Corrie en Ria strijden voor hun bieb: ‘Ik dacht: daar gaat mijn levenswerk’
Hasselters Corrie Folkersma (rechts op de foto) en Ria Brandwagt steken de koppen bij elkaar wanneer ze horen dat de bibliotheek van de stad moet sluiten. Een boodschap die meerdere bibliotheken in de afgelopen jaren kregen. Ze starten een burgerinitiatief en gaan de strijd aan.
De gerimpelde vingers van oud-bibliotheekmedewerkster Corrie Folkertsma strelen over de titel van het vijf kantjes tellende document dat voor haar op tafel ligt. “Bibliotheek Hasselt als een inspiratie- en ontmoetingsplek”, leest ze hardop. De woorden die de titel van het burgerinitiatief vormen, glanzen door de felle zon op het papier. Corrie kijkt op en richt haar blik naar Ria Brandwagt, die tegenover haar zit. De in het grijs gehulde Ria drinkt net een slok van het water uit haar glas en kijkt met een schuine blik naar de papieren. Vijf jaar na dato zitten de vrouwen daar weer, in diezelfde tuin waar ze destijds uren over en weer hebben overlegd om uiteindelijk een plan op te stellen. Een plan waarmee ze wilden voorkomen dat de bibliotheek in Hasselt zou sluiten.
Te koop
Het is juni 2016 wanneer Corrie via via, zoals dat in het nog geen 7500 bewoners tellende stadje gaat, hoort dat het gebouw van de bibliotheek te koop staat. Na meer dan 30 jaar in het bibliotheekvak te hebben gezeten is ze, net als Ria, nog maar net met pensioen gegaan. “De bibliotheek blijft voor mij iets waar ik mij mee bezig wil houden. Ik heb mij altijd met veel liefde ingezet voor de bibliotheek. Toen ik hoorde dat het gebouw te koop stond wilde ik daarom direct weten hoe de vork in de steel zat.” Het blijkt dat de bibliotheek wegens bezuinigingen naar een andere locatie moet. “Ik hoorde dat ze zaten te denken aan een klein hokje in het stadhuis”, aldus Ria, “maar dat zou natuurlijk nooit werken, dan zou de bibliotheek een grote stap terugzetten”.
Een burgerinitiatief is een plan van één of meerdere burgers om de leefomgeving te verbeteren.
Corrie en Ria kennen elkaar via de bibliotheek. Corrie heeft zowel lokaal, als vanuit de provincie voor bibliotheken gewerkt. Ria was voorheen bestuurslid van de bibliotheek. Als blijkt dat het vinden van een andere locatie voor de Hasseltse bibliotheek niet gaat lukken, lijkt het einde van de bibliotheek nabij. Dat brengt het vuur in de vrouwen naar boven.
Burgerinitiatief
“Ik dacht: daar gaat mijn levenswerk. We hebben het heel serieus genomen en daar is dit burgerinitiatief uit gekomen”, vertelt Corrie terwijl ze trots de A4’tjes omhooghoudt. Een burgerinitiatief is een plan van één of meerdere burgers om de leefomgeving te verbeteren. Ze legt het initiatief weer op de houten tafel en tipt met haar vingertoppen even aan haar tong om zo goed door de A4’tjes te kunnen bladeren. Bij de vierde pagina stopt ze even en glijden haar ogen langs de zinnen. “Oh ja, de wand tussen de bibliotheek en de leeszaal. Dat was wat”, klinkt het uit haar mond. Ria’s ogen knijpen lichtelijk samen bij het horen van deze zin en ze kijkt veelzeggend naar Corrie. “Die wand heeft ons inderdaad veel trammelant opgeleverd bij het bestuur.”
Ondanks dat Gerrit Knol, de wethouder van de stad, enthousiast is over het initiatief van Corrie en Ria, kunnen de plannen voor een meer cultuurgerichte bibliotheek pas daadwerkelijk doorgaan wanneer het bestuur van de bibliotheek ook enthousiast is over de plannen. Alleen wanneer er een gezamenlijk akkoord komt over de toekomstplannen van de bibliotheek kunnen de volgende stappen gezet worden. Dit blijkt moeilijker dan gedacht.
Ze vergaderen in, zoals ze zelf zeggen, ‘het hol van de leeuw’: de bibliotheek van Hasselt. Aan een lange tafel zitten de partijen tegenover elkaar om de plannen te bespreken. “Er hing een ongemakkelijke sfeer”, omschrijft Corrie. Het bestuur en de vrouwen zijn het namelijk niet met elkaar eens. “Wij gingen als oude bibliotheekgarde even vertellen hoe de boel eigenlijk gerund moest worden. Daarnaast hadden we voorwaarden die zij niet zo fijn vonden.” Eén van de voorwaarden is dat de wand, die de bibliotheek en de leeszaal van elkaar scheiden, moet verdwijnen.
Voet bij stuk
Voor het bestuur was dit ondenkbaar. Het bestuur had net een flinke bezuiniging achter de rug en focuste zich op een commerciële aanpak. De wand was speciaal geplaatst, zodat de ruimte die erachter verstopt zat verhuurd zou kunnen worden. Toch houden de vrouwen voet bij stuk. “Wanneer die ruimte niet meer openlijk bij de bibliotheek getrokken kon worden hadden onze culturele plannen geen zin. Dat was heel erg spannend. We hadden het namelijk voorgelegd als: de wand moet eruit of we trekken ons volledig terug.”, legt Ria uit. Dat zou het einde van de bibliotheek in Hasselt betekenen.
Glazen wand
Ondanks dat het bijna onmogelijk lijkt dat de partijen het eens met elkaar zullen worden gaat het bestuur een paar weken later toch akkoord met een compromis. De wand wordt vervangen door een glazen wand die open en dicht kan.
“En zo is de bibliotheek gered van de ondergang. Eindelijk konden we daarna aan de slag om de bibliotheek in een nieuw jasje te steken. We gingen de hele leeszaak opruimen en opnieuw inrichten”, aldus Ria. De bureaus die eerst in de hoek van de leeszaal stonden maken plaats voor een riante zithoek met tijdschriften, leestafels, een piano en als pronkstuk: een grote voorleesstoel die bekleed is met allerlei gekleurde vlakken. “De plek waar iedereen, ongeacht achtergrond, welkom is voor allerlei activiteiten. Lezingen, concerten, exposities, cursussen en noem het maar op.” Ria kijkt door haar rode bril naar Corrie die de A4’tjes van het initiatief bij elkaar raapt en ze op de hoek van de tafel legt. De blikken van de vrouwen kruisen elkaar, er verschijnt een glimlach op hun gezichten en ze knikken elkaar met een tevreden blik toe.
Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com