Tien bijzondere nieuwe bestemmingen van gesloten kerken in Overijssel
Steeds meer katholieke (en protestantse) kerken in Overijssel komen leeg te staan, maar wat gebeurt er eigenlijk met de gebouwen? Blijven ze bestaan? Worden ze gesloopt? Of komt er iets anders in? Publiekplein ging op zoek naar de tien meest bijzondere herbestemmingen van kerken in Overijssel.
Benieuwd naar wat er met de sluitende kerk in jouw stad of dorp is gebeurd? Je leest het hieronder.
1. De Theresiakerk in Borne is nu een zorgcentrum
In 1935 werd deze prachtige kerk in gebruik genomen door een groeiende katholieke gemeenschap, maar door een teruglopend aantal kerkgangers, sloot deze in december 2015. Vanaf 2016 zijn er zorggerelateerde bedrijven te vinden in de Theresiakerk, zoals een huisartsenpost en fysiotherapiepraktijk, maar kun je ook langskomen voor huidzorg. Gelukkig zijn veel van de originele, kerkelijke elementen intact gebleven. Je kunt dus nog altijd genieten van de mooie, neogotische bouwstijl, terwijl je op je beurt wacht in de wachtkamer.
2. De Broerenkerk in Zwolle is nu boekwinkel/restaurant Waanders in de Broeren
De Broerenkerk in Zwolle is een hele oude kerk, die al sinds 1465 in gebruik is. Door de jaren heen werd het gebouw gebruikt voor zowel het katholieke als het protestantse geloof. Sinds 2013 fungeert het kerkgebouw als boekwinkel. Boekhandel Waanders opende de kerk als Waanders in de Broeren. Behalve dat er boeken verkocht worden, zit er ook een café in het historische gebouw en kan het zelfs gehuurd worden voor feestjes of vergaderingen.
3. De Bethlehemkerk in Zwolle is nu Japans restaurant Blue Sakura
Als je op zoek bent naar een schitterende omgeving om een hapje te eten, dan is Blue Sakura in Zwolle the place to be! De voormalige Bethlehemkerk is omgebouwd tot een sfeervol restaurant. De preekstoel en het orgel zijn nog altijd intact, dus je krijgt de kans om te genieten van de pracht en praal van de kerk, terwijl je heerlijk, Japans eten geserveerd krijgt. Het is absoluut een bijzondere locatie, want de kerk stamt uit 1309; een echt historische locatie dus!
4. De Hervormde Kerk in Deventer is getransformeerd naar de woning van Titi en Jan-Jaap
Jan-Jaap en Titi Lems hebben er altijd van gedroomd om in een apart gebouw te kunnen wonen. De Hervormde Kerk in Deventer was hun uitgelezen kans: zij hebben dit leegstaande kerkgebouw omgezet naar een prachtige woning. Net zoals bij Blue Sakura hebben zij het orgel en de preekstoel intact gelaten, waardoor ze het sfeervolle kerkgevoel behouden hebben. Het pand werd tot voldoening van de trotse eigenaren zelfs benoemd tot Monument van het jaar 2020!
5. De Sint-Egbertuskerk in Almelo is tegenwoordig een Voedselbank
De Sint-Egbertuskerk in Almelo is gebouwd in 1922 en als kerk in gebruik geweest tot 2004. In 2012 kreeg de voedselbank de kans om zich in de kerk te vestigen en die kans pakten ze maar al te graag! Tot op de dag van vandaag wordt er nog iedere dag hard gewerkt vanuit het voormalige kerkgebouw om voedselpakketten te maken voor de mensen die het nodig hebben. Een passende, nieuwe bestemming voor een kerk, want een kerk dient een algemeen doel, dat geldt ook voor de voedselbank!
6. De Pauluskerk in Enschede is omgetoverd tot Crossfit Twente
In 1957 opende deze kerk, op paaszaterdag haar deuren, maar vandaag de dag worden deze geopend voor iets heel anders. De Pauluskerk in Enschede is nu een sportschool. Om precies te zijn, het is een crossfitschool. Er zijn nog een paar kerkbanken en drie biechtstoelen te vinden, maar de rest van de kerk ziet er nu toch echt uit als een sportschool. Wel is de prachtige bouwstijl van deze katholieke kerk nog goed zichtbaar gebleven.
7. De Heilige Pancratiuskerk in Albergen is sinds kort een IT-kantoor
In 2020 besloot de Heilige Pancratiusparochie om de kerk in Albergen aan haar eredienst te onttrekken. Het gebouw werd verkocht aan IT-bedrijf Lucas. De eigenaren, de broers Arjan en Léon, hadden eerder al aangegeven interesse te hebben in het gebouw, als het ooit zou sluiten als kerk. Het gebouw wordt nu door de broers ingezet voor hun IT-bedrijf. Ook bieden de mannen nog een mogelijkheid voor de Albergse geloofsgemeenschap: de geloofsgemeenschap kan in de toekomst nog terecht in de aula van de kerk. Op die manier is er dus een goed compromis gesloten.
8. De Marcellinuskerk in Boekelo is nu een uitvaartcentrum
De mooie Marcellinuskerk in Boekelo is nu in gebruik als uitvaartcentrum, genaamd Momentum. Religie is nog altijd te vinden in dit gebouw. Het orgel en de piano worden nog gebruikt, en het koperen doopvont is er ook nog. De biechtruimte is tegenwoordig ingericht als opbaarplaats. Afscheid nemen van een dierbare gebeurt in de kerkzaal, die een prachtige lichtinval heeft. Het hele gebouw ademt historie en het is een goede, respectvolle plaats om je laatste momenten te besteden aan iemand die veel voor jou betekent.
9. De Johannes Vianneykerk in Deventer staat nu vol met antieke boeddhabeelden
In deze kerk komen het katholicisme en het boeddhisme sinds 2016 samen op één plek. De Vianneykerk werd in 2018 voor het laatst gebruikt als kerk. Tegenwoordig zijn er ruim 5000 authentieke boeddhabeelden te bezichtigen en te kopen. Initiatiefnemer Peter Vredeveld reist buiten coronatijd enkele maanden per jaar door Birma en andere Aziatische landen om beelden te kopen, maar de beelden worden ook gekocht bij particulieren, kloosters en tempels. Dat juist boeddhistische beelden in een voormalige katholieke kerk staan, maakt het extra bijzonder!
10. Nieuwe woningen/appartementen op de plek van de kerk
Helaas wordt er niet voor elke kerk een nieuwe bestemming gevonden. Uit onderzoek van Dagblad Trouw blijkt dat een op de vijf kerkgebouwen niet meer wordt gebruikt als kerk. Van de ongeveer 6900 kerken in Nederland kregen er slechts 1400 een herbestemming. Als er geen herbestemming wordt gevonden, wordt de kerk gesloopt en komen er nieuwe gebouwen zoals huizen of bedrijfsgebouwen. Wat ook nog weleens voorkomt, is dat er appartementen in een voormalig kerkgebouw komen, zoals bijvoorbeeld in Kampen. Zie je jezelf daarin wonen?
Ken jij nog meer indrukwekkende nieuwe bestemmingen van gesloten kerken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
Door: Fleur Wignand en Florence van der Molen