Deze bibliotheken moet je eens bezocht hebben

Kun je de boeken die in de bibliotheek bij jou in de buurt staan al bijna dromen? Dan is het misschien eens tijd om een kijkje te nemen bij een andere bieb. Als je toch een keer een dagje uit bent, wanneer het weer mag, bezoek dan eens een van de onderstaande bibliotheken. Dit zijn de bibliotheken die je van binnen (en buiten) gezien moet hebben!

Bibliotheek Rozet, Arnhem
In 2013 was het de beste bibliotheek van Nederland: de openbare bibliotheek van Arnhem. De bieb was dat jaar nog maar net geopend en werd al door de jury gekenmerkt als een inspirerend voorbeeld voor vakgenoten. Dat is niet voor niets. De bibliotheek is super kindvriendelijk met verschillende leuke zithoeken en een glijbaan die de eerste verdieping verbindt met de begane grond. De bibliotheek is gevestigd in Rozet, een culturele hotspot in het centrum van Arnhem. Leuk feitje: het gebouw zelf werd in 2014 benoemd tot ‘beste Gebouw van het Jaar’.

Bibliotheek Kampen, Stadskazerne
Blijf je liever wat dichter bij huis? Neem dan eens een kijkje bij de Stadskazerne van Kampen. Naast het Stadsarchief, de Stadarcheoloog en verschillende kunstexposities is er de bibliotheek van de stad te vinden. Sinds 2016 is de bieb gevestigd in het monumentale gebouw aan de IJssel, waarbij het niet ontbreekt aan een prachtig uitzicht. Dit jaar viert de bibliotheek zelfs haar 100-jarig bestaan. Op de verschillende verdiepingen die de bibliotheek beheert zijn leuke hoekjes te vinden waar je helemaal kunt wegdromen in je boek.

Bibliotheek Schiedam, Korenbeurs
Je favoriete boek lezen op een grasveldje binnen de bieb. Het kenmerkt de bibliotheek van Schiedam, gevestigd in de Korenbeurs. Het historische gebouw heeft namelijk een mooie binnentuin. Naast de grote bomen en plaatsen zijn er verschillende ‘ligplaatsen’ gemaakt van gras. Leuk detail: boven de lange leestafel in het atrium hangt een kroonluchter gemaakt van jeneverglaasjes. Dit verwijst naar de tijd waarin het gebouw werd gebruikt als handelsplaats van granen voor de lokale jeneverindustrie. Een unieke, groene bibliotheek die je zeker eens bezocht moet hebben.

De grootste bibliotheek van de wereld heeft 170 miljoen items. Als je daar geen mooi exemplaar tussen kunt vinden…

Cuypersbibliotheek, Amsterdam
Wanneer je een dagje uit bent in onze hoofdstad kan een bezoek aan het Rijksmuseum bijna niet ontbreken. Maar, wist je dat het museum ook een bieb heeft? De Cuypersbibliotheek, vernoemd naar de architect Pierre Cuypers. Het is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Een van bijzonderste eyecatchers is de wenteltrap die je naar drie verdiepingen vol boeken kan brengen. De ruimte waarin deze trap staat ademt de neogotische stijl die het rijksmuseum in zich heeft. Sla dus tijdens het bewonderen van de kunstwerken in het museum de bibliotheek niet over!

Bibliotheek Vught, DePetrus
DePetrus, ook wel het culturele hart van Vught, is de plek waar de bibliotheek van de stad te vinden is. Voordat het gebouw een culturele ontmoetingsplek vormde was het een religieus gebouw, de Sint Petrus kerk. In 2005 werd er de laatste dienst gehouden en vanwege de bouwkundige staat van het gebouw leek er niks anders op te zitten dan het te slopen.

Uiteindelijk kreeg de kerk een nieuw bestemmingsplan en onderging het meerdere verbouwingen. Het interieur, en daarmee de diensten, verhuisden naar een andere locatie en in 2018 werd dé nieuwe ontmoetingsplek van Vught geopend. Het is zeker een bezoekje waard, van binnen zijn er namelijk – naast boeken- meerdere mooie onderdelen van de kerk terug te vinden. Denk aan pilaren en kruisgewelven. Je kunt dus boeken lenen en cultuur snuiven in één.

British library, Londen
Als je toch een keer over de grens bent en toevallig een tijdje in Engeland vertoeft is de British library een echte aanrader. Een pronkstuk die de bibliotheek in bezit heeft is de Codex Arundel, een van Leonardo da Vinci’s aantekeningboeken. Het is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk en met haar 170 miljoen items is het de grootste bibliotheek ter wereld. Als je daar geen mooi exemplaar tussen kunt vinden…

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

 

Leave comment