Dinsdag cijferdag: De Amerikaanse 112-variant

In Nederland is 1-1-2 het bekende alarmnummer dat je moet bellen als je in nood verkeert, of getuige van zo’n situatie bent. Niet alleen in ons land, ook in Europa is dit nummer algemeen bekend. Het belang van dit nummer wordt al jarenlang onderstreept, want: ‘112, als iedere seconde telt’, is de gedachte.

Maar hoe gaat het bellen van hulpdiensten in andere werelddelen? In Amerika kennen ze bijvoorbeeld hun eigen 112-variant. Daar is het nummer 911 hetgeen je in moet toetsen als de situatie daarom vraagt.

Geschiedenis

911 ontstond in 1968 in de VS. Dat is decennia geleden, veel vroeger dan de totstandkoming van 112 in Nederland bij. 112 ontstond namelijk pas eind vorige eeuw, in 1997. Aan de andere kant van de oceaan hebben mensen dus al wat langer kennis kunnen maken met hun ‘eigen’ alarmnummer. Het Amerikaanse 911 bestond dus ook al vóór 09-11, de dag waar de VS werden geraakt door de bloedige aanslagen, onder meer op de Twin Towers.

Bellen vanuit de ruimte

Dat jaarlijks vele duizenden mensen 911 bellen, zal je wellicht niet verbazen. Maar zelfs vanuit de ruimte is het al eens gelukt om contact te leggen met de Amerikaanse alarmcentrale. De Nederlandse astronaut André Kuipers slaagde er – per ongeluk – in om contact te leggen met de alarmcentrale in Houston. Van een écht noodgeval was geen sprake.

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment