Onveilig in je eigen huis: “Ik slaap met de deur op slot”

Je gaat studeren, verder weg van je eigen stad of dorp, en wilt op kamers om die lange treinreis jezelf te besparen of om het studentenleven te ontdekken. Maar wat nou als er geen kamer in jouw studiestad beschikbaar is? Op 6 oktober werd een onderzoek gepubliceerd van Stichting Kences Kenniscentrum Studentenhuisvesting. Zij hebben onderzoek gedaan naar het tekort van studentenwoningen. Het landelijke tekort staat nu op 26 500 kamers. Wat nu? Hoe lossen studenten die in kamernood verkeren dit op?

Het huis

Aan de Haaksbergerstraat tegenover een erotische winkel woont Bart samen met 4 andere huisgenoten. Het huis oogt aan de buitenkant erg netjes. Het is gelegen aan een drukke straat met als eye-catcher de erotische winkel aan de overkant. Paspoppen met gewaagde lingerie en zweepjes in de hand begroeten je. Van de frisse buitenlucht stappen we de keurige voordeur binnen.

De frisse lucht wordt al gauw verwisseld met zure vuilnis lucht. Bart verontschuldigt zich voor de stank in de hal. Er staan naast de trap, die ons naar boven leidt, 4 containers overvol naast elkaar. Terwijl Bart de trap oploopt verandert de zure lucht van het vuilnis langzaam in een verbrande lucht. “Schoonmaken doe ik altijd voordat ik ga koken, maar ik kan nadat mijn huisgenoten hebben gekookt weer opnieuw beginnen”, zegt Bart terwijl hij wijst naar een fornuis. De etensresten die er nog liggen zijn genoeg om bij wijze van spreken nog een nieuwe maaltijd te maken. Bart loopt door op zijn slippers en terwijl hij zich voortbeweegt hoor je zijn zolen bij elke stap een piepend geluid maken. Hij stapt een opstapje op wat leidt naar het balkon. Terwijl hij doorloopt laat de plint los die tegen het opstapje aan zit. Deze is verrot vanbinnen. Op het balkon staat een vuurkorf die volgens Bart de avond ervoor nog aan is geweest. “Ik kwam gister weer terug in dit huis en ik zag een van mijn huisgenoten op het balkon zitten en daar was hij spullen aan het verbranden.”

Bart van der Wal is 22 jaar en studeert Facility Management aan Hanzehogeschool Groningen. Hij loopt stage in Enschede en verliet daarom zijn geliefde studentenhuis in Groningen voor een aantal maanden. Hij verhuurt zijn eigen studentenkamer tijdelijk en gaat zelf op zoek naar een kamer in Enschede. Als noodoplossing accepteerde hij een kamer via een vastgoedbedrijf. Het is helaas geen warm studentenhuis waar Bart op had gehoopt. “Ik wilde gewoon een gezellig studentenhuis. Ik ben wel bijzulke huizen uitgenodigd. Maar werd nooit gekozen.” 

Na het onderzoek van het Stichting Kences Kenniscentrum Studentenhuisvesting werd al snel duidelijk dat er een serieus tekort is aan studentenkamers. Het vinden van een geschikte studentenwoning wordt hierdoor steeds lastiger. Enschede telt nu 11 700 studenten De komende jaren verwacht de gemeente dat de toestroom van studenten meer wordt.

Vooraf

Voor Bart was Enschede een vreemde stad en hij keek erg uit naar de nieuwe ervaring die deze stad met zich mee zou brengen.  “Voor mij draait het er niet om hoe schoon de kamer is, maar hoe leuk de huisgenoten zijn. “In mijn oude studentenhuis deden we alles samen. Samen eten, samen uitgaan. En hier heb ik dat totaal niet.” Doordat Bart weinig mensen kent in Enschede en geen band heeft met zijn huisgenoten komt hij met moeite de eerste weken door. “De eerste weken voelde ik me erg eenzaam. Ik leefde van stagedag naar stagedag.”

Eenzame dagen

Bart zorgt ervoor dat zijn dagen goed gevuld zijn. Hij wil zo min mogelijk tijd doorbrengen op zijn kamer. “De badkamer is erg vies, daarom ga ik elke dag, als ik in Enschede ben, naar de Basicfit. Eerst even sporten en daarna onder een schone douche.” Uit de badkamer komt een geur van riool lucht en op de vloer ligt een plasje zwart water. Naast dat het huis niet hygiënisch is hangen er overal elektriciteitsdraden en de lichtknopjes hangen los van de muur. Dit maakt het niet een veilige woonomgeving omdat het brandgevaarlijk is. “Ik voel me er ook niet veilig”, verteld Bart terwijl hij de trap oploopt naar zijn eigen kamer. “Ik slaap met de deur op slot. Ik ben niet per se bang maar straks wordt mijn laptop midden in de nacht gestolen.”

Tijdens de coronalockdown hebben veel studenten hun verhuizing naar een studentenkamer uitgesteld naar het volgende studiejaar. Dit jaar is er dus een dubbele toestroom van studenten die een kamer willen bemachtigen in een studentenstad. Volgens het gepubliceerde onderzoek van Stichting Kences Kenniscentrum Studentenhuisvesting heeft Enschede het plan om in 2023, 296 wooneenheden erbij te hebben voor studenten. In 2024 willen ze er nog 467 wooneenheden bij hebben om de toenemende vraag naar studentenwoningen te beantwoorden.

 

Woningnood

Bart herkent deze situaties. “27 augustus kreeg ik bericht dat ik deze kamer kon bezichtigen en ben ik gaan kijken. Ik vond toen al dat het er niet uitzag, maar ik moest wat, er was niks anders te vinden. Daarom heb ik deze kamer toch maar genomen. De kamer is wel maandelijks opzegbaar, dus dat is een voordeel. Ik had nog de hoop om op korte termijn een andere kamer te vinden, maar die hoop wordt steeds minder.” Ook vrienden van Bart die in Enschede naar school gaan hebben moeite met het vinden van een kamer. Door corona hebben zij die zoektocht vorig jaar uitgesteld maar nu is het bijna onmogelijk.

Door het woningtekort hebben studenten niet altijd een ruime keuze in studentenkamers. Je zou dus als student ook kunnen kiezen voor een kamer via een vastgoedbedrijf. Je woont dan niet altijd samen met studenten. De andere keuze die voor de hand ligt is geduld hebben en wachten tot er een kamer beschikbaar is. Dan maar even die lange treinrit, ga bij een studentenvereniging en wellicht vind je daar via je netwerk een geschikt onderkomen.

Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.

Leave comment