Wonen in Krakeel? Dat is zo slecht nog niet
HOOGEVEEN – De wijk Krakeel in Hoogeveen heeft in omstreken een reputatie. Het wordt door de buitenwereld gezien als achterstandswijk die door de gemeente en de bewoners voor een deel wordt verwaarloosd. Maar wat vinden de bewoners van Krakeel hier zelf van? Is deze reputatie terecht, of is leven in Krakeel zo gek nog niet? Om deze vragen te beantwoorden heeft onze redactie een enquête opgesteld. De meningen wat betreft de leefbaarheid van Krakeel klinken unaniem, maar wel met een opmerkelijke uitkomst.
Ondanks de slechte reputatie blijkt uit de enquête dat de meeste bewoners van Krakeel het erg naar hun zin hebben binnen de wijk. Uitspraken zoals ‘wij wonen hier heel graag’ en ‘wij denken om elkaar’ komen herhaaldelijk naar voren, wat nieuwsgierigheid wekt over wat er zich achter de deuren van deze wijk afspeelt. Onze redactie is dan ook persoonlijk op bezoek gegaan bij bewoners van de Nadirlaan, de toegangsweg van Krakeel, om het gesprek aan te gaan over het leven in de wijk.
De eerste bewoner die we spraken woont al een ruime 20 jaar aan de Nadirlaan. De oudere bewoner van de Nadirlaan, met grijzende haren en doordringende donkere ogen, straalde rustige vastberadenheid uit. Zijn gezicht getekend door de sporen van een geleefd leven, een bewoner die diepgeworteld is in Krakeel en volledig is opgegaan in de charme van de wijk. Voor geen goud zou hij ergens anders gaan wonen: “Krakeel heeft veel ruimte en veel groen. De mensen kijken naar elkaar om, in deze straat al helemaal. Ook heb ik gewoon een heel fijn huis, dus de komende tijd zullen ze me hier nog niet weg krijgen”. Zijn buurman, met de nonchalante houding en een opvallende tatoeage op zijn arm, belichaamde jeugdige levendigheid en moderne flair, zijn expressieve gezicht onthulde een vrolijke optimist die volop genoot van het leven in de kleurrijke gemeenschap. “Het is echt een hele leuke buurt om in te wonen. Ik woon hier nu drie jaar, en heb nog geen moment spijt gehad. Iedereen zorgt goed voor elkaar. Toen we een week op vakantie waren en mijn broertje even de planten water kwam geven, appte mijn buurman mij gelijk. Daarnaast is het ook gewoon een halve ton goedkoper om te wonen in Krakeel door de slechte reputatie. Toen wist ik het wel.”
De uitkomst van de enquête komt als twee druppels water overeen met de meningen van de buren. Dat betekent natuurlijk niet dat de bewoners in een paradijsje wonen waar niks gebeurt. “Tja, af en toe is er dan wel eens wat geluidsoverlast of rotzooi op straat”, vertelt Een nuchtere bewoner, met een baseballpet op zijn hoofd en een pragmatische instelling, “maar waar heb je dat nou niet? Als je het niet op zoekt heb je er ook weinig last van. Zelf heb ik er nooit last van.” zijn ontspannen houding getuigde van een praktische kijk op het leven, zonder zich te laten hinderen door klein ongemak.
De slechte reputatie komt natuurlijk ergens vandaan. De man van 60, met een bril en een licht gebogen postuur, deelde met een zweem van nostalgie en waardering de transformatie van het ‘verpauperde’ Krakeel van vroeger, zijn stem droeg het gewicht van ervaring en getuigenis van positieve verandering. “Vroeger was het hier heel anders dan nu. Toen was er nog veel criminaliteit binnen de wijk, met name in het drugscircuit. Ik woonde toen ook nog in het armere deel van de wijk waar veel arbeidsmigranten woonden. Omdat ze maar kort blijven, zorgen ze niet echt goed voor de woning en ziet het er al snel verwaarloosd uit.” Dat beeld van vroeger ziet hij echter helemaal niet meer terug tegenwoordig. “De gemeente heeft veel geïnvesteerd in de wijk, en dat merk je echt. Er zijn veel mooie nieuwe koopwoningen, die een stuk beter onderhouden worden. Ook is de wijk een stuk groener. Het oude Krakeel herken ik eigenlijk helemaal niet in het nieuwe Krakeel.”
De Nadirlaan blijkt een representatie te zijn van de tevredenheid onder bewoners binnen Krakeel. Ondanks de slechte reputatie zijn ze het allemaal volmondig eens over het feit dat Krakeel een fijne wijk is om te wonen.
Recente reacties