Jeroen!”, zegt een ouder stel dat binnenkomt. Jeroen lacht en zwaait terug. “De inwoners van Ermelo zijn erg loyaal. Zolang je blijft doen waar je goed in bent en wat zij waarderen, komen ze ook zeker terug.” Dit lijkt heel wat onzekerheid weg te nemen. Jeroen begint het stel te helpen. Ze zijn voor het gourmetten op zoek naar lekkere stukjes vlees. “Maak er maar een lekker mix van”, zegt de man. “We hebben iets te vieren”, vult zijn vrouw aan. Jeroen gaat aan de slag. “Ik snap dat mensen hun vlees halen bij bijvoorbeeld de Jumbo. Niet iedereen kan bij de slager binnenstappen. Dat zou wel mooi zijn, maar zo werkt dat gewoon niet. Gelukkig zijn er genoeg mensen die mijn vak waarderen. Hier is aandacht en passie voor het product. Daarnaast wordt er steeds minder vlees gegeten, maar als mensen wel vlees eten, willen ze goed en verantwoord vlees en vlees met een verhaal. Dat haal je niet bij een Jumbo.” Na een paar minuten komt Jeroen terug met een goed gevulde schaal met vlees. Hij legt netjes uit welke stukjes vlees hij heeft uitgekozen. Het stel kijkt tevreden naar de schaal met vlees die hen gepresenteerd wordt en luistert aandachtig naar wat de slager te vertellen heeft. Ze rekenen af en lopen de winkel uit.

 

“Uiteindelijk brengt zo’n nieuwe supermarkt sowieso winst. Je hebt dan gewoon meer mensen die naar het Enkplein komen. Aan de ene kant zijn er mensen die uit gemakt hun vlees gaan halen bij de Jumbo. Aan de andere kant heb je mensen die denken van oh nu we hier toch zijn, pakken we de slager ook wel even mee. You win some, you lose some.”

Foto: Pixabay